Vyjednané rozpočtování - přehled, jak to funguje, komponenty

Vyjednané rozpočtování je rozpočtový proces, který kombinuje jak rozpočet shora dolů, tak rozpočet zdola nahoru. Vyjednaný rozpočtový proces neukládá proces přípravy rozpočtu na jedné úrovni, ale spíše umožňuje sdílenou odpovědnost mezi nadřízenými a podřízenými.

Vyjednané rozpočtování

Na rozdíl od rozpočtu shora dolů Rozpočty shora dolů Rozpočty shora dolů označují metodu rozpočtování, kdy vyšší vedení připravuje pro společnost rozpočet na vysoké úrovni. Vrcholové vedení společnosti připraví rozpočet na základě jeho cílů a poté jej předá vedoucím oddělení k implementaci. , vyjednané rozpočtování zvyšuje zapojení manažerů na nižší úrovni, což usnadňuje stanovení realistických cílů. Zaměstnanci také projevují větší osobní zájem na přípravě rozpočtu, protože mají pocit, že jejich příspěvek je vedením uznán. Vrcholoví manažeři souhlasí s vyžádáním návrhů od podřízených, kteří jsou odpovědní za plnění rozpočtu.

Jak to funguje

Společnosti při přípravě sjednaných rozpočtů postupují níže:

1. Nadřízení stanovili cíle

Proces začíná tím, že vedení připraví cíle pro další finanční období Fiskální rok (FY) Fiskálním rokem (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Nejvyšší vedení obvykle používá historické údaje o výkonu jako měřítko pro stanovení cílů, kterých má být dosaženo.

Někdy mohou vrcholoví manažeři požadovat návrhy od manažerů na nižší úrovni ohledně cílů pro příští finanční období. Připravené cíle jsou poté předány ke zvážení manažerům na nižší úrovni.

2. Cíle zaslané podřízeným

Manažeři na úrovni oddělení dostávají cíle od nejvyšších manažerů a jsou povinni připravovat akční plány založené na daných cílech. Na rozdíl od rozpočtování shora dolů, které omezuje akční plány podřízených na alokaci rozpočtu, poskytuje vyjednané rozpočtování zaměstnancům flexibilitu při vyjednávání předpokládaných výnosů a nákladů.

Projekce oddělení mohou být vyšší nebo nižší než cíle správy. Taková flexibilita vytváří pro zaměstnance pobídku k podávání návrhů.

3. Strany se scházejí, aby projednaly akční plán podřízených

Po vytvoření akčních plánů se setkávají nadřízení i podřízení, aby diskutovali o rozpočtu. Setkání funguje jako otevřené fórum, kde podřízení mohou vzdělávat své nadřízené o realitě rozpočtu, protože jsou to lidé, kteří mají za úkol jej plnit.

Fórum umožňuje každé straně předložit své názory a vyjednávat různé body, dokud nedospějí ke shodě. Cílem je snížit rozdíl v odhadech nákladů předložených každou stranou, dokud se nedohodnou na rozpočtu přijatelném pro obě strany.

Podřízené jsou často povzbuzováni pozitivní reakcí svého nadřízeného na jejich návrhy a mohou se vzdát některých svých požadavků ve prospěch nadřízeného. Vedení si však při jednáních ponechává převahu a může upravit údaje, k nimž dospělo v procesu rozpočtování zdola nahoru.

4. Schválení rozpočtu

Jakmile obě strany projednají a navrhnou rozpočet, měly by být změny začleněny do rozpočtu. Manažeři oddělení budou obvykle muset upravit své rozpočty a projekce tak, aby odrážely to, na čem bylo dohodnuto.

Jakmile je rozpočet dokončen, je předložen vedení ke schválení. Rozpočet je poté zaslán finančnímu oddělení k financování na základě projekcí dohodnutých vedením a podřízenými.

Složka shora dolů v dohodnutém rozpočtu

Úlohou vedení v procesu vyjednávání rozpočtu je poskytnout společnosti směr. Vrcholoví manažeři mají více zkušeností s plánováním než podřízení, a jsou proto nejvhodnější pro stanovení cílů pro společnost. Trvá to méně času, protože nevyžaduje víceúrovňovou účast. Pokud by zaměstnanci byli požádáni o přípravu cílů pro společnost, příprava rozpočtu by trvala déle, než by zaměstnanci předložili své návrhy.

Další výhodou složky shora dolů je, že podřízení lépe pochopí, co nadřízení očekávají v příštím finančním roce. Nevýhodou je, že nejvyšší manažeři mají omezené znalosti o konkrétních činnostech oddělení a mohou mít tendenci podceňovat požadavky na náklady.

Součást zdola nahoru v dohodnutém rozpočtu

Prvek zdola nahoru sjednaného rozpočtu podporuje závazek k plánu zapojením lidí, kteří jsou odpovědní za plnění rozpočtu. Vyjednaný rozpočet umožňuje sdílenou odpovědnost mezi vedením a podřízenými. Zvyšuje motivaci zaměstnanců ve srovnání s uloženým rozpočtem, kde jsou zaměstnanci omezeni cíli vedení.

Pokud mají zaměstnanci povoleno připravit akční plány týkající se projekcí výnosů a nákladů pro příští finanční období, budou spolupracovat, aby své plány posunuli na další úroveň, dokud nedosáhnou nejvyšší úrovně ke schválení. Zaměstnanci se budou o plán osobně zajímat. Pomůže to posílit jejich morálku Morálka zaměstnanců Morálka zaměstnanců je definována jako celková spokojenost, výhled a pocity pohody, které zaměstnanec na pracovišti má. Jinými slovy, odkazuje na to, jak spokojení zaměstnanci cítí své pracovní prostředí. Morálka zaměstnanců je pro mnoho podniků důležitá díky přímému působení na práci a motivuje je k tvrdé práci při dosahování cílů, které pomohly formulovat.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Imposed Budgeting Imposed Budgeting Imposed Budgeting, also known as top-down budgeting, is the process where the top management of a company připraví rozpočet a poté jej uloží manažerům na nižší úrovni k implementaci. Začíná to nahoře, kde rozpočet připravuje vrcholový management
  • Provozní rozpočet Provozní rozpočet Provozní rozpočet se skládá z výnosů a výdajů za určité časové období, obvykle za čtvrtletí nebo rok, které společnost používá k plánování svých operací. Stáhněte si bezplatnou šablonu aplikace Excel. Šablona měsíčního rozpočtu má sloupec pro každý měsíc a součty, které představují roční údaje za celý rok
  • Project Finance Project Finance - Primer Primátor financování projektu. Financování projektu je finanční analýza úplného životního cyklu projektu. Analýza nákladů a přínosů se obvykle používá
  • Druhy rozpočtů Druhy rozpočtů Existují čtyři běžné typy rozpočtových metod, které společnosti používají: (1) přírůstkové, (2) podle aktivity, (3) hodnotové nabídky a (4) od nuly. The

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found