Hodnota rozpadu - definice, použití, způsob výpočtu

Rozchodová hodnota je hodnota společnosti, pokud by její součásti měly být prodány nebo vyčleněny a provozovány nezávisle. Hodnota rozpadu se získá odečtením celkových aktiv každé složky a odečtením celkových závazků. Pokud aktuální hodnota rozpadu překročí aktuální tržní hodnotu společnosti, vyplatí se prodat komponenty společnosti, aby se zvýšila hodnota pro akcionáře.

Rozchodová hodnota

Čistý výnos z prodeje komponentů je poté rozdělen akcionářům jako dividendy Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. . Alternativou k odprodeji složek je vyčlenění složek a alokace akcií v odštěpených společnostech akcionářům mateřské společnosti.

souhrn

  • Rozchodová hodnota je tržní hodnota společnosti, pokud by její součásti měly být odprodány a hlavní činnost by zůstala nezávislá.
  • Investoři používají hodnotu rozpadu k posouzení finanční síly společnosti a určení nejlepšího vstupního bodu pro investice.
  • Hodnota rozpadu je odvozena výpočtem celkových aktiv každé obchodní jednotky minus její závazky.

Příčiny rozpadu společnosti

Následují některé ze situací, které mohou způsobit rozpad společnosti:

1. Špatné řízení

Jednou z běžných příčin rozpadu společnosti je špatné řízení. Když vedení společnosti dojde k zastavení činnosti jedné dceřiné společnosti a veškeré snahy o její oživení jsou neúspěšné, představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. se může rozhodnout rozdělit je a prodat svá aktiva za hotovost.

Alternativou je vyčlenění dceřiné společnosti do jiné společnosti. Na oplátku obdrží mateřská společnost náhradu v podobě hotovosti nebo akcií v nabývající společnosti. Nabyvatel se může rozhodnout poskytnout akcionářům cílové společnosti jediný podíl na burze výměnou za jeden nebo více podílů ve společnosti.

2. Problémy s likviditou

Druhou událostí, která může vést společnost k odprodeji jedné z jejích dceřiných společností, jsou nevyřešené problémy s likviditou. Když jedné dceřiné společnosti chybí finanční prostředky na financování jejích operací, nese mateřská společnost odpovědnost za záchranu společnosti, dokud se neobnoví. Může to však ovlivnit činnost mateřské společnosti a dalších dceřiných společností.

Mateřský podnik přesměruje své peněžní zdroje do bojující složky, místo aby investoval peníze do činností generujících příjmy. Pokud dceřiná společnost Dceřiná společnost Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. není schopen se vzpamatovat, může rodič prodat celou dceřinou společnost jinému podniku. Může použít výtěžek z prodeje k obnovení činnosti hlavního podniku a dalších dceřiných společností.

3. Jedna divize zpomaluje růst společnosti

Společnost, která zažívá rychlý růst, se může rozhodnout prodat jednu z divizí, která roste pomalým tempem než zbytek podnikání. Ačkoli je zisková, divize zpomalí růst společnosti a jejích dalších divizí, čímž se stane méně konkurenceschopnou v odvětví, kde ostatní konkurenti zažívají rychlejší růst než společnost. Odprodej divize poskytne další prostředky na financování rychlého růstu a umožní společnosti zažít intenzivnější růst než její konkurenti.

Jak se používá hodnota rozpadu

Investoři mohou použít hodnotu rozpadu společnosti dvěma hlavními způsoby:

1. Posoudit finanční sílu společnosti

Investoři mohou vypočítat hodnotu rozpadu společnosti, aby mohli rozhodnout, zda si ponechají svůj podíl. Pokud se akcie společnosti obchodují se slevou ve srovnání s hodnotou rozpadu, znamená to, že akcie jsou podhodnoceny a nabízí šanci na dlouhodobé zhodnocení.

Proto by měli i nadále držet své akcie, pokud neexistují další faktory, které poskytují negativní výhled na budoucnost společnosti. Pokud si společnost vede špatně, mohou akcionáři vyzvat k prodeji nebo odprodeji dceřiných společností. Výnosy mohou být sdíleny mezi akcionáři ve formě hotovosti nebo akcií ve společnosti nabyvatele.

2. Určete potenciální vstupní bod pro potenciálního kupujícího

Před nákupem akcií ve vnímané společnosti s vysokým růstem mohou potenciální investoři vypočítat hodnotu rozpadu společnosti a určit nejlepší vstupní bod. Investoři budou potřebovat přístup k nejnovějším údajům o výnosech, výnosech a peněžních tocích jednotlivých operačních jednotek. Poté mohou k odvození hodnoty rozpadu společnosti použít metodu relativního ocenění nebo metodu diskontovaných peněžních toků.

Jak vypočítat hodnotu rozpadu společnosti

Investoři mohou k výpočtu hodnoty každého segmentu použít následující metody oceňování:

1. Relativní ocenění

Metoda relativního ocenění porovnává hodnotu segmentu se srovnatelnými konkurenty nebo konkurenty v oboru. Metoda používá poměry, průměry a násobky k určení toho, jak si obchodní segmenty vedou ve srovnání se svými srovnatelnými entitami.

Poměr ceny k výnosům Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. Hodnota P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů, nejběžněji používaným násobkem ocenění při výpočtu hodnoty rozpadu společnosti. Pokud segment s nízkým P / E obchoduje za nižší cenu za dolar zisku na akcii, je to považováno za podhodnocené.

2. Model diskontovaných peněžních toků (DCF)

Diskontovaný peněžní tok (DCF) Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF je součet peněžních toků v každém období dělený jedním plus diskontní sazba zvýšená k síle období #. Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty metody oceňování podniku. K určení hodnoty investice se používají budoucí očekávané peněžní toky. Budoucí peněžní toky jsou poté diskontovány, aby se získala současná hodnota investiční příležitosti. Pokud je hodnota získaná prostřednictvím modelu DCF vyšší než náklady na investici, může to ukazovat na investici s pozitivním budoucím výhledem.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Hodnota podniku vs. hodnota vlastního kapitálu Hodnota podniku vs. hodnota vlastního kapitálu Hodnota podniku vs. hodnota vlastního kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje Hodnota nuceného prodeje je odhad částky, kterou by podnik obdržel, pokud by během nepředvídané nebo nekontrolovatelné události prodal svá aktiva po jednom. Odhadce předpokládá, že podnik musí v krátké době prodat svá aktiva v okamžité aukci.
  • Likvidační hodnota Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva
  • Upravená účetní hodnota Upravená účetní hodnota Upravená účetní hodnota je jednou z několika metod oceňování, které používají analytici a investoři k přiřazení hodnoty společnosti. Upravená metoda účetní hodnoty

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found