Nevypovědatelná práva - přehled, jak to funguje, výhody

Práva, kterých se nelze vzdát, vydává společnost, která akcionářům nabízí možnost nákupu dalších akcií společnosti, obvykle za cenu nižší, než je tržní cena. Práva nelze převést na jiné investory ani prodat na trhu. Pokud práva, kterých se nelze vzdát, nebudou uplatněna.

Práva, kterých se nelze vzdát

Práva, kterých se nelze vzdát, se často vydávají, když jsou na trhu nabízeny nové akcie společnosti. Práva tedy umožňují akcionářům kompenzovat ředění jejich podílů nákupem nových akcií za sníženou cenu. Nevypověditelná práva kompenzují akcionářům rovnocenně náklady na ředění jejich akcií.

Při vydání akcií se hodnota stávajících akcií zředí. Pokud tedy akcionáři neuplatní práva a nenakoupí akcie se slevou, jejich akcie projdou ředěním a přijdou o peníze.

souhrn

  • Nenávratná práva nabízená společností dávají akcionářům právo koupit akcie navíc se slevou.
  • Práva, kterých se nelze vzdát, nejsou převoditelná; akcionáři proto nemohou obchodovat s právy na trhu.
  • Akcionáři mohou využít nabídky neodvolatelných práv a kompenzovat účinek ředění akcií nákupem nových akcií se slevou.

Jak funguje nabídka neodvolatelných práv

Společnost může vydávat práva, kterých se nelze vzdát, pokud není schopna zajistit prostředky prostřednictvím půjček nebo od andělských investorů Angel Investor Angel investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, aby pomohly podnikům projít obtížnými počátečními fázemi. nebo investoři rizikového kapitálu Venture Capitalists Investiční investoři jsou investoři, kteří poskytují financování začínajícím podnikům nebo malým společnostem, které se snaží expandovat. Příjemci jsou obvykle společnosti. Akcionáři jsou společností informováni o vydání práv, což jim umožňuje nakupovat akcie navíc za konkrétní - ale zlevněné - ceny. Společnost rovněž stanoví lhůtu pro nákup diskontovaných akcií, po jejímž uplynutí by práva zanikla.

Pokud společnost nabízí práva, kterých se nelze vzdát, akcionářům není dána možnost práva prodat. Akcionáři se tedy rozhodnou, zda uplatní právo nebo neudělají vůbec nic. Akcionáři hodnotí své rozhodnutí v závislosti na počtu akcií, které by mohli koupit, slevě nabízené na tyto akcie a finančním stavu společnosti.

Pokud se však akcionáři rozhodnou nekoupit akcie navíc, jejich podíly ve společnosti se zředí, i když jsou vydány nové akcie - podíl jejich akcií zůstane nezměněn.

Výhody práv, kterých se nelze vzdát

  • Stávající akcionáři efektivně získávají akcie v prodeji. Za předpokladu, že se hodnota akcií společnosti v budoucnu zvýší, se otázka práv může ukázat jako zisková. Záleží také na počtu akcií, které si mohou prostřednictvím nabízených práv koupit. Akcionáři si obvykle mohou akcie koupit v poměru k částce, kterou aktuálně vlastní.
  • Společnosti vydávají práva k plnění svých kapitálových potřeb. Když se společnost potýká s finančními problémy, nabídka práv, kterých se nelze vzdát, může eliminovat dluhové závazky a pomoci zlepšit rozvahu společnosti.
  • Pokud stávající akcionáři vykonávají práva, kterých se nelze vzdát, zvýšení počtu nevyřízených akcií Nevyřízené akcie Nevyřízené akcie představují počet akcií společnosti, s nimiž se obchoduje na sekundárním trhu, a proto jsou k dispozici investorům. Nevyřízené akcie zahrnují všechny omezené akcie držené vedoucími pracovníky a zasvěcenými osobami společnosti (vedoucí zaměstnanci), jakož i podíl na kapitálu vlastněný institucionálními investory na trhu, který může přilákat více investorů, což má za následek zvýšení ceny akcií.

Nevýhody práv, kterých se nelze vzdát

  • Když akcionáři nakupují akcie, jejich podíly ve společnosti se zředí. Přestože získají další akcie se slevou, procento vlastněných akcií klesá v důsledku zvýšení počtu akcií v oběhu.
  • Společnost s finanční potřebou zachovat své očekávání nepřetržitého trvání účetní jednotky Going Concern Princip nepřetržitého trvání předpokládá, že jakákoli organizace bude v dohledné budoucnosti nadále provozovat své podnikání. Tato zásada předpokládá, že každé rozhodnutí ve společnosti je přijímáno s cílem spíše než s jeho likvidací. může vydávat práva, kterých se nelze vzdát, bez ohledu na účinek zředění akcií na stávající akcionáře.
  • Práva, kterých se nelze vzdát, mohou být pro akcionáře méně vhodnou volbou, protože jim to neumožňuje prodat práva na trhu za účelem získání výnosů pro sebe.
  • Nabídka práv, kterých se nelze vzdát, může být společností vnímána jako úzkostlivý krok k získání finančních prostředků. Může vyvolat spekulace na trhu týkající se finančního zdraví společnosti. V důsledku toho může cena akcií společnosti ztratit hodnotu a akcionáři mohou přijít o peníze.

Nabídka práv je obecně stimulována finančními požadavky společnosti a práva mohou akcionářům poskytnout příležitost rozšířit své investiční portfolio. Akcionáři by však měli při stanovení jejich dopadu na jejich investiční cíle zvážit výhody a nevýhody. Uplatnění práv, kterých se nelze vzdát, může selhat, pokud nákup dalších akcií se slevou nezapadá do jejich investiční strategie.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Ustanovení proti ředění Ustanovení proti ředění Opatření proti ředění jsou ustanovení, která investorům umožňují právo zachovat si vlastnická procenta v případě vydání nových akcií
  • Full Ratchet Full Ratchet Full ratchet je ustanovení, které chrání současné preferované akcionáře před jakýmkoli oslabením jejich investice v následujících kolech financování. To vyžaduje
  • Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl Nekontrolní podíl (NCI) je vlastnický podíl menší než 50% ve společnosti, kde držená pozice dává investorovi malý vliv nebo
  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found