Model PRAT - přehled, jak vypočítat, předpoklady

Model PRAT, známý také jako model udržitelné míry růstu (SGR), se používá k popisu optimální míry růstu, které může společnost dosáhnout bez vypůjčení dalšího dluhu nebo použití vlastního kapitálu. Model PRAT si klade za cíl pomoci společnostem zvýšit jejich tržby a výnosy bez zvýšení jejich finanční páky Finanční páka Finanční páka označuje množství vypůjčených peněz použitých na nákup aktiva s očekáváním, že příjem z nového aktiva překročí náklady na půjčku. .

Společnosti, které dosahují udržitelného růstu, se dokážou vyvarovat nadměrného zadlužení a finanční krize.

Model PRAT

Vysvětlení modelu PRAT

Model PRAT, který vynalezl americký profesor Robert C. Higgins, používá několik proměnných k určení optimální rychlosti růstu společnosti: Jedná se o tyto proměnné:

  • P - Zisková marže
  • R - Míra retence
  • A - Obrat aktiv
  • T - Finanční vliv

Vezměte na vědomí, že pákový efekt je reprezentován T a ne L. Chcete-li vypočítat SGR společnosti, vynásobte čtyři metriky. Jednoduše řečeno, SGR = PRAT.

Praktický příklad

ABC Ltd. vykazuje ziskovou marži 13%, obrat aktiv Obrat aktiv Obrat aktiv je poměr, který měří hodnotu výnosů generovaných podnikem v poměru k jeho průměrným celkovým aktivům za daný fiskální nebo kalendářní rok. Je to ukazatel toho, jak efektivně společnost využívá k vytváření výnosů jak běžná, tak dlouhodobá aktiva. sazba 2, pákový poměr ½, a vyplácí dividendy ve výši 60% jejích výnosů. Vypočítejte rychlost, s jakou může společnost ABC Ltd. růst donekonečna:

Vzhledem k tomu, že je využito 60% výdělku, částka, která je ponechána, je 40%.

SGR = PRAT = 13% * 0,4 * 2 * 0,5 = 5.2%

Předpoklady

Výše uvedený údaj znamená, že společnost může i nadále růst stabilním tempem 5,2%. Model PRAT je však založen na několika prostorách. Předpokládá, že by dotyčná společnost chtěla:

  1. Práce se strukturou fixního kapitálu Struktura kapitálu Struktura kapitálu se týká množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy bez nutnosti vydávat nový kapitál
  2. Zachovat cílový dividendový poměr
  3. Zvyšuje svůj prodej tak rychle, jak to umožňují tržní podmínky

Provoz společnosti a model PRAT

Aby každá společnost fungovala nad svým udržitelným tempem růstu, musí se zaměřit na prodej a také na své produkty a služby, které přinášejí nejvyšší ziskové marže. Správa zásob je také nezbytná pro dosažení požadované úrovně SGR.

Model PRAT do značné míry pomáhá společnostem posoudit, jak dobře řídí své každodenní operace, což zahrnuje vymáhání dlužných dluhů a placení účtů. Efektivní správa krátkodobých dluhů pomáhá zajistit stálý tok peněz.

Neudržitelnost vysokých SGR

Přestože dosažení vysokého SGR je dobrým ukazatelem výkonnosti společnosti, může být obtížné udržet takovou míru růstu v dlouhodobém horizontu. Vzhledem k tomu, že prodej stále roste, je pravděpodobné, že společnost dosáhne bodu nasycení prodeje.

Bod nasycení se vztahuje k bodu, ve kterém určitý produkt nebo služba dosáhne svého maximálního potenciálu do té míry, že jeho nabídka převyšuje jeho poptávku. Jedním ze způsobů, jak tento problém překonat, je diverzifikovat provoz na řadu dalších produktů, které pravděpodobně přinesou zisk.

Přes riziko dosažení bodu nasycení prodeje by se společnosti měly zaměřit na vysoké SGR. Pokud nepracují na dosažení takového cíle, riskují stagnaci.

Kdykoli společnost roste tempem, které překračuje její SGR, musí být změněn jeden nebo kombinace čtyř faktorů. Pokud jeho normální růst dočasně překročil udržitelnou míru, mohou si půjčit finanční prostředky na financování případných schodků. Pokud však skutečný růst po velmi dlouhou dobu překročí udržitelnou úroveň, vedení musí přijít s finanční strategií z těchto alternativ: vydat nový kapitál, trvale zvýšit jeho finanční páku (tj. Využít dluh), snížit výplaty dividend , zvýšit jeho ziskové rozpětí nebo snížit procento celkových aktiv v poměru k prodeji.

V praxi však většina společností váhá s uvažováním o kterémkoli z výše uvedených řešení. Pokud vydají nový kapitál, mohou nakonec utrpět vysoké náklady. Na druhé straně je zvýšení finanční páky možné pouze v případě, že společnost drží nevyužitý dluh nebo aktiva, která lze zastavit. Pokud se rozhodnou snížit výplaty dividend, může to vést k poklesu ceny akcií.

Všechny výše uvedené faktory ukazují, jak těžké pro společnosti může být udržení vysoké úrovně SGR. Proto většina dobře zavedených společností udržuje svůj růst na úrovních nižších, než je udržitelný růst. Jejich cílem je identifikovat produktivnější využití jejich současných peněžních toků tak, aby překročily své výdaje.

souhrn

Model PRAT nebo model SGR je optimální míra růstu obchodních prodejů. Zohledňuje následující faktory: ziskovost společnosti, využití aktiv, dluh (finanční páka) a výplaty dividend. Ačkoli by společnost měla usilovat o dosažení vysokého SGR, měla by také přemýšlet o tom, jak si udrží tempo růstu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další finanční zdroje velmi užitečné:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu Dluh vs financování vlastního kapitálu - co je pro vaše podnikání nejlepší a proč? Jednoduchá odpověď je, že to záleží. Rozhodnutí o ekvitě versus dluh, abychom jmenovali alespoň některé, závisí na velkém počtu faktorů, jako je současné ekonomické klima, stávající kapitálová struktura podniku a fáze životního cyklu podniku.
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Oceňovací násobky Druhy oceňovací násobky Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobných ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found