Formátování finančních modelů - Corporate Finance Institute

Všechno od barev, čísel, vzorců a textu má při vytváření finančního modelu konkrétní logiku formátování. Formátování skvělého finančního modelu je klíčem k tomu, abyste byli skvělým finančním analytikem. Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností

formátování finančního modelu

Konzistentní barevné schéma

Pro text i čísla jsou zásadní následující schémata -

  • Modrý - nejlépe se používá pro vstupy, které tvoří historické údaje, předpoklady a ovladače (172,551 nebo = 258,849 + 9,988-2,624)
  • Černá - tato barva by měla být použita pro výpočty a reference na stejném plánu nebo listu (C4)
  • Zelený - odkazy z jiného plánu nebo listu by měly být ilustrovány zeleně (= List1! B3)
  • Červené - červená představuje opatrnost, a proto by měla být použita jako varování pro jiného uživatele nebo jako odkaz na jiný model (= [TTS_v1.0xls] List1! C3)
  • Tmavě červená - tmavá červená je vhodná pro vzorec odkazující na databáze, jako je Capital IQ (= CIQ ($ E $ 2, „IQ_TOTAL_REV“, IQ_FY))

Přesné údaje ve formátu finančního modelu

Excel za vás vždy zaokrouhlí podle formátu. Například pokud je hotovost zadána jako 25 382 USD, aplikace Excel ji zobrazí jako 25,4 USD. Tím zajistíte, že všechny výpočty budou co nejpřesnější a přitom budou vypadat úhledně a čistě.

Nikdy nezadávejte stejné číslo dvakrát

Excel bude v tomto smyslu plynout a bude dynamický.

Nevkládejte vstupy do vzorců

Například = F5 * (1 + 10%) by ve výpočtu neměl mít symbol procenta. Místo toho rozdělte vstupy do samostatné řádkové položky. Těch 10% by mělo být vloženo do jiné buňky (G7 = 10%) a mělo by se na ně odkazovat jako - = F5 * (1 + G7).

Základy formátování čísel

Přístup: Ctrl + 1 (Formátovat buňky), karta Číslo

Při formátování čísel ve finančním modelu existuje několik základních pravidel, která pomáhají udržovat věci jednoduché a čisté. Dobrým pravidlem je nejprve použít standardní typy aplikace Excel - číslo, měna, účetnictví atd. Excel tak provede registraci a zobrazení věcí, jako jsou záporná čísla, v závorkách, protože program zarovná desetinná místa mezi kladnou a záporná čísla.

Formátování finančního modelu na míru

Přístup: Ctrl + 1 (Formátovat buňky), karta Číslo, Vlastní

Jeden by měl použít vlastní formátování pro procenta, formáty specifické pro firmu a kreativnější prezentace, aby bylo zajištěno, že čísla jsou vypočítána odpovídajícím způsobem ve správném formátu. Po použití přístupové metody se v „Typu“ vytvoří vlastní formát čísla.

  • # – ukazuje významná čísla, pokud jsou přítomna, a často se používá k zobrazení (,) jako oddělovače 1000
  • 0 – zobrazuje zanedbatelná čísla a často se používá při zobrazování desetinných míst

Například číslo 3,4 zadané jako 0,0 by se zobrazilo jako 3,4, kde číslo 3,4 zadané jako #, ###. 0 by se zobrazilo jako 3,4.

Interpretace „kódu“

  • Semi-colon (;) - toto je kód, který slouží jako oddělovač mezi typy kladného a záporného formátu. Mohou existovat až tři oddělovače formátu středník (kladný; záporný; nula; text).

Příklad

POZITIVNÍODDĚLOVAČZÁPORNÝ
0.1%;(0.5%)

  • Podtržítko (_) - vytvoří mezeru o velikosti následujícího znaku a použije se k zarovnání desetinných míst pro kladná a záporná čísla ve sloupci.

Příklad

POZITIVNÍMEZERNÍKZÁPORNÝ
0.1%_(0.0%)

Text s vlastním formátováním

Je běžné vidět písmena nebo slova za číslem, ať už jde o násobky, bazické body nebo roky. Excel je přečte jako „číslo“, nikoli jako „text“. Například číslo 3,4 zadané jako #, ## 0,0x by se zobrazilo jako 3,4x a číslo 150 zadané jako 0 „bps“ by se zobrazilo jako 150 bps.

Záležitosti formátování finančního modelu

Na formátování záleží, protože vynikající analytická práce a vynikající prezentace jsou důležité z mnoha důvodů. Pro začátek vaše práce představuje vás a vaši firmu. Nedbalá, nekonzistentní práce může také způsobit špatný dojem o kvalitě práce. A konečně, čísla mohou být 100% přesná, ale špatná prezentace může přijít o dohodu.

Je velmi důležité věnovat pár minut správnému formátování a snazšímu pochopení práce.

Posuňte se vpřed!

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto finančního průvodce formátováním finančních modelů. Další informace o různých prvcích v rámci finančního modelu nebo o tom, jak správně nastavit jeden z následujících finančních zdrojů:

  • Přehled finančního modelování Co je finanční model? Finanční model je reprezentací minulých a budoucích výsledků společnosti na základě jejích aktiv a operací. Zjistěte: co je finanční model?
  • Základní informace o formátování finančního modelu Formátování finančního modelu: Čísla Formátování čísla finančního modelu zlepšuje jasnost, efektivitu a konzistenci finančního modelu využitím konzistentního desetinného formátování.
  • Pokročilé formátování finančního modelu Formátování finančního modelu: Pokročilá čísla Formátování čísel může být velmi robustní. Vlastní formátování čísel umožňuje uživateli formátovat čísla různými způsoby, včetně přidávání symbolů a slov
  • Čísla pro formátování finančních modelů Formátování finančních modelů Formátování finančních modelů je věda sama o sobě. Správným formátováním finančního modelu udržuje analytik konzistenci, jasnost a efektivitu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found