Tržní expozice - přehled, klasifikace a řízení rizik

Tržní expozice se týká absolutního množství fondů nebo procenta portfolia, které je investováno do daného cenného papíru, nebo svazku cenných papírů, které jsou součástí stejného odvětví nebo tržního sektoru. Obvykle se vyjadřuje ve formě procenta z celkových cenných papírů v držení portfolia. Jde o vyjádření množství peněz, které může investor ztratit kvůli rizikům spojeným s danou investicí.

Tržní expozice

Čím vyšší je expozice na trhu, tím vyšší je riziko spojené s konkrétní oblastí zabezpečení, odvětví, sektoru nebo investic. Vystavení riziku určuje, jak jsou aktiva rozdělena do konkrétního investičního portfolia. Oddělení investičních tříd takovým způsobem umožňuje investorům zmírnit riziko.

souhrn

  • Tržní expozice se týká absolutního množství fondů nebo procenta portfolia, které je investováno do daného cenného papíru, nebo svazku cenných papírů, které jsou součástí stejného odvětví nebo tržního sektoru.
  • Vyjadřuje se v procentech z celkového portfoliového držení investora.
  • Expozice na trhu se liší od finanční expozice a expozice měny.

Další typy rizikových expozic na trzích

Expozice na trhu se liší od finanční expozice, která hodnotí množství peněz, které mohou být ztraceny kvůli rizikům spojeným s konkrétním cenným papírem. Na devizovém trhu značka měna označuje expozici fluktuacím měny.

Například měny jako dolar a euro hodně kolísají. Pokud tedy investor se sídlem v Řecku investuje na americkém akciovém trhu New York Stock Exchange (NYSE), New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, as stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovatelnou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej a dolar oslabuje oproti euru, mohou přijít o peníze.

Tržní expozice podle typu investice

Portfolio je směsicí několika cenných papírů. Zvažte situaci, kdy se portfolio skládá ze 60% dluhopisů Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které jsou vydávány korporacemi a vládami za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. , 25% akcie a 15% deriváty, například opce. Expozice trhu na akciovém trhu je tedy 40%, vzhledem k tomu, že jak akcie, tak deriváty podléhají akciovým rizikům. Jelikož je však riziko vystaveno vládním dluhopisům 60%, tento konkrétní investor ztratí více z dluhopisů než z akcií.

Tržní expozice podle regionu

Když investor zkoumá svůj podíl podle regionu, zahrnuje to oddělení domácích investic od investic na zahraničních trzích. Mohou dále rozdělit své investice na zahraniční trhy podle regionu.

Například portfolio může zahrnovat 30% domácích a 70% zahraničních investic, z nichž 50% lze realizovat na asijských trzích a druhou polovinu na evropských trzích. Celková expozice vůči eurozóně Eurozóna Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svoji národní měnu, tak tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 evropských zemí používá euro, což bude 35% portfolia.

Tržní expozice podle odvětví

Během dané sady tržních podmínek mohou různá průmyslová odvětví fungovat a reagovat odlišně. Uvažujme o situaci, kdy 60% investic tvoří akcie společností, které vyrábějí předměty dlouhodobé spotřeby, zatímco zbytek pochází z odvětví luxusního zboží. Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG) Rychloobrátkové spotřební zboží (FMCG), nazývané také spotřební balené zboží (CPG), označuje produkty, které jsou vysoce žádané, rychle se prodávají a jsou cenově dostupné průmysl má větší vliv na výnosy portfolia než průmysl luxusního zboží.

Řízení rizik

Při určování alokace aktiv je důležité vzít v úvahu celkovou rizikovou expozici daného portfolia. Je to proto, že zaměření na vystavení riziku může výrazně zvýšit výnosy nebo minimalizovat ztráty.

Expozice na trhu musí být klasifikována v souladu s dlouhodobými investičními cíli držitele portfolia. Například osoba, která má averzi k riziku, může chtít minimalizovat riziko a vytvoří rozmanité portfolio jak s držením dluhopisů, tak s firemními akciemi. Bude to méně riskantní než portfolio, které se skládá výhradně z cenných papírů na akciovém trhu. Ten však může investorovi poskytnout vyšší výnos.

Odborníci v oboru obvykle doporučují, aby portfolia měla zahrnovat širokou škálu aktiv, aby nedošlo k přeexponování jednoho sektoru nebo třídy aktiv. Například držba akcií ve společnosti v odvětví pohostinství nevystavuje investora pouze výkyvům na akciovém trhu. Jsou také vystaveni převládajícím podmínkám v tomto odvětví,

Pokud se tedy investor chtěl kvůli válce na Blízkém východě vyhnout vysoké expozici ropnému průmyslu, prodá tyto podíly.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Alokace aktiv Alokace aktiv Alokace aktiv odkazuje na strategii, ve které jednotlivci rozdělují své investiční portfolio mezi různé rozmanité kategorie, aby minimalizovali investice
  • Poměr obratu portfolia Poměr obratu portfolia Poměr obratu portfolia je míra, v jaké aktiva ve fondu nakupují a prodávají správci portfolia. Jinými slovy, obrat portfolia
  • Diverzifikace Diverzifikace Diverzifikace je technika alokace zdrojů portfolia nebo kapitálu na různé investice. Cílem diverzifikace je zmírnění ztrát
  • Investiční portfolio Investiční portfolio Investiční portfolio je soubor finančních aktiv vlastněných investorem, který může zahrnovat dluhopisy, akcie, měny, hotovost a peněžní ekvivalenty a komodity. Dále se odkazuje na skupinu investic, které investor používá k dosažení zisku a zároveň se stará o zachování kapitálu nebo aktiv.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found