Držitel rozpočtu - role, odpovědnosti a práce držitele rozpočtu

Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za zajištění dodržování rozpočtu, je známá jako držitel rozpočtu. Držiteli rozpočtu jsou obvykle manažeři a provozní ředitelé společností, kteří mají za úkol vlastníky / akcionáři nebo představenstvo zajistit, aby společnost dodržovala jakýkoli rozpočet, který je pro ně stanoven.

Ve většině případů hrají hlavní roli při sestavování samotného rozpočtu manažeři a provozní ředitelé. Manažeři a ředitelé obvykle hrají dvojí roli; pomáhají nejen sestavovat rozpočet, ale také se musí ujistit, že je dodržován. V některých případech však manažeři a provozní ředitelé nemusí mít vliv na sestavování rozpočtu a mohou jej vzít od toho, kdo jej sestavil. V takových případech jedná manažer nebo provozní ředitel jako držitel rozpočtu a musí zajistit dodržování rozpočtu.

model rozpočtu

Chcete-li se dozvědět více, začněte hned online kurzy finanční analýzy!

Klíčové povinnosti držitele rozpočtu

Držitel rozpočtu pro společnost musí zajistit, aby všechny finanční transakce zahrnující společnost byly v souladu se stávajícími finančními pravidly a předpisy, které je upravují. Zvažte následující příklad: Společnost ABC je výrobní společnost a vyrábí zboží, X. Manažer (jednající jako držitel rozpočtu) společnosti ABC musí zajistit, aby se nákup a získávání surovin pro výrobu X řídily finančními pravidly a předpisy stanovené vládou. Patří sem mzdy pro všechny pracovníky společnosti ABC, které by měly být vypláceny podle finančních pravidel a předpisů vlády.

Velké společnosti mají obvykle více oddělení a divizí a v každém z nich zaměstnávají mnoho pracovníků. Držitel rozpočtu rozhodne, kolik z rozpočtu společnosti je přiděleno každému oddělení nebo divizi. Tato alokační role je jedním z nejdůležitějších úkolů, kterým čelí manažeři, a je považována za jednu z nejtěžších úloh v managementu. Zvažte rozšíření předchozího příkladu. Výroba X společností ABC zahrnuje 3 kroky. Společnost zřizuje tři různá oddělení, z nichž každé odpovídá za jeden krok. Každé oddělení by chtělo mít co největší část rozpočtu. Je na držiteli rozpočtu, aby přidělil rozpočet způsobem, který maximalizuje zisky společnosti. (Může se stát, že společnost ABC má různé cíle maximalizovat zisk, jako je maximalizace celkového prodeje. V takovém případě je odpovědností držitele rozpočtu přidělit rozpočet způsobem, který maximalizuje celkový prodej společnosti).

Dvojí role: držitel rozpočtu vs. hlava rozpočtu

U malých společností může být držitelem rozpočtu také vedoucí rozpočtu. Vedoucí rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení a vytvoření rozpočtu pro projekt, se označuje jako vedoucí rozpočtu pro tento projekt. Samotný rozpočet je dokument, který uvádí očekávané příjmy a výdaje spojené s projektem. - osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení rozpočtu. U velkých společností však nemusí být vedoucím rozpočtu držitel rozpočtu. V takových případech je pro společnost důležité, aby vedoucí rozpočtu a držitel rozpočtu sdíleli pro společnost stejné cíle. Například vedoucí rozpočtu může sestavit rozpočet, který neposkytuje dostatečné finanční prostředky na činnosti společnosti. Poté by bylo nemožné, aby držitel rozpočtu adekvátně vykonával svou práci.

Důvod, proč velké společnosti často zaměstnávají dva různé lidi na dvě výše uvedené pozice, je ten, že sestavování rozpočtu a vymáhání sestaveného rozpočtu může vyžadovat dvě velmi odlišné sady dovedností, a pro společnost je obtížné najít osobu, která má obě dovednosti. I když společnost chce, aby jedna osoba vykonávala obě práce, jednoduše to nebude možné.

Ve společnosti je vedoucí rozpočtu obvykle vedoucím týmu finančního plánování a analýzy Úlohy Procházet popisy úkolů: požadavky a dovednosti pro zveřejňování nabídek v investičním bankovnictví, průzkumu kapitálu, pokladny, FP&A, podnikových financí, účetnictví a dalších oblastech financí. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších.

Několik držitelů rozpočtu

Mnoho velkých společností zaměstnává více držitelů rozpočtu, kteří tvoří výbor. Tento výbor je pověřen zajištěním dodržování rozpočtu. Výbor se obvykle skládá z manažerů a ředitelů z různých oddělení a divizí společnosti. Systém je demokratičtější, ale může také způsobit neefektivnost společnosti v podobě bojů a nerozhodnosti.

I když společnost zaměstnává pouze jednoho držitele rozpočtu, nepracuje sama. Mnoho lidí, včetně právníků, finančních odborníků, průmyslových odborníků a konzultantů, pracuje pod držitelem rozpočtu. Nakonec je držitel rozpočtu odpovědný a odpovídá za své vlastníky / akcionáře.

Chcete-li se dozvědět více, spusťte naše kurzy modelování peněžních toků FP&A hned teď!

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce držitele rozpočtu. Chcete-li získat další finanční vzdělání, podívejte se na následující bezplatné zdroje z Finance:

  • Vedoucí rozpočtu Vedoucí rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení a vytvoření rozpočtu pro projekt, se označuje jako vedoucí rozpočtu pro tento projekt. Samotný rozpočet je dokument, který uvádí očekávané příjmy a výdaje spojené s projektem.
  • Role pracovních pozic v oblasti finančního plánování a analýzy Procházejte popisy pracovních pozic: požadavky a dovednosti pro zveřejňování pracovních pozic v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, pokladně, FP&A, podnikových financích, účetnictví a dalších oblastech financí. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších
  • Otázky k pohovoru FP&A Otázky k pohovoru FP&A Otázky a odpovědi k pohovoru FP&A. Tento seznam obsahuje nejčastější dotazy týkající se pohovoru, které se používají k přijímání na pozice finančního plánování a analýzy (FP&A), jako jsou pozice analytiků a manažerů. Na základě rozsáhlého výzkumu a zpětné vazby od odborníků z korporací má tento seznam nejpravděpodobnější otázky týkající se rozhovorů
  • Analytik FP&A Analytik FP&A Staňte se analytikem FP&A ve společnosti. Načrtneme plat, dovednosti, osobnost a školení, které potřebujete pro FP&A pracovní místa a úspěšnou finanční kariéru. Analytici, manažeři a ředitelé FP&A jsou zodpovědní za poskytování výkonných manažerů potřebným potřebám analýz a informací
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found