Tolerance rizika - přehled, faktory a typy tolerance

Tolerance rizika se týká výše ztráty, kterou je investor připraven zvládnout při přijímání investičního rozhodnutí. Úroveň rizika, které si investor může dovolit podstoupit, určuje několik faktorů.

Tolerance rizika

Znalost úrovně tolerance vůči riziku pomáhá investorům naplánovat celé jejich portfolio a bude řídit, jak investují. Například pokud je tolerance jednotlivce k riziku nízká, budou investice prováděny konzervativně a budou zahrnovat více nízkorizikových investic a méně vysoce rizikových investic.

souhrn

  • Tolerance rizika se týká výše ztráty, kterou je investor připraven zvládnout při přijímání investičního rozhodnutí.
  • Investoři jsou obvykle rozděleni do tří hlavních kategorií podle toho, kolik rizika mohou tolerovat. Zahrnují agresivní, umírněné a konzervativní.
  • Znalost úrovně tolerance vůči rizikům pomáhá investorům naplánovat celé jejich portfolio a bude řídit, jak investují.

Faktory, které ovlivňují toleranci vůči riziku

1. Časová osa

Každý investor přijme na základě svých investičních plánů jiný časový horizont. Investiční horizont Investiční horizont je termín používaný k identifikaci doby, po kterou se investor snaží udržet své portfolio před prodejem cenných papírů se ziskem. Investiční horizont jednotlivce je ovlivněn několika různými faktory. Primárním určujícím faktorem je však často míra rizika, které investor nese. Obecně lze riskovat větší riziko, pokud je více času. Jednotlivec, který na konci patnácti let potřebuje určitou částku peněz, může podstoupit větší riziko než jednotlivec, který do konce pěti let potřebuje stejnou částku. Je to způsobeno skutečností, že trh v průběhu let vykazoval vzestupný trend. Z krátkodobého hlediska však stále existují minima.

2. Cíle

Finanční cíle se liší od jednotlivce k jednotlivci. Shromáždění co nejvyššího množství peněz není pro mnohé jediným účelem finančního plánování. Vypočítá se částka potřebná k dosažení určitých cílů a investiční strategie k dosažení takových výnosů Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je společně s počáteční cenou investice v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce, které se obvykle používají. Každý jednotlivec proto na základě cílů přijme jinou toleranci vůči riziku.

3. Věk

Mladí jedinci by obvykle měli být schopni podstoupit větší riziko než starší jedinci. Mladí lidé mají schopnost vydělat více peněz na práci a mají více času na to, aby zvládli výkyvy trhu.

4. Velikost portfolia

Čím větší je portfolio, tím je tolerantnější k riziku. Investor s portfoliem 50 milionů dolarů bude schopen podstoupit větší riziko než investor s portfoliem 5 milionů dolarů. Pokud hodnota poklesne, je procentní ztráta mnohem menší u většího portfolia ve srovnání s menším portfoliem.

5. Úroveň pohodlí investora

Každý investor zachází s rizikem jinak. Některým investorům je přirozeně příjemnější riskovat než jiným. Naopak volatilita trhu může být pro některé investory extrémně stresující. Tolerance vůči riziku tedy přímo souvisí s tím, jak pohodlně se investor při riskování cítí.

Druhy tolerance rizika

Investoři jsou obvykle rozděleni do tří hlavních kategorií podle toho, kolik rizika mohou tolerovat. Kategorie jsou založeny na mnoha faktorech, z nichž několik bylo diskutováno výše. Tyto tři kategorie jsou:

1. Agresivní

Investoři s agresivním rizikem jsou dobře obeznámeni s trhem a podstupují obrovská rizika. Takové typy investorů jsou zvyklí vidět v portfoliu velké pohyby nahoru a dolů. Je známo, že agresivní investoři jsou bohatí, zkušení a obvykle mají široké portfolio.

Upřednostňují třídy aktiv s dynamickým pohybem cen, jako jsou akcie Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. . Vzhledem k míře rizika, které podstupují, sklízejí vynikající výnosy, když se trhu daří, a přirozeně čelí obrovským ztrátám, když si trh vede špatně. Nepropadají však panice v době krize na trhu, protože jsou zvyklí denně kolísat.

2. Mírný

Investoři se středním rizikem jsou relativně méně tolerantní k riziku ve srovnání s investory s agresivním rizikem. Berou na sebe určité riziko a obvykle stanoví procento ztrát, které dokážou zvládnout. Vyvažují své investice mezi rizikovými a bezpečnými třídami aktiv. Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. . Při umírněném přístupu vydělávají méně než agresivní investoři, když se trhu daří, ale při pádu trhu neutrpí obrovské ztráty.

3. Konzervativní

Konzervativní investoři riskují na trhu nejméně. Vůbec se nezajímají o riskantní investice a využívají možnosti, které považují za nejbezpečnější. Upřednostňují vyhýbání se ztrátám před získáváním zisků. Třídy aktiv, do kterých investují, jsou omezeny na několik, například FD a PPF, kde je jejich kapitál chráněn.

Tolerance rizika - typy

Ignorování tolerance rizika

Investice bez zvážení tolerance k riziku se mohou ukázat jako fatální. Investor musí vědět, jak reagovat, když hodnota investic klesá. Mnoho investorů prchá z trhu a v tomto procesu prodává málo. Zároveň může být pokles trhu skvělou dobou pro nákup. Zjištění tolerance k riziku proto pomáhá při přijímání informovaných rozhodnutí a ne ukvapených a nesprávných rozhodnutí.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Alokace aktiv Alokace aktiv Alokace aktiv odkazuje na strategii, ve které jednotlivci rozdělují své investiční portfolio mezi různé rozmanité kategorie, aby minimalizovali investice
  • Averze k riziku Averze k riziku Averze k riziku odkazuje na tendenci ekonomického subjektu přísně upřednostňovat jistotu před nejistotou. Ekonomický agent vykazující averzi k riziku se považuje za averzi k riziku. Formálně agent averze k riziku přísně upřednostňuje očekávanou hodnotu hazardu před samotným hazardem.
  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found