Vícenásobné zadání - definice, význam, výpočet vzorku

Vstupní násobek, běžně používaný při výplatách s využitím pákového efektu, označuje cenu zaplacenou společnosti jako funkce finanční metriky. Vstupní násobek je zásadní pro soukromé kapitálové společnosti Top 10 soukromých kapitálových společností Kdo je 10 nejlepších soukromých kapitálových společností na světě? Náš seznam deseti největších PE společností, seřazený podle celkového získaného kapitálu. Společné strategie v rámci P.E. zahrnují pákový odkup (LBO), rizikový kapitál, růstový kapitál, nouzové investice a mezaninový kapitál. vědět, protože jim pomáhá určit kupní cenu společnosti ve vztahu k finanční metrice. Ideální je nakupovat společnosti s nízkým vstupním násobkem.

Stručné shrnutí:

  • Násobek záznamu odkazuje na cenu zaplacenou společnosti jako funkce finanční metriky.
  • Běžným násobkem používaným pro vstupní násobek je EV / EBITDA
  • Vstupní násobek se běžně porovnává s výstupním násobkem.

Porozumění násobkům

Násobek, známý také jako multiplikátor, je oceňovací technika, která vypočítává hodnotu podniku ve vztahu k finanční metrice. Násobky se používají k porovnání podniků působících v podobných prostředích, aby se určilo, zda má společnost přiměřenou cenu ve srovnání s ostatními. Existuje mnoho typů násobků, které lze použít, včetně EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) k násobku EBITDA v porovnání s průměrem. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé složky a provedeme vás postupem jejich výpočtu, EV / tržby, EV / EBIT Poměr EV / EBIT Hodnota podniku k zisku před úroky a daněmi Poměr (EV / EBIT) je metrika používaná k určení, zda je cena akcií příliš vysoká nebo příliš nízká, poměr EV / UFCF a P / E Price Earnings Ratio Ratio Price Earnings Ratio (P / E Ratio) je vztah mezi cena akcií společnosti a zisk na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) násobků výnosů.

Například pokud dvě společnosti působící ve stejném odvětví s podobnými obchodními operacemi obchodují na P / E násobky 10x a 4x, ignorujíce další faktory, je společnost s násobkem 4x P / E považována investory za podhodnocenou.

Porozumění vstupu více

Firmy soukromého kapitálu používají násobky k pochopení ceny, kterou platí za společnost ve srovnání s finanční metrikou. Například, když soukromá kapitálová společnost hledá koupi společnosti, chtěla by porovnat kupní cenu společnosti ve vztahu k finanční metrice - toto se nazývá „vstupní násobek“.

Nejčastěji používaným násobkem pro vstupní násobek je EV / EBITDA. EV je hodnota podniku a obvykle představuje celkovou hodnotu společnosti. EBITDA je zisk společnosti před úroky, daněmi, odpisy a amortizací - provozní zisk společnosti.

Příklad

Společnost zabývající se soukromým kapitálem se snaží generovat 25% IRR při odkupu s využitím pákového efektu Leveraged Buyout (LBO) Páka při odkupu (LBO) je transakce, při níž je podnik získán pomocí dluhu jako hlavního zdroje protiplnění. K transakci LBO obvykle dochází, když si společnost soukromého kapitálu (PE) půjčí co nejvíce od různých poskytovatelů úvěrů (až 70-80% kupní ceny), aby dosáhla vnitřní návratnosti IRR> 20% společnosti. Firma musí za nákup společnosti zaplatit 500 000 USD. Výkaz zisku a ztráty společnosti je následující:

Více vstupů - ukázkový výkaz zisku a ztráty

Jaký je implicitní vstupní násobek této společnosti při použití násobku EV / EBITDA?

Implikovaný násobek této společnosti je 500 000 $ / 123 108 $ = 4,06x.

Vztahuje se více vstupů a více výstupů

Vstupní násobek se běžně používá k porovnání s výstupním násobkem. Pochopení toho, že vstupním násobkem je cena zaplacená za společnost ve vztahu k finanční metrice, výstupním násobkem je jednoduše prodejní cena společnosti ve vztahu k finanční metrice.

Vícenásobná expanze

U soukromých kapitálových společností je žádoucí dosáhnout nízkého vstupního násobku a vysokého výstupního násobku. V zásadě to znamená, že firma nakupuje společnost za nízkou cenu ve srovnání s finanční metrikou a prodává společnost za vyšší cenu ve srovnání s finanční metrikou.

Například pokud společnost koupí společnost s EBITDA 10 milionů USD za nákupní cenu 100 milionů USD a prodá společnost o pět let později za prodejní cenu 200 milionů USD, když má společnost EBITDA 15 milionů USD, vstup je 10x (100M / 10M) a výstupní násobek je 13,3x (200M / 15).

Stabilní více

Pokud je vstupní násobek stejný jako výstupní násobek, znamená to, že firma nakupuje a prodává společnost za stejnou relativní hodnotu. U modelů s pákovým odkupem se předpokládá stabilní násobek.

Například pokud společnost koupí společnost za nákupní cenu 100 milionů USD s EBITDA 10 milionů USD a prodá společnost o pět let později za prodejní cenu 200 milionů USD s EBITDA 20 milionů USD, je násobek vstupu 10x (100 milionů / 10M) a výstupní násobek je 10x (200M / 20).

Vícenásobná komprese

Když je násobek vstupu vyšší než násobek výstupu, znamená to, že firma kupuje společnost za vyšší cenu ve srovnání s finanční metrikou a prodává společnost za nižší cenu ve srovnání s finanční metrikou. To je nežádoucí a ohrožuje IRR investice.

Pokud například společnost koupí společnost za nákupní cenu 100 milionů USD s EBITDA 10 milionů USD a prodá společnost o pět let později za prodejní cenu 100 milionů USD s EBITDA 20 milionů USD, je násobek vstupu 10x (100 milionů / 10M) a výstupní násobek je 5x (100M / 20).

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu Hodnota podniku vs hodnota kapitálu. Tato příručka vysvětluje rozdíl mezi hodnotou podniku (pevnou hodnotou) a hodnotou vlastního kapitálu podniku. Podívejte se na příklad, jak vypočítat každý a stáhnout kalkulačku. Hodnota podniku = hodnota vlastního kapitálu + dluh - hotovost. Zjistěte význam a způsob, jakým se každý používá při oceňování
  • Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, díky níž je čistá současná hodnota (NPV) projektu nulová. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici.
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku
  • Typy násobků ocenění Druhy ocenění násobků Ve finanční analýze se používá mnoho druhů násobků ocenění. Tyto typy násobků lze kategorizovat jako násobky vlastního kapitálu a násobky podnikové hodnoty. Používají se ve dvou různých metodách: srovnatelná analýza společnosti (comps) nebo precedentní transakce (precedenty). Podívejte se na příklady výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found