Dividenda vs Zpětný odkup akcií - kompromis mezi výnosem a EPS

Akcionáři Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která má akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. investujte do veřejně obchodovaných společností za účelem zhodnocení kapitálu a příjmu. Existují dva hlavní způsoby, jak společnost vrací zisky svým akcionářům - hotovostní dividendy a zpětné odkupy akcií. Zpětný odkup akcií Odkup akcií se týká případů, kdy se vedení veřejné společnosti rozhodne odkoupit akcie společnosti, které byly dříve prodány veřejnosti. Společnost se může rozhodnout odkoupit svůj podíl vyslat tržní signál, že její cena akcií se pravděpodobně zvýší, nafouknout finanční metriky vyjádřené počtem akcií v oběhu (např. Zisk na akcii nebo EPS), nebo jednoduše proto, že chce zvýšit svou vlastní kapitálový podíl ve společnosti. . Důvody, které vedou ke strategickému rozhodnutí o dividendě Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozdělený zisk, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. vs zpětný odkup akcií se liší od společnosti k společnosti a jsou založeny na několika faktorech, jako je aktuální cena akcií společnosti, její dlouhodobá vize, daňová struktura platná pro společnost a její akcionáře, sdělení, které chce společnost dát zúčastněným stranám. „zúčastněnou stranou“ je jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a na výsledcích jejích akcí. Běžné příklady, investiční příležitosti atd.

divide - dividendy vs share buy backs

Než analyzujeme rozhodovací proces, projdeme si základy obou těchto pojmů:

Dividendy Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda.

Dividendy jsou distribuovány jako součást zisku společnosti po zdanění. Společnosti bohaté na hotovost vyplácejí dividendy, aby udržely podíl akcionářů na jejích akcích, a jedná se o běžný způsob vracení přebytečné hotovosti investorům. To je také důležité pro investory, kteří hledají pravidelné peněžní toky Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které má podnik, instituce nebo jednotlivec. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF, zejména těch, kteří jsou na nich závislí. Dividendy přijaté akcionáři jsou zdaňovány odlišně, a proto se stávají důležitými z hlediska daňového plánování.

Zpětný odkup akcií Zpětný odkup akcií Odkupem akcií se rozumí situace, kdy se vedení veřejné společnosti rozhodne odkoupit akcie společnosti, které byly dříve prodány veřejnosti. Společnost se může rozhodnout odkoupit svůj podíl vyslat tržní signál, že její cena akcií se pravděpodobně zvýší, nafouknout finanční metriky vyjádřené počtem akcií v oběhu (např. Zisk na akcii nebo EPS), nebo jednoduše proto, že chce zvýšit svou vlastní kapitálový podíl ve společnosti.

Zpětný odkup akcií je proces, při kterém společnost nakupuje vlastní akcie od svých akcionářů, a tím snižuje celkový počet nevyřízených akcií Vyřízené nevyřízené akcie Plně zředěné nevyřízené akcie je celkový počet akcií, které by společnost měla, pokud by byly všechny zředěné cenné papíry uplatněny a převedeny na akcie. ve společnosti. Cena zpětného odkupu nabízená akcionářům je obecně vyšší než aktuální tržní cena, což je motivuje k účasti na tomto procesu. Tento proces je obzvláště užitečný, když se vedení domnívá, že cena akcií společnosti je podhodnocena Podhodnocena Podhodnoceným aktivem je jakákoli investice, kterou lze koupit za nižší než vlastní hodnotu. Například pokud společnost vykazuje skutečnou hodnotu 11 USD a chce tlačit cenu nahoru. Zpětné odkupy také umožňují společnosti převést přebytečnou hotovost nečinně v rozvaze na své akcionáře.

Společnosti formulují strategii na Dividenda vs Zpětný odkup akcií, protože zahrnuje určité zákonné požadavky, omezení vydávání nových akcií na určité období, požadavek udržovat určitý poměr dluhu k vlastnímu kapitálu, zdroje financování atd.

Proč hotovostní dividenda?

Hotovostní dividenda poskytuje investorům pravidelný tok hotovosti. Umožňuje akcionáři investovat do společnosti a stále dostávat pravidelné peněžní toky. Hotovostní dividenda může být velkou pobídkou pro investory, kteří se na splnění svých životních nákladů do značné míry spoléhají na své výdaje. Výdaje Výdaje jsou druhem výdajů, které procházejí výkazem zisku a ztráty a odečtou se z výnosů, aby se dospělo k čistému příjmu. Vzhledem k principu akruálního účetnictví jsou náklady účtovány v okamžiku jejich vzniku, nikoli nutně v okamžiku jejich úhrady. , zejména investoři v důchodu, kteří nemusí mít jiný zdroj příjmu Příjem Příjem označuje peníze, které vydělal jednotlivec za poskytnutí služby nebo jako směna za poskytnutí produktu. Příjem získaný jednotlivcem se používá k financování jeho každodenních výdajů a investic fondu. Mezi nejběžnější typy příjmů patří platy, výnosy ze samostatné výdělečné činnosti, provize a bonusy. .

Vzhledem k tomu, že velikost výplaty dividendy je menší ve srovnání s odkupem, umožňuje společnosti udržovat konzervativní kapitalizační strukturu každé čtvrtletí, spíše než jen držet velké hromady hotovosti Hotovost Ve financích a účetnictví se hotovost týká peněz (měna), což je snadno dostupné pro použití. Může být uchováván ve fyzické formě, digitální formě nebo investován do krátkodobého produktu peněžního trhu. V ekonomii se hotovost vztahuje pouze na peníze, které jsou ve fyzické formě. .

Zdroj: Compustat

Proč zpětný odkup?

Zpětné odkupy jsou jednoznačně daňově efektivnějším způsobem vracení kapitálu. Kapitálový kapitál je cokoli, co zvyšuje schopnost člověka generovat hodnotu. Lze jej použít ke zvýšení hodnoty v celé řadě kategorií, jako je finanční, sociální, fyzický, intelektuální atd. V podnikání a ekonomice jsou dva nejběžnější typy kapitálu finanční a lidský. akcionářům, protože investor Akreditovaný investor Akreditovaným investorem se rozumí individuální nebo institucionální investor, který splnil určité požadavky stanovené Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC). Akreditovaní investoři mohou nakupovat cenné papíry, které nejsou k dispozici jiným investorům a které nebyly registrovány u žádného regulačního orgánu. z procesu zpětného odkupu nevzniká žádná další daň. Přímé daně z daní Přímé daně jsou jedním z typů daní, které jednotlivec platí přímo nebo přímo vládě, jako je daň z příjmu, daň z hlasování, daň z pozemků, a je použitelná pouze při skutečném prodeji akcií, zatímco dividendy přitahují daň v rozmezí 15% až 20%. V některých zemích výplaty dividend přitahují také daň z distribuce dividend (DDT), což znamená, že za každých 1,00 USD vyplacených akcionářům musí společnost zaplatit 1,20 USD nebo 1,30 USD v závislosti na sazbě DDT. Tento proces upřednostňuje koncept zpětného odkupu více než hotovostní dividendy.

Výhody zpětného odkupu

  • Zabraňuje poklesu hodnoty akcie snížením nabídky akcie
  • Snížením nesplacených akcií se zlepšuje zisk na akcii (EPS) společnosti. To je dobrý údaj o ziskovosti společnosti a z dlouhodobého hlediska to může zvýšit její cenu akcií.

Níže uvedený příklad ukazuje dopad na EPS, pokud společnost koupí zpět 20% svých akcií, tj. Snížení akcií ze 100 000 na 80 000:

Zpětný odkupZpětný odkup
Zisk k dispozici akcionářům$1,000,000$1,000,000
Počet akcií100,00080,000
Zisk z akcie$10.00$12.50

  • Používá se jako průvodce strategií Firemní a obchodní strategie. Přečtěte si všechny finanční články a zdroje týkající se obchodní a podnikové strategie, důležitých konceptů, které finanční analytici začlení do svého finančního modelování a analýzy. Výhoda prvního tahače, Porterových 5 sil, SWOT, konkurenční výhoda, vyjednávací síla dodavatelů ze strany vedení, aby projevila důvěru ve společnost a poslala zprávu, že akcie jsou podhodnoceny. Například pokud se akcie obchodují za 120 USD a společnost oznámí zpětný odkup za 150 USD, okamžitě vytvoří hodnotu pro své akcionáře a cena bude mít tendenci se pohybovat nahoru.
  • Pomáhá společnosti využívat přebytečné peníze nečinné z nedostatku příležitostí. Nečinná hotovost společnosti nepřináší žádný další příjem. To platí pro společnosti, jako je Apple, které drží přebytečnou hotovost.
  • Pokud se promotéři neúčastní procesu zpětného odkupu, zvyšuje se tím držení promotérů, a tím se znemožňuje potenciální převzetí soupeři. Poskytuje také vedení / společnosti větší kontrolu a zlepšuje rozhodovací proces, protože existuje méně akcií ve vlastnictví veřejnosti. Například pro řešení problémů souvisejících s rozhodováním vytvořil Google dvě třídy akcií, jednu s hlasovacími právy a druhou bez hlasovacích práv.
  • Dividendy vrací hotovost všem akcionářům, zatímco zpětný odkup akcií vrací hotovost pouze akcionářům, které si sami vybrali. Když tedy společnost vyplácí dividendu, každý dostává hotovost podle podílu svého podílu, ať potřebuje hotovost nebo ne. V případě zpětného odkupu akcií se však investoři rozhodnou, zda se procesu chtějí zúčastnit či nikoli. To jim také dává možnost změnit svůj akcionářský vzor.
  • Vyšší EPS by snížil poměr P / E, na který se na akciovém trhu pohlíží pozitivně. Vyšší EPS spojený s nižším poměrem P / E a vyšší ROA by tedy měl mít celkově pozitivní dopad na cenu akcií.
  • Zpětný odkup také poskytuje likviditu Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. příležitosti pro slabě obchodované akcie.

Nevýhody zpětného odkupu

  • Může to znamenat, že společnost nemá žádné výhodné investiční příležitosti, což může vyslat špatný signál dlouhodobým investorům, kteří hledají zhodnocení kapitálu.
  • Může to také vydat negativní signál o důvěře společnosti v sebe sama a promotéři se mohou rozhodnout svůj podíl prodat.
  • Proces zpětného odkupu je časově náročný a vyžaduje zveřejnění na burzách a schválení regulačních orgánů. Zahrnuje také najímání investičních bankéřů, což se pro společnost stává nákladnou záležitostí.

Případová studie

Accenture, přední IT společnost, vrací 100% + ročního čistého zisku svým akcionářům za použití obou způsobů návratu kapitálu, tj. Kombinace výplat dividend a zpětných odkupů, přičemž společnost dává přednost zpětným odkupům před dividendami v poměru kolem 65% na 35% za poslední 3-4 roky. To je skvělý případ zpětného odkupu dividend a akcií.

Níže je uveden přehled návratnosti hotovosti společnosti akcionářům za posledních 5 let:

Částka v USD milFY12FY13FY14FY15FY16
Vyplacené dividendy ($)9511,1221,2551,3531,438
Sdílet zpětný odkup ($)2,0992,5442,5592,4532,605
Celkový vrácený kapitál ($)3,0503,6663,8143,8064,043

Zdroj: Zprávy společnosti

Hodnota FY16 ROE společnosti Accenture činí ~ 47%, ale pokud by společnost sledovala konzervativní kapitálovou strukturu nebo vyplatila dividendy, místo aby provedla zpětný odkup, její ROE by byla ~ 13,4% vážena svou obrovskou hromadou hotovosti.

Výkup vyhrává

Výše uvedená diskuse o zpětném odkupu dividend vs. akcií představuje zajímavou platformu pro rozhodování o optimální kapitálové struktuře a jejím dopadu na ceny akcií, ocenění atd. Je však rozumné dospět k závěru, že bez ohledu na několik obav a výjimečných případů je zpětný odkup win-win situace pro společnosti i akcionáře.

Proces zpětného odkupu je však trochu zdlouhavý a nákladný, protože zahrnuje několik podání a schválení burzami cenných papírů. Společnost a akcionáři získají stejnou váhu z nabídky zpětného odkupu, což je pro oba atraktivní volbou.

Po projednání výše uvedeného je třeba mít na paměti, že zpětné odkupy by neměly být prováděny z jakéhokoli postranního důvodu nebo za účelem vyslání nesprávných signálů a vytváření zmatku v myslích zúčastněných stran v této éře správy a řízení společností.

Aplikace ve finančním modelování

Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. , je důležité zohlednit rozhodnutí týkající se výplaty dividendy vs. zpětného odkupu akcií. Existuje několik typů modelů. Typy finančních modelů. Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte 10 nejlepších typů, na které se toto rozhodnutí může vztahovat, včetně:

  • Model výkazu 3 Model výkazu 3 Model výkazu 3 spojuje výkaz zisku a ztráty, rozvahu a výkaz peněžních toků do jednoho dynamicky propojeného finančního modelu. Příklady, průvodce
  • Model diskontovaných peněžních toků (DCF) Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Model fúzí a akvizic Jak vytvořit model fúze Model fúze je analýza dvou společností, které se spojí do jednoho obchodního subjektu a souvisejícího dopadu na finance. Naučte se kroky; jak
  • Model LBO Model LBO Model LBO je postaven v aplikaci Excel k vyhodnocení transakce s využitím pákového výkupu (LBO), akvizice společnosti financované z významného množství dluhu.

V části modelu o předpokladech vytvořte plochu pro čtvrtletní / roční dividendy a také hodnotu akcií, které mají být odkoupeny. Dividendy budou plynout z nerozděleného zisku, ale zbývající akcie zůstanou stejné. Zpětný odkup sníží účet základního kapitálu a sníží počet nesplacených akcií v modelu.

dividendy vs zpětný odkup akcií ve finančním modelování

Zjistěte více na kurzech finančního modelování Finance!

Dodatečné zdroje

Toto byl průvodce debatou o zpětném odkupu dividend a akcií. Chcete-li se stále učit a rozšiřovat své znalosti, podívejte se na tyto další finanční zdroje, abyste mohli pokročit ve své kariéře:

  • Rozhodnutí o podnikových financích Přehled podnikových financí Podnikové finance se zabývají kapitálovou strukturou společnosti, včetně jejího financování a opatření, která vedení podniká ke zvýšení hodnoty
  • Fúze a akvizice Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Průvodce finančním modelováním DCF Bezplatný průvodce výcvikem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Osvědčené postupy pro finanční modelování Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy pro Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovídání, propojení tří výroků, analýzy DCF atd.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found