Doba trvání klíčové sazby - přehled, vzorec, praktický příklad

Doba trvání klíčové sazby je měřítkem citlivosti dluhopisu nebo portfolia dluhopisů na 100 bazický bod - 1% - změnu výnosu v konkrétním bodě splatnosti.

Doba klíčové sazby

souhrn

  • Doba trvání klíčové sazby je důležitou metrikou pro stanovení možných změn hodnoty dluhopisu vyplývajících ze změn výnosu pro splatnost dluhopisu.
  • Doba trvání klíčové sazby je považována za zlepšení oproti použití metriky efektivní doby trvání, kterou lze použít pouze v případě, že dojde k paralelním změnám ve výnosu po celé výnosové křivce.
  • Použití metriky může pomoci investorům nebo finančním analytikům předpovědět pravděpodobnou ziskovost investic do dluhopisů s různými splatnostmi.

Doba trvání klíčové sazby vs. efektivní doba trvání

Doba trvání klíčové sazby je považována za lepší metriku než efektivní doba trvání. Je to proto, že metrika efektivní doby trvání je použitelná pouze pro paralelní posuny úrokových sazeb a výnosové křivky. Výnosová křivka Výnosová křivka je grafickým znázorněním úrokových sazeb dluhu pro celou řadu splatností. Ukazuje výnos, který investor očekává, pokud získá peníze na dané časové období. Graf zobrazuje výnos dluhopisu na svislé ose a čas do splatnosti na vodorovné ose. - když se úrokové sazby pro všechny různé splatnosti dluhopisů současně zvyšují nebo snižují o stejnou částku.

V reálném životě k takovému jevu dochází zřídka, pokud vůbec,. Zvýšení nebo snížení úrokové sazby u krátkodobých dluhopisů obvykle nebrání paralelnímu zvýšení nebo snížení úrokové sazby u dlouhodobých nebo střednědobých dluhopisů. Ve skutečnosti se úrokové sazby pro různé splatnosti dluhopisů mohou dokonce pohybovat opačným směrem, například se zvyšují dlouhodobé úrokové sazby, zatímco úroková sazba u krátkodobých dluhopisů klesá.

Doba trvání klíčové sazby představuje zlepšení oproti efektivnímu trvání. Efektivní doba trvání Efektivní doba trvání je citlivost ceny dluhopisu vůči srovnávací výnosové křivce. Jedním ze způsobů, jak posoudit riziko dluhopisu, je odhadnout míru, protože indikuje předvídané změny ceny / hodnoty, když dojde k posunům ve výnosové křivce, které nejsou paralelní ve všech splatnostech.

Vzorec pro výpočet doby trvání klíčové sazby

Doba trvání klíčové sazby - vzorec

Kde:

  • P - Cena dluhopisu po 1% snížení výnosu
  • P+ - / cena dluhopisu po 1% zvýšení výnosu
  • P0- Původní cena dluhopisu

Praktický příklad

Předpokládejme, že daný dluhopis má původně cenu 1 000 $ a že 1% zvýšení výnosu pro splatnost dluhopisu by způsobilo pokles hodnoty dluhopisu na 980 $, zatímco 1% snížení výnosu by mělo za následek zvýšení hodnoty dluhopisu na 1 030 $.

Pomocí výše uvedeného vzorce by se doba klíčové sazby dluhopisu počítala takto:

Doba trvání klíčové rychlosti = (1030 - 980) / (2 * 0,01 * 1000) = 2.5

Důležitost trvání klíčové sazby

Doba trvání klíčové sazby odráží očekávanou změnu hodnoty vyplývající ze změny výnosu dluhopisu nebo portfolia dluhopisů se specifickou splatností. Předpokládá, že výnosy pro všechny ostatní splatnosti zůstanou stejné. U amerických státních dluhopisů existuje více než deset různých splatností dluhopisů a investor může vypočítat klíčové trvání pro každou jinou úroveň splatnosti.

Pokud investor jasně ví, jak očekává, že se úrokové sazby budou pohybovat v daném časovém rámci, může pomocí metriky trvání klíčové sazby zjistit, které splatnosti dluhopisů pravděpodobně nabídnou nejziskovější výnosy z investice (za předpokladu, že zájem investora předpovědi kurzu se ukáží jako správné). Metriku lze tedy použít k porovnání různých potenciálních investic s pevným výnosem.

Dalším scénářem, kde může být výpočet délky klíčové sazby užitečný, je situace, kdy investor drží splatný dluhopis Vyvolatelný dluhopis Vyvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je typ dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, ale nikoli povinnost, splácet dluhopis před datem splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí. Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce. . Mohou chtít odhadnout změnu hodnoty dluhopisu, který drží, s ohledem na různé změny bazických bodů. To jim může pomoci odhadnout pravděpodobnost, že emitent vyzve k předčasnému splacení dluhopisu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Neopovolatelný dluhopis Neopovolatelný dluhopis Neopovolatelný dluhopis je dluhopis, který je vyplacen až při splatnosti. Emitent nevyvolatelného dluhopisu nemůže dluhopis před datem splatnosti zavolat. Liší se od splatného dluhopisu, což je dluhopis, kdy společnost nebo subjekt, který dluhopis vydává, má právo splácet nominální hodnotu dluhopisu
  • Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (or T-Bills in short) are a short-term financial instrument that is emited the US Treasury with splatties range from few days up to 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.
  • Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) - jinak označovaný jako splacení nebo účetní výnos - je spekulativní míra výnosu nebo úroková sazba cenného papíru s pevnou sazbou, jako je obligace. YTM je založen na víře nebo porozumění, že investor koupí cenný papír za aktuální tržní cenu a drží jej, dokud cenný papír nedospěje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found