Přijímání rizik - přehled, výhody, nevýhody a alternativy

Přijímání rizika je koncept, při kterém jednotlivec nebo podnik identifikuje riziko a činí jej přijatelným, čímž se nebude snažit jej snížit nebo zmírnit. Potenciální ztráta ze zjištěného a přijatého rizika je považována za únosnou.

Přijímání rizika

Pojem přijetí rizika je běžně použitelný v investičních oborech a podnicích, protože řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to děje se strategií. Některé společnosti se nemohou pojistit proti svým rizikům, pokud jsou náklady na jejich nesení relativně nižší; přijetí rizika je proto známé také jako udržení rizika.

Přijímání rizik se stává alternativou, když jsou identifikována malá a občasná rizika, a protože nejsou katastrofická ani drahá, není vyvíjeno žádné úsilí k jejich zvládnutí. Dopady těchto nejistot jsou obvykle považovány za únosné nebo jinak příliš nákladné, a jsou proto přijímány jako součást systému a řeší se, jak k nim dochází.

Přijetí rizika je charakteristickým znakem úspěšného stanovení priorit a pohotovostního rozpočtu. Rozpočtování Rozpočtování je taktická implementace obchodního plánu. Abychom dosáhli cílů ve strategickém plánu podniku, potřebujeme nějaký typ rozpočtu, který financuje podnikatelský plán a stanoví opatření a ukazatele výkonu. kvůli sníženým výdajům na prémii.

souhrn

  • Přijímající riziko je míra finanční nejistoty, kterou si jednotlivec nebo podnik může ponechat, aniž by se příliš pojistil, zajistil nebo zmírnil.
  • Přijímání rizika předpokládá různé finanční a organizační přístupy, které mají poskytnout finanční rezervu během realizace rizika.
  • Zatímco přijetí rizika nabízí čistý finanční výnos, optimální rozhodnutí o jeho přijetí závisí na manažerské perspektivě, nikoli na systematických hrozbách trhu.

Přijetí rizika vysvětleno

Mnoho obchodních podniků používá různé techniky řízení rizik k vyhodnocení a klasifikaci pravděpodobností finanční tísně pro snazší monitorování a kontrolu. Manažeři a stratégové zjišťují, že obchodní organizace čelí mnoha obchodním hrozbám, kterým je možné se vyhnout nebo je zmírnit ve vztahu k úrovni růstu a přiděleným zdrojům.

Výsledkem je, že se podniky uchylují ke kontrolním činnostem, jejichž cílem je dosáhnout kompromisní rovnováhy mezi finančními dopady problému vycházejícími ze zjištěného a přijatelného rizika a náklady na jeho řízení.

Zdroje rizik jsou mnohostranné a zahrnují přírodní katastrofy, příliš agresivní konkurenci, směnné kurzy a neočekávanou variabilitu cen produktů, zákonné povinnosti a úvěrové riziko. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít při selhání jakákoli strana, která bude zejména dodržovat podmínky jakékoli finanční smlouvy,.

Přijetí rizika má tedy stejný smysl jako samopojištění. Volba přijetí rizika je obecně ve vztahu k malým možným finančním potížím, které se každý den vyskytují. Obchodní podniky však někdy mohou akceptovat zachování katastrofické nejistoty, jejíž náklady na pojištění nejsou finančně proveditelné.

Přijímání rizik může mít různé finanční a organizační formy, například průběžné vytváření finanční rezervy, používání zajatců nebo hromadění finančních zdrojů na zvláštních účtech.

V pojišťovacích společnostech může přijímání rizika zahrnovat také spoluúčast a podpojištění, jakož i souhrnné odpočitatelné plány. Všechny komponenty vyžadují vytvoření rezervního fondu v pojišťovně, aby se zmírnila ta část ztrát, která není pojištěna kvůli odpočitatelným položkám.

Zadržení rizika není pouze pouhým rozhodnutím. Spíše jde o záměrné rozhodnutí podniku uznat, že rizika v konkrétních oblastech budou řešena, jakmile vzniknou. Strategie rizikového financování zohledňuje schopnost identifikovat a odhadovat vnímaná rizika.

Přijetí rizika má také svá omezení, která jsou dána schopností společnosti absorbovat finanční důsledky v případě rizika. Při rozhodování o zásadách zadržování rizik je to nezbytné pro manažery a obchodní stratégy.

Vzhůru a nevýhodou přijímání rizika

Podniky s pojišťovacími programy mají výhodu v minimalizaci očekávaných nákladů na udržení rizika. Podmínkou, která může vysvětlit takovou myšlenkovou linii, je to, že očekávaná hodnota ztráty je z dlouhodobého hlediska nižší než náklady na její pojištění.

V praxi se taková podmínka projevuje, když pojišťovny platí pojistné, které výrazně převyšuje skutečné riziko. Je to pravda, protože rizikový profil jednotlivé společnosti se liší od průměrných hodnot předpokládaných při výpočtu pojistného.

Jeden problém s přijetím rizika však spočívá v uvedeném optimálním rozhodnutí o zachování rizika, které se opírá o perspektivu manažera, a nikoli o systematické zisky a rizika vnímaná trhem. Koncept, že rozhodnutí manažera nelze považovat za optimální pro společnost, tento koncept ospravedlňuje.

S ohledem na účel řízení rizik maximalizovat růst hodnoty je pro přijetí rizika nezbytný vyvážený vztah mezi celkovými náklady na vystavení riziku a úsporami na pojistném. Jakákoli potenciální finanční ztráta vyplývající z nekrytého rizika je také příkladem přijetí rizika.

Alternativy k přijímání rizika

Zatímco přijetí rizika je v mnoha scénářích považováno za vhodnou volbu, existují další přístupy ke zmírnění rizik v řízení rizik:

1. Přenos rizika

Převod Rls zahrnuje alokaci rizika z jedné strany na druhou na smluvním základě. Spravedlivá alokace rizika zajišťuje, že odpovědnost za riziko je straně přidělena v souladu s její schopností kontrolovat a pojistit se proti riziku. Metodu běžně používají pojišťovny.

2. Vyhýbání se rizikům

Vyhýbání se riziku zahrnuje vyloučení jakékoli činnosti, která představuje potenciální ztrátu. Je ideální pro rizika, která mohou mít vážný dopad na projekt nebo podnik. Manažeři dosahují vyhýbání se rizikům prostřednictvím zásad a postupů, implementace technologií, školení a vzdělávání.

3. Snižování rizik

Snižování rizika zahrnuje omezování následků rizika, které je třeba řešit, jakmile k němu dojde. Strategie se běžně dosahuje zajištěním Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. .

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Přenos rizik Přenos rizik Přenos rizik se týká techniky řízení rizik, při které se riziko přenáší na třetí stranu. Jinými slovy, jedná se o to, že jedna strana přebírá riziko
  • Obchodní riziko Obchodní riziko Obchodní riziko se týká ohrožení schopnosti společnosti dosáhnout svých finančních cílů. V podnikání riziko znamená, že plány společnosti nebo organizace nemusí dopadnout tak, jak byly původně plánovány, nebo že nemusí splnit svůj cíl nebo dosáhnout svých cílů.
  • Poměry návratnosti upravené podle rizika Poměry návratnosti upravené podle rizika Existuje řada poměrů návratnosti upravených o riziko, které investorům pomohou posoudit stávající nebo potenciální investice. Tyto poměry mohou být užitečnější než jednoduché metriky návratnosti investice, které nezohledňují úroveň investičního rizika.
  • Řízení rizik v investičním bankovnictví Řízení rizik v investičním bankovnictví Myšlenka řízení rizik v investičním bankovnictví se může zdát docela přímočará, ale pro úplné pokrytí tématu začněme krátkým přehledem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found