Nonfeasance - přehled, kritéria a jak to funguje

Nonfeasance je úmyslná nečinnost k provedení úkonu požadovaného od pozice nebo úřadu člověka. Nečinnost způsobí škodu osobě nebo poškození majetku. Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotný majetek postrádá fyzickou podobu a skládá se z věcí, jako je duševní vlastnictví nebo zboží. Osoba, u které se zjistí, že úmyslně nesplnila svou povinnost, jak to vyžaduje její postavení nebo zákon, může být shledána odpovědnou za způsobenou škodu nebo škodu a za trestní stíhání u soudu.

Zanedbání

Například lékař má zákonnou povinnost poskytovat lékařskou péči svému pacientovi. Pokud je oběť nehody převezena do nemocnice, je zdravotnický personál v nemocnici povinen pacientovi okamžitě poskytnout lékařskou pomoc.

Pokud se lékaři nedostaví včas k pacientovi a pacient podlehne svým zraněním, má se za to, že se dopustili nečinnosti a mohou být stíháni, protože mají povinnost poskytnout okamžitou první pomoc a nepřijali urgentní akce podle potřeby.

souhrn

  • Neuplatnění je úmyslné neplnění povinnosti nebo povinnosti, kterou je člověk povinen plnit.
  • V některých státech a zemích je osoba, která byla shledána odpovědnou za neplnění povinností, přísně trestána a pachatelé riskují stíhání.
  • Neoprávnění je podobné nesprávnému jednání, což je úmyslné provedení nevhodného jednání.

Kritéria nesplnění povinnosti

Pokud se má za to, že osoba úmyslně neplnila své povinnosti, musí akce splňovat určitá kritéria, aby mohla být považována za nesplnění povinnosti. Zákon o deliktu vyžaduje, aby byla považována za nesplnění následujících tří kritérií:

1. Osoba, která nejednala, je osoba, od níž by se dalo rozumně očekávat, že bude jednat.

2. Osoba nepřijala příslušná opatření podle očekávání. Znamená to, že osoba, od níž se očekávalo, že bude jednat, nepřijala vhodná opatření, jak to vyžaduje zákon, její postavení nebo úřad.

3. Nečinnost dané osoby způsobila škodu. Znamená to, že osoba, která nekonala, došlo ke zranění osoby nebo poškození majetku.

Porozumění neplnění

Většina případů neplnění se vyskytuje ve vztahu k profesionální odpovědnosti. Zdravotničtí pracovníci, pohotovostní pracovníci, školitelé tělesné výchovy atd. Mají odpovědnost jednat ve svých rutinních funkcích. Tito odborníci jsou odpovědní za jakoukoli nečinnost, která způsobí újmu jiné osobě.

Například se od učitele tělesné výchovy očekává, že bude cvičit a sledovat studenty při cvičení, aby se ujistili, že dodržují uvedené pokyny. Pokud učitel nechá studenty trénovat samostatně, aniž by byl sledován, bude odpovědný za veškerá zranění, která studentům způsobí, protože je odpovědný za dohled nad bezpečným fyzickým tréninkem.

Podobně je lékař na místě nehody povinen zastavit a pomoci zraněným osobám. Pokud lékař projde kolem místa nehody, aniž by zraněnému nabídl první pomoc, bude odpovědný za nečinnost.

Důležitou složkou nefeasance je příčinná souvislost, která je rovněž třetím kritériem nefeasance. Škoda nebo škoda, která existuje, musí být přímo spojena s nečinností osoby, která má něco udělat.

Například oběť nehody, která krvácí vleže na zemi v důsledku neposkytnutí okamžité první pomoci lékařem, je újma způsobená nečinností lékaře. Kdyby lékař přestal nabízet první pomoc, mohlo by to pomoci zastavit krvácení dříve, než bude pacient převezen do nemocnice.

Neplnění lidských zdrojů

Pracovníci v oblasti lidských zdrojů mají v jakékoli organizaci důležité postavení a jsou povinni jednat v situacích, kdy by jejich nečinnost vedla společnost k odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnanci. O problémech, jako je sexuální obtěžování, rasová diskriminace, verbální obtěžování a padělání podle časových karet, je třeba jednat, jakmile budou nahlášeny.

Například když stážistka napíše oddělení lidských zdrojů, aby ohlásilo sexuální obtěžování vedoucími pracovníky, odpovědný personál v oblasti lidských zdrojů musí přijmout opatření k nápravě situace, jakmile se o tomto chování dozví.

Zákon vyžaduje, aby společnosti řešily zprávy o sexuálním obtěžování neprodleně prostřednictvím pokut nebo soudních sporů proti jmenované osobě. Pokud nečinnost personálu v oblasti lidských zdrojů způsobí zranění zaměstnance, bude personální oddělení odpovědné za stíhání škod a rizik.

Neoprávnění vs. zneužití

Neoprávnění a zneužití jsou pojmy používané během občanských soudních sporů. Neobvinění je úmyslné neplnění povinnosti požadované pro danou pozici nebo úřad. Je zjištěno, že osoba je odpovědná za nečinnost, protože její nečinnost způsobila škodu jiné osobě nebo poškození zboží.

Na druhou stranu se nesprávné jednání týká úmyslného provedení nevhodného jednání nebo poskytnutí nevhodné rady osobě. Přestože jsou prováděné akce legální, dochází k nedbalosti, která je prováděna nevědomky. Nejčastěji se akce neprovádějí proto, aby způsobily škodu, ale aby vytvořily zkratku.

Příkladem zneužití by mohla být událost, na kterou společnost uzavřela smlouvu s dodáním stanů a židlí na svatební hostinu, a společnost dodává pouze stany a nevědomky nedodává židle pro hosty. Společnost, která pořádá akce, může být žalována za zneužití a nucena zaplatit náhradu škody stěžovateli.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Fiduciární povinnost Fiduciární povinnost Fiduciární povinnost je odpovědnost, kterou jsou fiduciáři pověřeni při jednání s jinými stranami, zejména ve vztahu k finančním záležitostem. v
  • Trojúhelník podvodů Trojúhelník podvodů Trojúhelník podvodů je rámec, který se běžně používá při auditu k vysvětlení motivace rozhodnutí jednotlivce spáchat podvod. Trojúhelník podvodů nastiňuje tři složky, které přispívají ke zvýšení rizika podvodu: (1) příležitost, (2) pobídka a (3) racionalizace.
  • Morální nebezpečí Morální nebezpečí Morální nebezpečí se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody nebo situace s vědomím, že všechna rizika a
  • Problém Principal-Agent Problém Principal-Agent Problém principál-agent je problém ve vztazích principál-agent, když dojde ke střetu zájmů mezi agentem a zmocněncem a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found