Kvalita pohledávek - přehled, způsob měření

Kvalita pohledávek z účtů je pravděpodobnost, že budou inkasovány peněžní toky, které jsou společnosti dluženy ve formě pohledávek. Analýza kvality pohledávek za společností je důležitá při hodnocení jejího finančního zdraví.

Kvalita pohledávek

Porozumění pohledávkám z účtů

Pohledávky představují zůstatek prostředků, které společnost dluží za zboží a služby, které již byly dodány; zboží a služby však dosud nebyly zaplaceny. Příkladem je, když si zákazník koupí produkt na úvěr, což znamená, že vám stále dluží hodnotu produktů, přestože již byla převedena rizika a přínosy vlastnictví.

Společnosti jsou ochotny přijímat pohledávky, protože to může lákat k většímu prodeji v situacích, kdy zákazník nemá hotovost, ale přesto chce nakupovat produkty a služby.

Vzhledem k tomu, že dohoda vede k penězům dlužným společnosti, je představována jako aktivum. Pohledávky z účtů jsou v rozvaze uvedeny jako krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva Krátkodobá aktiva jsou všechna aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. , a jsou důležitou položkou v provozních aktivech společnosti nebo v provozním kapitálu. Jedná se o aktiva a závazky spojené s každodenním provozem společnosti. Pohledávky z účtů v zásadě představují krátkodobé IOU od zákazníků.

Porozumění kvalitě pohledávek

Když zákazníci obdrží zboží a služby od společnosti před zaplacením, očekává se, že jí nakonec zaplatí. Existuje však šance, že někteří zákazníci nemusí nakonec zaplatit kvůli finančnímu zdraví zákazníka nebo kvůli tomu, že jsou jednoduše nespolehlivým zákazníkem. Vzhledem k tomu, že společnosti nemohou očekávat inkasování 100% pohledávek z účtů, vytvořili účetní účetní protiúčetový účet známý jako opravná položka k pochybným účtům.

Opravná položka k pochybným účtům je kontradiktorní aktivum Kontrastní aktivum Kontrastní aktivum je aktivní účet, na kterém bude zůstatek účtu buď nulový, nebo kreditní zůstatek. Účet protislužby kompenzuje zůstatek na příslušném účtu aktiv, se kterým je spárován. Běžný aktivový účet má debetní zůstatek, zatímco kontumní aktivní účet má kredit. , což znamená, že je v rozvaze vázán na aktivum a slouží k jeho snížení. Dalším příkladem kontradiktorního účtu je odpis, který se používá ke snížení účtů pozemků, budov a zařízení (PP&E). Opravná položka k pochybným účtům umožňuje společnostem promítnout do své rozvahy podíl pohledávek, které nepředpokládají k inkasu.

To se také promítá do výdajů ve výsledovce známých jako náklady na nedobytné pohledávky. Náklady na nedobytné pohledávky se vztahují k pohledávkám účtů a představují nákladové zastoupení pohledávek účtů, u nichž se neočekává inkaso.

Kvalitnější pohledávky z účtů povedou k nižší opravné položce na pochybné účty Opravná položka k pochybným účtům Opravná položka k pochybným účtům je kontumní účet, který je spojen s pohledávkami a slouží k vyjádření skutečné hodnoty pohledávek. Částka představuje hodnotu pohledávek, za které společnost neočekává platbu. . Kvalita je důležitým aspektem pohledávek a hraje velkou roli při hodnocení rozvahy společnosti. Společnosti se špatnou kvalitou pohledávek mohou v budoucnu narazit na problémy s likviditou a solventností; proto je nejlepší analyzovat a měřit kvalitu pohledávek.

Jak měřit

Finanční analytici používají několik metod k analýze kvality pohledávek společnosti.

  • Poměr pohledávek k prodejům
  • Poměr obratu pohledávek
  • Days Sales Outstanding (DSO) Days Sales Outstanding (DSO) představuje průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho společnosti trvá, než inkasuje své pohledávky. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru.

Poměr pohledávek k prodejům

Jednou z jednoduchých metod měření kvality pohledávek je poměr pohledávek k tržbám. Poměr se počítá jako pohledávky v daném časovém okamžiku dělené prodejem za určité časové období. Udává procento dosud nezaplacených tržeb společnosti.

Vysoký poměr pohledávek k tržbám může naznačovat rizikovou společnost s nízkou kvalitou pohledávek, protože se neočekává, že budou všechny pohledávky inkasovány.

Poměr obratu pohledávek

Další metodou pro posouzení kvality pohledávek je analýza poměru obratu pohledávek společnosti. V zásadě jde o inverzní poměr k poměru pohledávek k tržbám, ale s mírnou úpravou. Vypočítává se jako tržby za určité období dělené průměrným zůstatkem pohledávek za celou tuto dobu.

Poměr obratu pohledávek měří, jak rychle může společnost přeměnit své pohledávky na hotovost. Vysoký poměr obvykle znamená vyšší kvalitu pohledávek z účtů, protože naznačuje, že společnost mění pohledávky v hotovost rychleji.

Days Sales Outstanding (DSO)

A konečně, třetí metoda měření kvality pohledávek je s poměrem prodaných dnů (DSO). Vypočítává se jako průměrný počet pohledávek dělený prodejem a vynásobený číslem 365. Poměr provozovatele distribuční soustavy poskytuje pohled na průměrný počet dní, které společnosti trvá, než převede své pohledávky na hotovost. Jelikož se jedná o srozumitelnou měrnou jednotku (dny), je někdy jednodušší jej použít, na rozdíl od poměru pohledávek k tržbám a obratu pohledávek.

Kratší PDS znamená, že kvalita pohledávek je vyšší, protože to znamená, že společnost může rychleji přijímat hotovost ze svých pohledávek. Poměr DSO, který je vysoký - delší než 90 dní - může být známkou toho, že pohledávky jsou „zastaralé“ a nemusí být inkasovány, což odráží špatnou kvalitu výdělků společností.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Zpráva o stárnutí pohledávek Zpráva o stárnutí pohledávek Zpráva o stárnutí pohledávek nebo zpráva o stárnutí pohledávek odkazuje na souhrn všech pohledávek splatných od zákazníků v daném okamžiku.
  • Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti Cyklus konverze hotovosti (CCC) je metrika, která ukazuje dobu, kterou společnosti trvá, než převede své investice do inventáře na hotovost. Vzorec cyklu převodu hotovosti měří množství času, ve dnech, které společnosti trvá, než převede své zdroje na hotovost. Vzorec
  • Dny prodeje v inventáři (DSI) Dny prodeje v inventáři (DSI) Dny prodeje v inventáři (DSI), někdy známé jako dny inventáře nebo dny v inventáři, jsou měřítkem průměrného počtu dnů nebo času
  • Pracovní kapitál Vzorec pracovního kapitálu Vzorec pracovního kapitálu je současná aktiva mínus krátkodobé závazky. Je to míra krátkodobé likvidity společnosti; to, co zbylo v rozvaze

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found