Návrat NAV - přehled, způsob výpočtu, příklady

Návratnost NAV neboli návratnost čisté hodnoty aktiv je měření výkonnosti aktiv účetní jednotky po odečtení závazků. Návratnost NAV se obvykle používá k měření výkonnosti podílových fondů, otevřených fondů nebo fondů obchodovaných na burze (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikován v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. protože akcie fondů jsou obvykle nakupovány na jejich NAV.

Návrat NAV

Čistou návratnost hodnoty aktiv lze také použít k měření hodnoty společnosti - je to srovnatelné s použitím účetní hodnoty nebo hodnoty vlastního kapitálu Hodnota vlastního kapitálu Hodnota vlastního kapitálu může být definována jako celková hodnota společnosti, kterou lze přiřadit akcionářům. Chcete-li vypočítat hodnotu vlastního kapitálu, postupujte podle této příručky z financí. . Návratnost NAV je navíc užitečná při hledání skutečné hodnoty, protože to vyžaduje změnu čistých aktiv v průběhu času.

souhrn

  • Návratnost NAV nebo návratnost čisté hodnoty aktiv je měření výkonu u podílových fondů, ETF a otevřených fondů.
  • Existují dvě metody, jak zjistit návratnost NAV: (1) zjištění výnosu celkové NAV nebo (2) zjištění výnosu NAV na akcii.
  • Návratnost NAV se vypočítá zjišťováním procentuální změny NAV za určité časové období.

Jak vypočítat návratnost NAV

Návratnost NAV lze vypočítat dvěma způsoby:

1. Najděte návratnost celkové NAV.

2. Najděte návratnost NAV na akcii Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) je metrika používaná k hodnocení hodnoty svěřenského fondu pro investice do nemovitostí (REIT) a udává hodnotu jeden podíl.

Návratový vzorec NAV pomocí celkové NAV

Návrat NAV - vzorec

Návratový vzorec NAV pomocí celkové NAV

Kde:

  • NAV1 = NAV v čase 1
  • NAV 2 = NAV v čase 2

Návratový vzorec NAV pomocí NAV na akcii

NAVPS - vzorec

Návratový vzorec NAV pomocí NAV na akcii

Kde:

  • NAV1/Podíl = NAV na akcii v čase 1
  • NAV2/Podíl = NAV na akcii v čase 2

Příklad návratu NAV

Podílový fond byl otevřen přesně jeden rok a chtěl by vypočítat návratnost čisté hodnoty aktiv na akcii. Jsou uvedeny následující informace:

  • Hodnota cenných papírů v portfoliu v čase 1: 50 milionů USD (na základě závěrečných cen na konci dne)
  • Hodnota cenných papírů v portfoliu v čase 2: 75 milionů USD (na základě závěrečných cen na konci dne)
  • Peníze a peněžní ekvivalenty v čase 1: 15 milionů USD
  • Peníze a peněžní ekvivalenty v čase 2: 10 milionů USD
  • Krátkodobé závazky v čase 1: 2 miliony USD
  • Krátkodobé závazky v čase 2: 4 miliony USD
  • Dlouhodobé závazky v čase 1: 10 milionů USD
  • Dlouhodobé závazky v čase 2: 15 milionů USD
  • 50 milionů akcií v oběhu v čase 1
  • 60 milionů akcií v oběhu v čase 2

Ukázka výpočtu 1

Ukázka výpočtu 2

Ukázka výpočtu - návrat NAV

Aplikace NAV Return

Návratnost NAV se obvykle počítá denně u podílových fondů, otevřených fondů a ETF na základě denní NAV fondu, která se vykazuje na konci každého obchodního dne. Hodnota NAV se denně mění, protože aktiva jsou založena na jejich tržních hodnotách.

Návratnost hodnoty čistých aktiv je navíc transparentním měřítkem výkonu, protože zahrnuje pouze skutečná aktiva ve fondu na konci každého dne. Na rozdíl od jiných měřítek výkonnosti nezahrnuje kapitálové zisky Výnos kapitálových výnosů Výnos kapitálových zisků (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklady rozdělení, vyplacené dividendy nebo úroky vyplacené akcionářům, pokud nebyly reinvestovány do fondu. Hodnotu obvykle vypočítávají účetní fondu.

Čistá návratnost hodnoty aktiv vs. celková návratnost

Celková návratnost fondu zahrnuje výplaty distribuce, jako jsou dividendy Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. ; zahrnuje tedy distribuci, která nebyla znovu investována do fondu, zatímco čistý výnos z hodnoty aktiv zahrnuje pouze distribuce, které jsou reinvestovány. Celková návratnost fondu dále zahrnuje kapitálové zisky a ztráty z cenných papírů držených ve fondu; zahrnuje také veškeré výdaje účtované fondem.

Tvrdí se, že celkový výnos je lepším měřením výkonnosti fondu, protože přesněji odráží to, co by akcionář obdržel. Investor se musí dívat na celkovou návratnost fondu jako celku, například investor hledající dividendy se může soustředit pouze na dividendový výnos fondu, přesto mohou existovat vysoce výkonné fondy, které dividendy nevydávají.

Navíc, jelikož výnos z čisté hodnoty aktiv nezahrnuje dividendy a jiné typy rozdělení, nemusí přesně vystihovat výnos, který by akcionář získal ve fondu s vysokým dividendovým výnosem. Při analýze výkonnosti fondu je proto důležité nedívat se pouze na jeden výnos nebo na jeden aspekt výnosu izolovaně; analýza výkonnosti fondu se nejlépe provádí pomocí vícenásobných výnosů a poměrů.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) je metrika používaná k hodnocení hodnoty svěřeneckého fondu pro investice do nemovitostí (REIT) a udává hodnotu jednoho podíl
  • Otevřené vs uzavřené podílové fondy Otevřené vs uzavřené podílové fondy Mnoho investorů považuje otevřené a uzavřené podílové fondy za podobné, protože oba podílové fondy jim umožňují nízkonákladový způsob sdružování kapitálu a
  • Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného.
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found