Povolené odpisy - přehled, příklad, právní struktura

Povolené odpisy se týkají odpisů, které si podnik může odečíst od svých daňových povinností. Při výpočtu zdanitelného příjmu jednotlivce nebo společnosti je třeba vzít v úvahu roční odpisy aktiv. Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na jakoukoli kompenzaci fyzické osoby nebo společnosti, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. . Je to proto, že odpisy snižují běžný příjem posuzovaného (kterým může být společnost nebo jednotlivec), jakmile vzniknou náklady.

Povolené odpisy

Některá vládní nařízení umožňují hodnotiteli účtovat odpisy majetku za účelem využití daňového zvýhodnění. Odepisovatelná aktiva, jako jsou pozemky, budovy a zařízení, jsou seskupena do různých tříd nebo bloků. Vládní orgány, jako je Internal Revenue Services (IRS) v USA, zveřejňují plány odpisů, které jsou použitelné pro různé bloky.

Časový plán zahrnuje přesné procento odpočtu povoleného na aktivum za rok a počet let, za které je odpočet povolen. Na druhé straně to snižuje celkový zdanitelný příjem a následně vede k nižší daňové povinnosti.

Co je to amortizace?

Odpisy jsou metodou obchodního účetnictví, která se používá k odpisu nákladů spojených s používáním aktiva, protože hodnota jakéhokoli hmotného nebo fyzického aktiva klesá, protože po celou dobu své životnosti podléhá opotřebení. Odpisy účinně snižují upravenou nákladovou základnu aktiva, což je zbývající čistá pořizovací cena aktiva po provedení všech úprav u položek souvisejících s daní.

Existují dvě metody pro vyhodnocení odpisů: (1) metoda přímých odpisů Odpisování přímých řádků Odpisování přímých řádků je nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, vysvětlení a (2) metodu snižování rovnováhy. První je poměrně jednoduchý; původní cena aktiva se snižuje o pevnou částku za každý rok, kdy je aktivum považováno za užitečné. Naopak v metodě zmenšování zůstatku se fixní procentní odpisy dělí počtem let. To znamená, že odpisy jsou v prvních letech vyšší a stále se snižují.

Opětovné zachycení odpisů

V případě prodeje aktiv je daň z kapitálových výnosů Daň z kapitálových výnosů daň z kapitálových zisků nebo zisků, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora. se vybírá, když je rozdíl mezi prodejní cenou a nákupní cenou položky kladný. V případě povoleného odpisu však může být výše uvedený rozdíl záporný, i když prodejní cena převyšuje upravenou nákladovou základnu. To znamená, že určitý zisk je realizován prodejem uvedeného aktiva, který je také známý jako opětovné získání odpisů.

Vychytávání odpisů se vykazuje jako běžný příjem; „zisk“ je realizovaný zisk nebo akumulovaný odpis, podle toho, která hodnota je nižší. Efektivní zdanění kapitálového zisku vede k „opětovnému získání“ aktiva.

Ilustrativní příklad

Zvažte případ, kdy strojní zařízení zakoupené za 10 000 $ spadá pod 20% odpisovou sazbu ročně, odečitatelnou po dobu čtyř let. Na konci čtvrtého roku byl stroj prodán za 4 000 $.

  1. Vyhodnoťte původní nákladovou základnu. Původní nákladovou základnou je cena zaplacená za účelem získání aktiva, tj. $10,000.
  2. Vyhodnoťte akumulované odpisy. Povolený odpis je 20% z 10 000 $ po dobu 4 let, tj. $8,000.
  3. Určete základ upravených nákladů. Základ upravených nákladů je původní základ nákladů snížený o oprávky, tj. 10 000 - 8 000 $ = $2,000.
  4. Vyhodnoťte návratnost odpisů. Realizovaným ziskem z prodeje aktiva je prodejní cena minus upravená nákladová báze, tj. $ 4 000 - $ 2 000 = $2,000.

Povolené odpisy - právní struktury

1. Spojené státy americké

V USA lze použít metodu snižování zůstatku nebo lineární metodu výpočtu podle Modified Accelerated Cost Recovery System (MACRS) MACRS Odpisy MACRS Odpisy je systém daňových odpisů, který je v současné době používán ve Spojených státech. MACRS, což je zkratka pro Modified Accelerated Cost Recovery System, byl původně známý jako ACRS (Accelerated Cost Recovery System), než byl rebrandován do své současné podoby po přijetí zákona o daňové reformě v roce 1986. Podle IRS, který je příslušným orgánem pro výběr daní, jsou třídy aktiv pro uplatnění odpisů následující:

Počet let je přípustnýPříklady
3letý majetekDostihové koně, pronajměte si majetek
5letý majetekAuta, počítače
Sedmiletý majetekKancelářský nábytek, zemědělské stroje
10letý majetekLodě, ovocné stromy
15letý majetekRestaurace, čerpací stanice
20letý majetekZemědělské budovy, komunální kanalizace
25letý majetekZařízení na úpravu vody

2. Indie

V Indii je odpis povolen jako náklad podle zákona o dani z příjmu z roku 1961 a lze jej provést pomocí metody zmenšování zůstatku. Aktiva jsou obecně rozdělena na nábytek, zařízení a stroje. Povolená míra odpisů u nábytku a vybavení je 10%, zatímco u strojů a zařízení může být v závislosti na položce 15%, 30% nebo 40%. Snižující se odpis zůstatku pro skupiny s 3, 5, 7 a 10 lety je 200% a pro skupiny s 15- a 20letými třídami je 150%.

3. Spojené království

Podle zákona o daních z příjmů z roku 2007 ve Velké Británii není odpisování považováno za přípustný výdaj při hodnocení daně z příjmů právnických osob britským úřadem pro výběr daní Her Majesty’s Revenue and Customs. Je nahrazena kapitálovými povolenkami, přičemž pevná sazba slouží k určení, kolik z nákladů lze každý rok odečíst. Existují tři typy bazénů:

  • Hlavní fond na 18%, který zahrnuje stroje a stroje.
  • Special Rate Pool ve výši 8%, který zahrnuje „integrální prvky“ budov, předměty s dlouhou životností a tepelnou izolaci budov a automobilů s CO2 emise vyšší než 130 g / km.
  • Jednotlivé fondy aktiv buď 18%, nebo 8%, v závislosti na položce.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje Kapitálové výdaje se vztahují k fondům, které společnost používá k nákupu, vylepšování nebo údržbě dlouhodobých aktiv za účelem zvýšení efektivity nebo kapacity společnosti. Dlouhodobý majetek je obvykle hmotný a má dobu použitelnosti delší než jedno účetní období.
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.
  • Double Declining Balance Depreciation Double Declining Balance Depreciation Metoda dvojitého klesajícího zůstatku odpisování je forma zrychleného odpisování, která zdvojnásobuje přístup běžného odpisování. Často se používá k výraznějšímu odpisování dlouhodobého majetku v prvních letech, což společnosti umožňuje odložit daně z příjmu na pozdější roky. Tato příručka vysvětlí
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found