Disequilibrium - přehled, jak to funguje, příčiny, příklad

Disequilibrium je stát v tržní ekonomice, ve kterém jsou ekonomické síly nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je dodávané množství zboží a požadované množství tohoto zboží jsou si navzájem rovni. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. jsou nevyvážené. Je to stav, kdy vnitřní nebo vnější síly brání trhu v dosažení rovnováhy a trh v průběhu času vypadne z rovnováhy. Nerovnováha může být způsobena krátkodobými změnami ekonomických proměnných nebo dlouhodobou strukturální nerovnováhou.

Rovnováha

Jak to funguje

Pro lepší pochopení nerovnováhy by bylo prospěšné nejprve uchopit stav ekonomické rovnováhy. Ekonomická rovnováha Ekonomická rovnováha Ekonomická rovnováha je stav v tržní ekonomice, v němž jsou vyváženy ekonomické síly - jako je nabídka a poptávka. označuje, když jsou ekonomické proměnné v jejich přirozeném stavu, bez dopadu vnějších vlivů. Je také známá jako tržní rovnováha.

Rovnováhy je dosaženo, když jsou tržní síly vyvážené. Běžným příkladem je situace, kdy síly nabídky a poptávky po produktu dosáhnou stabilního bodu a indikátorem takové stability je konzistentní cena.

Pokud se ceny stanou příliš vysokými, poptávka po produktu nebo službě poklesne natolik, že dodavatelé budou muset snížit cenu. Naopak, pokud jsou ceny příliš nízké, vzroste poptávka po produktu nebo službě do té míry, že dodavatelé ceny buď zvýší, nebo vyprodukují více. V praxi je ekonomická rovnováha jen teorie. Tržní síly se neustále vyvíjejí a dynamicky se mění, takže trh nikdy skutečně nedosáhne rovnováhy.

Ekonomická rovnováha

Dříve případy, kdy je cena příliš vysoká nebo příliš nízká, jsou příklady nerovnováhy. Jednoduchým způsobem, jak vysvětlit nerovnováhu, je to, že jde o trh, kde nabídka neodpovídá poptávce, což způsobuje nerovnováhu. Teoreticky by nakonec trhy našly novou ekonomickou rovnováhu, když by se tržní síly vyrovnaly.

Ekonomická rovnováha - vyvážená

Příčiny nerovnováhy

Na dokonale účinném trhu by trh vždy zůstával v ekonomické rovnováze; žádný trh ve skutečnosti však nemůže fungovat s plnou účinností. Existuje celá řada vnějších faktorů a proměnných, které způsobují nevyváženost trhů. Vnější síly mohou vyvrátit poptávku, nabídku nebo obě strany trhů z jejich přirozeného stavu.

Některé příčiny nerovnováhy zahrnují:

  • Pevné ceny
  • Vládní intervence
    • Tarify Tarif Tarif je forma daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primární cíle zavedení a kvóty
    • Minimální mzda
  • Deficit / přebytek běžného účtu
  • Zavěšené měny
  • Inflace nebo deflace
  • Změna devizových rezerv
  • Populační růst
  • Politická nestabilita
    • Obchodní války
    • Cenové války

Praktický příklad

Rovnováhu lze jasněji pozorovat u komodit, protože existuje aktivní trh s relativně homogenními produkty. Ropa je jednou z nejpoužívanějších komodit jako zdroj energie a jako vstup do různých jiných průmyslových výrobků, a proto má aktivní trh a ceny v reálném čase.

Na začátku roku 2020 způsobila cenová válka mezi Ruskem a Saúdskou Arábií a pandemie Covid-19 významnou nerovnováhu v cenách ropy. Nerovnováha byla způsobena jak nabídkovými, tak poptávkovými šoky. Na straně nabídky zahájila Saúdská Arábie cenovou válku s Ruskem, v níž zaplavily globální trh většími zásobami ropy, aby dramaticky snížily cenu ropy a vyvinuly tlak na americké producenty břidlic.

Na straně poptávky pandemie Covid-19 vyústila v karanténní omezení po celém světě. Většina obyvatel zůstávala uvnitř, což vedlo k zastavení dojíždění a cestování, což dále způsobilo velký tlak na snižování cen ropy.

Vyvrcholilo to historickým okamžikem 20. dubna 2020, kdy se cena futures na ropu WTI poprvé v zaznamenané historii stala zápornou. Držitelé futures kontraktů v podstatě platili ostatním, aby převzali dodávku ropy, protože cena ropy poklesla tak dramaticky, že držitelé kontraktů by raději zaplatili někomu jinému, aby převzali dodávku. Bylo to proto, že náklady na skladování byly vyšší než hodnota samotné ropy a skladovací kapacita v potrubí dosáhla svých limitů.

Je to jasný příklad nerovnováhy na trhu, na kterém vnější síly způsobují tak dramatický posun nabídky a poptávky, že ceny jsou dislokovány.

Rozlišení nerovnováhy

Jak již bylo zmíněno dříve, nerovnováha nakonec pramení z nerovnováhy mezi tržními silami nabídky a poptávky. Lze jej vyřešit buď tak, že se tržním silám přerozdělí do nové rovnováhy, nebo prostřednictvím vládních intervencí.

Obě rezoluce vycházejí ze dvou různých ekonomických teorií:

  1. Ekonomika Laissez-faire
  2. Keynesiánská ekonomie Keynesiánská ekonomická teorie Keynesiánská ekonomická teorie je ekonomická myšlenková škola, která obecně uvádí, že je zapotřebí vládní intervence, aby pomohla ekonomikám dostat se z recese. Myšlenka vychází z ekonomických cyklů rozmachu a rozpadu, které lze očekávat od ekonomik volného trhu a staví vládu jako „protiváhu“

Ekonomika Laissez-faire má kořeny v přesvědčení, že by měl existovat co nejméně vládních zásahů a že ekonomika bude fungovat lépe a efektivněji, pokud zůstane sama.

Keynesiánská ekonomie tvrdí, že vlády by se měly podílet na fiskálních aktivitách, jako je zvyšování výdajů a snižování daní v případě recese, která má uměle stimulovat ekonomiku, místo aby nechala recesi hrát.

Většina moderních vlád je zastáncem keynesiánské ekonomiky, protože vede k méně času strávenému v ekonomických recesích a více času strávenému v ekonomických expanzích, což je výhodné pro všechny účastníky trhu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Obchodní bilance Obchodní bilance (BOT) Obchodní bilance (BOT), známá také jako obchodní bilance, označuje rozdíl mezi peněžní hodnotou dovozu a vývozu dané země za dané časové období. Kladná obchodní bilance označuje obchodní přebytek, zatímco záporná obchodní bilance obchodní deficit.
  • Laissez-faire Laissez-faire Laissez-faire je francouzská fráze, která v překladu znamená „nechte nás na pokoji“. Odkazuje na politickou ideologii, která odmítá praxi vládních intervencí v ekonomice. Stát je dále považován za překážku hospodářského růstu a rozvoje.
  • Fixní vs. fixované směnné kurzy Fixní vs. fixované směnné kurzy Směnné kurzy cizí měny měří sílu jedné měny ve srovnání s druhou. Síla měny závisí na řadě faktorů, jako je míra inflace, převládající úrokové sazby v domovské zemi nebo stabilita vlády.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found