Neomezená odpovědnost - přehled, příklad, důsledky

Neomezená odpovědnost je zákonná povinnost zakladatelů společností a vlastníků firem splatit v plné výši dluh a další finanční závazky svých společností. Zákonná povinnost obecně existuje v podnicích, které jsou jediným vlastníkem. Výhradní vlastnictví Jediné vlastnictví (také známé jako individuální podnikání, živnostník nebo vlastník) je druh neregistrovaného subjektu, který je vlastněn pouze nebo veřejnou obchodní společností. V rámci těchto dvou obchodních struktur je každý vlastník společnosti stejně odpovědný za splácení finančních závazků společnosti.

Neomezená odpovědnost

Neomezená odpovědnost vs. omezená odpovědnost

Při omezené odpovědnosti není vlastník firmy ze zákona povinen splácet finanční závazky své společnosti. Je to klíčový důvod, proč se většina podniků strukturuje jako společnosti s ručením omezeným nebo komanditní společnosti. Struktury nabízejí omezenou odpovědnost pro vlastníky firem.

Společnosti s ručením omezeným Společnost s ručením omezeným (LLC) Společnost s ručením omezeným (LLC) je obchodní struktura pro soukromé společnosti ve Spojených státech, která kombinuje aspekty partnerství a společnost a komanditní společnosti nabízejí určitou ochranu odpovědnosti vlastníků. V rámci těchto dvou struktur nemohou věřitelé zabavit osobní majetek vlastníků za účelem vypořádání neuhrazených pohledávek vůči společnosti. Z důvodu právní ochrany je ztráta vlastníků podniků omezena na kapitál, který do podnikání investovali.

Klíčové rozdíly mezi omezenou a neomezenou odpovědností jsou uvedeny níže:

Neomezená odpovědnostOmezená odpovědnost
Majitelé podniků jsou ze zákona povinni splácet dluhové závazky svých společnostíMajitelé podniků nejsou ze zákona povinni splácet dluhové závazky svých společností
Osobní majetek vlastníků lze zabavit za účelem vypořádání finančních závazků podnikuOsobní majetek vlastníků nelze zabavit za účelem vypořádání finančních závazků podniku
Existuje v živnostenském a obecném partnerstvíExistuje ve společnostech a partnerstvích s ručením omezeným

Příklad neomezené odpovědnosti

Předpokládejme, že dva partneři řídí podnikání, do kterého každý investoval 20 000 $. Firma si také dříve vzala půjčku ve výši 100 000 USD, kterou je třeba splatit. Pokud podnik není schopen splácet úvěr, budou oba partneři stejně odpovědní za vyrovnání závazku.

V takovém případě může být osobní majetek partnerů zabaven proti nárokům. Pokud jeden partner nevlastní žádná aktiva, budou aktiva druhého partnera zabavena, aby se získalo celých 100 000 USD.

Pokud by byl podnik strukturován jako společnost s ručením omezeným nebo komanditní společnost, oba partneři by ztratili pouze svoji počáteční investici ve výši 20 000 USD. Tento příklad ilustruje výhody přijetí struktur s ručením omezeným. Při omezené odpovědnosti není osobní bohatství vlastníků firem ohroženo. Pouze jejich počáteční kapitál je ztracen.

Důsledky neomezené odpovědnosti

Při neomezené odpovědnosti není odpovědnost vlastníků firem omezena. Struktura může být škodlivá pro osobní bohatství majitelů firem. Neomezená odpovědnost neposkytuje ochranu odpovědnosti vlastníků firem Zakladatelé akcií Akcie zakladatelů se vztahují k vlastnímu kapitálu, který je dán prvním zakladatelům organizace. Tento typ akcií se liší několika důležitými způsoby od běžných akcií prodávaných na sekundárním trhu. Klíčové rozdíly spočívají v tom, že (1) akcie zakladatelů mohou být vydávány pouze v nominální hodnotě a (2) je dodáván s časovým rozvrhem. , protože osobní majetek majitelů může být zabaven k vypořádání finančních závazků společnosti.

Důvodem neomezené odpovědnosti vlastníků živností a partnerství je to, že obě obchodní struktury nevytvářejí samostatný právní subjekt. Vlastníci a firma jsou jeden subjekt. Smlouva o komanditní společnosti nabízí omezenou odpovědnost vlastníkům, protože odděluje vlastníky od firmy vytvořením samostatného právního subjektu. Podnikání je samo o sobě právnickou osobou a odpovídá za placení svých závazků.

Z tohoto důvodu jsou po celém světě definovány odlišně pouze malé a střední podniky Malé a střední podniky (MSP) nebo malé a střední podniky. Země, ve které společnost působí, poskytuje malé nebo žádné finanční závazky, jsou jedinými vlastníky a partnerstvími. I když se jediní vlastníci a obecná partnerství snáze zakládají a nabízejí větší kontrolu, mohou být pro vlastníky středních a velkých podniků nebezpečné. Výsledkem je, že podniky, které začínají jako fyzické osoby a obecná partnerství, mají tendenci přijímat struktury omezené odpovědnosti, jak rostou.

Neomezená odpovědnost se neomezuje na smluvní finanční závazky a zahrnuje další závazky, které mohou vzniknout v souvislosti s podnikáním. Podmíněné závazky vyplývající ze soudních sporů se spotřebiteli nebo právních kroků proti podniku mohou být pro majitele podniků s výhradním vlastnictvím a partnerstvími škodlivé. Soudní spory potenciálně vytvářejí obrovské závazky. Vysvětluje to, proč i menší společnosti mají tendenci se strukturovat jako společnosti s ručením omezeným.

Neomezená odpovědnost a kapitálové limity

Obecná partnerství lze také strukturovat způsobem, který umožňuje vlastníkům podniků nést odpovědnost pouze v rozsahu jejich vlastnictví v podnikání. Na základě takové dohody je každý partner odpovědný za poměrný podíl (na základě svého podílu na vlastním kapitálu v podnikání) z celkové výše závazku. Strukturu lze nejlépe popsat jako hybrid mezi omezenou a neomezenou odpovědností.

Předpokládejme, že tři rovnocenní partneři řídí podnikání, do kterého každý investoval 20 000 $. Podnik také dluží 120 000 $, které není schopen vyrovnat. Jelikož každý společník vlastní 33% společnosti, může být každý z partnerů odpovědný za maximální částku 40 000 USD.

I když jeden z partnerů není schopen pokrýt svůj podíl na závazcích, věřitelé mohou od ostatních dvou partnerů získat pouze maximálně 40 000 USD. Hybridní struktura poskytuje určitou ochranu vlastníkům, ale běžně se nepoužívá.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Partnerství s ručením omezeným (LLP) Partnerství s ručením omezeným (LLP) Partnerství s ručením omezeným (LLP) jsou podniková obchodní struktura, která umožňuje podnikatelům, profesionálům a podnikům poskytovat služby prostřednictvím
  • Právní problémy pro malé podniky Právní problémy pro malé podniky Stejně jako jejich větší protějšky, i malé podniky čelí při svém provozu nesčetným právním problémům. Nebezpečí porušení právních linií jsou legitimní
  • Stanovy společnosti Stanovy společnosti Stanovy společnosti jsou pravidla, kterými se řídí způsob fungování společnosti a jedna z prvních položek, které představenstvo stanoví v době založení společnosti. Tyto stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found