Odvozená poptávka - přehled, dopad na ekonomiku a výjimka

V ekonomii Co je to ekonomie? Ekonomika pochází ze starořeckého slova „oikonomikos“ nebo „oikonomia“. Oikonomikos se doslovně překládá jako „úkol správy domácnosti“. Francouzští merkantilisté používali výraz „economie politique“ nebo politickou ekonomii jako termín pro záležitosti spojené s veřejnou správou. , k odvozené poptávce dochází, když je poptávka po zdroji nebo meziproduktu výsledkem poptávky po konečném zboží nebo službě. Poprvé to představil Alfred Marshall v roce 1890 ve své knize „Principles of Economics“.

Tržní cena Tržní cena Termín tržní cena označuje množství peněz za to, za co lze aktivum na trhu prodat. Tržní cena daného zboží je bodem konvergence odvozeného produktu, který může být významně ovlivněn odvozenou poptávkou.

Odvozená poptávka

souhrn

  • K odvozené poptávce dochází, když je poptávka po zdroji nebo meziproduktu určována poptávkou po konečném statku.
  • Řetěz odvozené poptávky se skládá ze tří prvků - suroviny, zpracované materiály a práce; vyšší poptávka po konečném produktu stéká po řetězci.
  • Dva typy odvozených požadavků jsou přímé a nepřímé.

Řetěz odvozené poptávky

Odvozená poptávka zahrnuje tři složky - suroviny, zpracované materiály a práci. Tyto tři prvky se nazývají řetězec odvozené poptávky.

1. Suroviny

Jsou to zdroje, které se používají při výrobě produktu. Například lithiové baterie jsou surovinou pro mobilní telefony. Úroveň poptávky po lithiových baterií přímo souvisí s úrovní poptávky po mobilních telefonech (konečný produkt).

2. Zpracované materiály

Jedná se o výrobky, které byly vyrobeny z montáže surovin; ocel, plyn a papír jsou příklady zpracovaných materiálů.

3. Práce

Práce se skládá z pracovníků, kteří usnadňují výrobu zboží a poskytování služeb. Poptávka po práci závisí na poptávce po konečném zboží nebo službě Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotným předmětem, který vzniká z - existuje žádná poptávka po pracovní síle, když není poptávka po konečném produktu. Práce je součástí odvozené poptávky.

Řetězem odvozené poptávky je tok surovin ke zpracovanému zboží za hotové výrobky pomocí pracovních sil. Nárůst poptávky po konečném zboží ze strany zákazníka bude klesat až na začátek řetězce.

Například zvýšení poptávky po nádobách z nerezové oceli zvýší poptávku po oceli (zpracované zboží) a naopak zvýší poptávku po železné rudě (surovině).

Dopad odvozené poptávky na ekonomiku

Řetěz odvozené poptávky bude mít za následek zvlněný efekt na místní a národní úrovni. Na místní úrovni zvýší dvoudílné bundy šité místními krejčími poptávku na místním trhu po špičkovém módním zboží.

Na druhou stranu vyšší poptávka po surovinách povede k vytvoření mezinárodního obchodu s těmito surovinami.

Druhy odvozené poptávky

Existují dva typy odvozených požadavků - přímý a nepřímý.

  1. Přímo odvozená poptávka ovlivňuje suroviny, které se používají k výrobě konečného zboží.
  2. Nepřímý odvozená poptávka je poptávka po zboží a službách, které jsou potřebné k výrobě produktů v přímé poptávce. Například energie k výrobě zboží.

Odvozená křivka poptávky

Koncept odvozené křivky poptávky lze sestrojit na základě dvou předpokladů:

  1. Podmínkou výroby je udržování konstantní křivky poptávky konečného produktu a křivky nabídky surovin použitých při výrobě konečného produktu.
  2. Na konkurenčním trhu je poptávka po konečném produktu a nabídce surovin v rovnováze, což znamená, že nabídka a poptávka se navzájem vyrovnávají a ceny jsou nad stabilní.

Z odvozené křivky poptávky může čtenář pochopit změnu ceny a množství surovin v důsledku změny poptávky po konečném produktu. Funkce odvozené poptávky je tedy inverzní k y = f (x). Grafické znázornění odvozené křivky poptávky lze vidět níže:

Odvozená křivka poptávky

Kde:

  • P = Cena
  • Q = Množství
  • S = Napájení
  • D1 = Poptat jeden
  • D2 = Poptávka dva

Výjimka z odvozené poptávky

Nízká elasticita odvozené poptávky je, když se poptávka po surovinách významně nemění se změnou poptávky po konečném produktu. Platí pro výrobky, které jsou vyráběny z rozsáhle používaných surovin.

Například vlna se používá k výrobě bund. V zimě poptávka po bundách roste, ale v létě poptávka klesá. Sezónní kolísání poptávky nebude mít zásadní dopad na celkovou poptávku po vlně.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Supply Chain Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final
  • Křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je řádek, který ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu.
  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found