Binomický úrokový strom - přehled, použití, jak vytvářet

Strom binomické úrokové sazby je grafickým znázorněním možných hodnot úrokových sazeb v různých časových obdobích za předpokladu, že v každém časovém období může úroková sazba s určitou pravděpodobností buď růst, nebo klesat. Strom binomických úrokových sazeb se v zásadě zabývá vývojem krátkodobých úrokových sazeb.

Binomický úrokový strom

Použití stromu binomické úrokové sazby

Stromy binomických úrokových sazeb se primárně používají k oceňování dluhopisů (včetně dluhopisů typu van-vanilla, splatných dluhopisů Vyvolatelný dluhopis Vyvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je druh dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, ale nikoli povinnost splácet dluhopis před datem jeho splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí. Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce. a puttové dluhopisy Obchodní a investiční příručky pro obchodování a investování Finance jsou navrženy jako samostudium zdroje, abyste se naučili obchodovat svým vlastním tempem. Procházejte stovky článků o obchodování, investování a důležitých tématech, která finanční analytici mají znát. Další informace o třídách aktiv, cenách dluhopisů, riziku a výnosu, akciích a akciových trzích, ETF, dynamice, technickém) a různé deriváty, jejichž výplaty jsou spojeny s dluhopisy. Koncept binomického úrokového stromu má také aplikace v jiných cenových modelech, jako je model Black-Derman-Toy.

Strom binomických úrokových sazeb je obecně jednoduchým a snadno srozumitelným přístupem k projektování budoucích úrokových sazeb, který lze použít k výpočtu ceny dluhopisů nebo derivátů. Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. . Hlavní myšlenka tohoto modelu, že úroková sazba může stoupat nebo klesat, však nemusí vždy správně fungovat v reálném světě.

Jak vytvořit strom binomické úrokové sazby?

Sazebník lze vytvořit pomocí těchto kroků:

  1. Sledujte aktuální úrokovou sazbu příslušného cenného papíru (obligace nebo derivátu).
  2. Určete pravděpodobnost, že úroková sazba bude stoupat nebo klesat. Ve většině případů se k výpočtu budoucí úrokové míry používá rizikově neutrální pravděpodobnost (tj. Pravděpodobnost budoucích výsledků očištěných o riziko). Všimněte si, že pokud se pravděpodobnost zvýšení úrokové sazby rovná str, se pravděpodobnost poklesu úrokové sazby rovná (1-p). Rizikově neutrální pravděpodobnost lze navíc použít pro výpočet budoucích sazeb ve všech časových obdobích.
  3. Vypočítejte forwardové (budoucí) sazby pomocí stanovené pravděpodobnosti.
  4. Vytvořte binomický strom pomocí získaných úrokových sazeb. Strom by měl vypadat jako obrázek nahoře (binomický úrokový strom pro dvě období).

Všimněte si, že podobně jako u jiných binomických stromů, u binomického úrokového stromu musí být aktuální cena dluhopisu nebo derivátu počítána zpět. Jinými slovy, musíme nejprve vypočítat ceny cenného papíru v posledních obdobích a poté vypočítat ceny v předchozích obdobích.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Federální rezervní systém Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby.
  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found