Hromadění - definice, jak to funguje, historický příklad

Pokud jde o finance, hromadění je praxe držení nebo hromadění aktiv, zejména peněz, zboží nebo cenných papírů. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. . Příprava na budoucí události způsobí, že jednotlivci nebo společnosti taková aktiva ušetří. K hromadění peněz však dochází, když akt spoření jde nad rámec toho, co je nezbytné pro okamžitý zisk, pokrytí výdajů nebo přiměřenou přípravu na budoucí události. Ve většině případů k tomu dochází proto, že se jednotlivec nebo společnost bojí toho, co by se mohlo v budoucnu stát - nedostatek finančních prostředků, vyšší ceny akcií atd.

Hromadění

Hromadění přechází do jiné kategorie úplně, když ji společnost používá jako obchodní strategii k manipulaci s trhem. Tato praxe je známá jako „zatočení trhu Zatočení trhu Zatočení trhu Získávání a držení / vlastnictví dostatečných zásob, aktiv nebo komodit pro efektivní řízení tržní ceny uvedených položek. To ."

Kout na trhu

Společnosti nebo jednotlivci se často pokoušejí ovládnout trh nákupem podstatné části zboží / cenných papírů na příslušném trhu. Cílem je eliminovat konkurenty na trhu a efektivně získat schopnost zvyšovat ceny se záměrem prodat zboží / cenné papíry za nadsazenou cenu.

Kout na trhu je nezákonný a obvykle neúspěšný. Když společnost začne hromadit cenné papíry nebo komodity, vydá se pryč. Jakmile se informace stanou veřejnými, proti pokusnému rohu se zvednou opoziční síly, které v podstatě blokují pokus o převzetí trhu. I když je podobný monopolizaci, monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. , zatáčení na trhu se liší v tom, že ostatní společnosti jsou stále schopné působit v prostoru a obecně jsou schopny blokovat zatáčky.

Zákonnost hromadění

Hromadění není v zásadě nezákonné. Jakmile však jednotlivec nebo společnost začne skupovat nebo hromadit velké množství komodity nebo cenného papíru, je Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burzu (SEC) nezávislou agenturou federální vlády USA, která odpovídá za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za pečlivé udržování průmyslu cenných papírů a pečlivě sleduje burzy cenných papírů a opcí. Federální agentura pracuje na tom, aby zajistila, že se jednotlivec nebo společnost nesnaží monopolizovat nebo ovládnout trh. V současné době existují pravidla a předpisy SEC, které udržují entity pod kontrolou a zabraňují vzniku situace v zatáčkách.

Není vždy jasné, kdy se entita (jednotlivec nebo společnost) začne hromadit, pokud se prostě bojí budoucích událostí nebo pokud chce manipulovat s cenami ovládnutím trhu. Proto existují regulační orgány a pravidla, která se používají k monitorování hromadění chování, aby se zabránilo nelegální manipulaci s trhem.

Hromadění v celé historii

V historii existuje několik příkladů hromadění; nejznámějším případem je však případ tří bratří Huntů, kteří se v 80. letech pokusili ovládnout trh stříbra. O deset let dříve bratři začali nakupovat velké množství stříbra, které se obchodovalo za zhruba 1,50 USD / unci.

Během příštích 10 let bratři koupili většinu fyzického stříbra na trhu a uložili jej do bank po celém světě. Rovněž se pustili do nákupu futures kontraktů a dali jim příležitost nakoupit 55 milionů uncí stříbra.

Začátkem roku 1980 se stříbro zvýšilo na přibližně 50 USD / unci. Bratři nebyli schopni dokoupit další stříbro, protože si již nemohli zajistit jeho financování. Jejich neschopnost pokračovat v zatáčkách na trhu je donutila začít prodávat stříbro. Náhlé uvolnění velkého množství stříbra zpět na trh způsobilo pokles cen stříbra. Než fiasko skončilo, bratři stěží unikli úplnému finančnímu zkáze.

Závěrečné slovo

Hromadění má určitou logiku, zejména pro jednotlivce. Když se společnosti začnou hromadit, hranice mezi vytvářením zásob a zatáčkami na trhu se stírá. Klíčovým rozdílem mezi legální hromaděním a nelegálními pokusy o průjezd do zatáčky je záměr. Skladování zdrojů pro manipulaci s trhem (zatáčení) je vysoce nelegální.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Hyperinflace Hyperinflace V ekonomii se hyperinflace používá k popisu situací, kdy ceny zboží a služeb nekontrolovatelně rostou po stanovenou dobu. Jinými slovy, hyperinflace je extrémně rychlá inflace.
  • Zasvěcené informace Zasvěcené informace Insider informace, nazývané také interní informace, odkazují na neveřejná fakta týkající se veřejně obchodovatelné společnosti, která může poskytnout finanční výhodu na trzích. Jinými slovy, zasvěcené informace jsou znalosti a informace o potrubí operací, produktů / služeb
  • Morální nebezpečí Morální nebezpečí Morální nebezpečí se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody nebo situace s vědomím, že všechna rizika a
  • Redlining Redlining Ve Spojených státech a Kanadě je redlining diskriminační a neetickou praxí systematického popírání poskytování služeb, zejména finančních

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found