Datum hodnoty - přehled a jak se používá v podnikání

Datum valuty se vztahuje k datu, kdy dojde k transakci nebo kdy nabude účinnosti hodnota aktiv nebo peněz. také se používá ke stanovení současné hodnoty produktu s kolísavou cenou.

Datum hodnoty

souhrn

  • Datum valuty se vztahuje k datu, kdy dojde k transakci nebo kdy nabude účinnosti hodnota aktiv nebo peněz.
  • V bankovnictví se data valuty obvykle vztahují k datu, kdy mohou majitelé účtů používat prostředky z uložených šeků.
  • Na devizových trzích se datem valuty rozumí datum, kdy se očekává vypořádání obchodu.

Jak se v podnikání používají data hodnoty?

Použití a významnost hodnotových dat se mírně liší v různých scénářích, například v bankovnictví, obchodování a účetnictví. Filozofie účetnictví Filozofie účetnictví zahrnuje obecná pravidla, koncepty a myšlenky týkající se přípravy a auditu účtů a financí.

Hodnoty v bankovnictví

V bankovnictví se daty valuty vztahují k datu, kdy majitelé účtů mohou používat prostředky z uložených šeků, které již prošly zúčtovacím cyklem banky. Abychom lépe porozuměli konceptu, musíme nejprve pochopit, jak funguje clearingový cyklus.

Když jednotlivec (příjemce) nejprve vloží šek ve své bance, banka připíše na účet příjemce částku uvedenou na šeku.

Banka však ve skutečnosti peníze neobdržela, protože je stále třeba shromáždit finanční prostředky od banky druhé strany (za předpokladu, že zúčastněné strany používají dvě samostatné finanční instituce). Banka čelí riziku vzniku negativního peněžního toku. Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz, které má podnik, instituce nebo jednotlivec. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF, pokud příjemce okamžitě použije hotovost ze šeku.

Aby se taková situace vyhnula, provede banka odhad dne, kdy očekává, že přijme finanční prostředky od druhé banky, nazývaného datum valuty. Příjemce může prostředky použít až po dni valuty; před datem valuty jsou finanční prostředky drženy na účtu příjemce.

Datum valuty je o několik dní později než datum knihy, ale u větších zákazníků bank může být možné vyjednat dřívější dobu před dosažením hodnoty valuty.

Hodnoty v obchodování

V cizí měně Devizy Devizy (Forex nebo FX) představují přepočet jedné měny na druhou konkrétním kurzem známým jako devizový kurz. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. trhy, datum valuty označuje datum, kdy se očekává vypořádání obchodu.

U spotových transakcí nebo transakcí zahrnujících prodej či nákup měny za jinou je den valuty obvykle dva pracovní dny po datu, ke kterému byly transakce a směnné kurzy dohodnuty.

Dnem valuty je datum, kdy jsou tyto dvě měny obchodovány, a nikoli datum dohody. Tyto dva pracovní dny samozřejmě nezahrnují soboty, neděle ani státní (bankovní) svátky v žádné ze dvou zemí příslušných měn.

U FX forwardových transakcí se datem valuty rozumí datum dohodnuté oběma stranami pro dodání finančních prostředků, ale na rozdíl od spotových transakcí může toto datum nastat kdykoli po podpisu smlouvy.

Na trzích s dluhopisy je datum valuty jednou z klíčových informací použitých k výpočtu akumulovaného úroku z dluhopisu. Výpočet akumulovaného úroku zohledňuje tři důležitá data - datum obchodu, datum vypořádání a datum valuty.

Datum obchodu se vztahuje k datu uskutečnění transakce. Datum vypořádání je datum, kdy je transakce dokončena. Datum valuty je stejné jako datum vypořádání.

Zatímco datum vypořádání může připadnout pouze na pracovní den, datum valuty (v případě výpočtu naběhlého úroku) může připadnout na kterékoli datum v měsíci.

Data hodnoty v účetnictví

V účetnictví se datem valuty rozumí datum, kdy účet nabude účinnosti. Jedná se o datum, na základě kterého budou aktiva k dispozici vlastníkovi účtu, když majiteli účtu přestanou být k dispozici kreditní položky v případě debetních záznamů.

Jedná se o právně závazné datum transakce provozního toku a definuje počáteční datum pro výpočet úroků a odložených úroků a dalších položek. Datum valuty je třeba uchovat odlišně od data zaúčtování.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Období vypořádání Období vypořádání Datum vypořádání je termín používaný v odvětví cenných papírů k označení období mezi datem transakce, kdy je příkaz vypořádán
  • Účetní transakce Účetní transakce Účetní transakce se vztahují na jakoukoli obchodní činnost, která má přímý dopad na finanční stav a finanční výkazy podniku. Je bezpodmínečně nutné pamatovat na to, že každá transakce by měla ukazovat rovnováhu mezi aktivy a pasivy, nebo debet a kredit.
  • Základy bankovnictví Základy bankovnictví Základy bankovnictví odkazují na pojmy a principy vztahující se k praxi bankovnictví. Bankovnictví je odvětví, které se zabývá úvěrovým vybavením, ukládáním hotovosti, investicemi a dalšími finančními transakcemi. Bankovní odvětví je jednou z klíčových hnacích sil většiny ekonomik
  • Předpovídání peněžních toků Předpovídání peněžních toků Tento článek o prognózování peněžních toků je poslední částí čtyřfázového modelu finanční prognózy v aplikaci Excel.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found