Clustering Illusion - definice, příklad, důsledky v investování

Klastrová iluze odkazuje na kognitivní zkreslení Kognitivní zkreslení Kognitivní zkreslení je chyba v poznávání, která vzniká v linii uvažování člověka, když je rozhodnutí vadné kvůli jeho osobní víře. Kognitivní chyby hrají hlavní roli v teorii behaviorálního financování v behaviorálním financování, ve kterém investor sleduje vzorce toho, co jsou vlastně náhodné události. Jinými slovy, předpětí klastrové iluze je předpětí, které vzniká při sledování trendu v náhodných událostech, které se vyskytují v klastrech, které jsou ve skutečnosti náhodné události.

Clustering Illusion

Seskupování iluze zkreslení se často nazývá „klam horké ruky“ a je často zdrojem klamů hazardních her.

Pochopení Clustering Illusion

Lidé mají tendenci vidět vzorce v úplně náhodných výsledcích. Jinými slovy, je v našem přirozeném sklonu vytvářet řád z chaosu. I když jednotlivcům pomáhá pochopit náhodnost, zkreslení klastrové iluze má drasticky nepříznivé důsledky pro finanční a investiční rozhodnutí Investování: Průvodce pro začátečníky Průvodce Financování pro začátečníky vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Pokud by například investor vzal vzorek čtyřdenního období, kdy akciové trhy klesaly, klesaly, vzrůstaly, mohl by se investor domnívat, že lze najít trend, i když ve skutečnosti žádný nebyl.

Příklad klastrové iluze

Podílové fondy a zkreslení klastrující iluze

John je student, který chce investovat peníze, které vydělal v létě, do podílového fondu Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich. Z diskusí se svými finančními přáteli často uslyší, že prohlášení „drtivá většina podílových fondů má horší výsledky než S&P 500.“ Pochopil skutečnost, že se stále rozhodl investovat své peníze do podílového fondu s nadprůměrným výkonem ve vztahu k S&P 500 za předpokladu, že správce fondu bude i nadále generovat nadprůměrné výnosy.

V našem příkladu John vykazuje shlukovou iluzi zkreslení pomocí minulé výkonnosti správce fondu a za předpokladu, že do budoucna předvede podobně dobrý výkon. Proto společnost John’s identifikovala „trend“, že manažer bude dobře postupovat vpřed kvůli jeho minulým výnosům, kdy ve skutečnosti lze výkon manažera podílového fondu připsat řadě faktorů, jako jsou tržní podmínky nebo dokonce štěstí.

Klastrová iluze a její důsledky v investování

Shlukování iluze zkreslení poskytuje investorům řadu škod, protože může vytvářet pasti. Například použití krátkodobých výnosů z výkonu může:

  • Přesvědčte investora, aby investoval do určité třídy aktiv před jinou
  • Přesvědčte investora, aby dodržoval konkrétní investiční styl
  • Přesvědčte investora, aby investoval s určitým správcem fondu

V souvislosti s investováním je důležité klást velký důraz na krátkodobý výkon k identifikaci trendů, protože to může být předmětem zaujatosti klastrové iluze. Jak se ve světě financí běžně říká: „Minulá výkonnost není ukazatelem budoucí výkonnosti.“

Příklad kasina Monte Carlo

Bylo oznámeno, že v roce 1913, během hry rulety v kasinu Monte Carlo, dopadl míč na černou 26krát za sebou. Šance na trefení černé koule ve hře rulety je 47,4%. Proto byla pravděpodobnost přistání míče na černou 26krát za sebou zhruba 1 ze 67 milionů.

Příklad kasina Monte Carlo

Výše uvedená událost kasina Monte Carlo je dokonalým příkladem shlukování předsudků o iluzi. U jedinců, kteří byli během té noci přítomni, se myslelo, že jelikož míč tolikrát dopadl na černou barvu, brzy spadne na červenou.

Jak víme, výsledek v ruletě je nezávislá událost - ať už míček zasáhne černý nebo červený, neznamená to, co míč zasáhne dále. Hazardní hráči přišli o značné množství peněz sázením na černou, protože si byli jisti, že černý a červený výsledek „se musí vyrovnat“.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Vytrvalost víry Vytrvalost víry Vytrvalost víry, známá také jako vytrvalost víry, je neschopnost lidí změnit svou vlastní víru, a to ani po obdržení nových informací nebo faktů
  • Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku Předpětí výběru vzorku je vychýlení, které je výsledkem selhání zajištění správné randomizace vzorku populace. Chyby výběru vzorku
  • Survivorship Bias Survivorship Bias Survivorship bias je typ zkreslení výběru vzorků, ke kterému dochází, když soubor dat považuje pouze „přežívající“ nebo stávající pozorování a nezohledňuje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found