Kout na trhu - definice, jak to funguje, příklad

Koutem trhu je získání a držení / vlastnictví dostatečného množství akcií, aktiv nebo komodit, aby bylo možné účinně kontrolovat tržní cenu uvedených položek. Zahrnuje získání největšího podílu na trhu, aniž by se stal monopolem Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. .

Kout na trhu

Jak to funguje

Existuje řada způsobů, jak se pokusit o průlom na trhu. Nejpřímějším přístupem je nákup a hromadění obrovského procenta určité komodity. Konkrétně v oblasti obchodování s futures se zatáčení dosahuje snadněji než na jakémkoli jiném trhu. Rohový hráč může koupit obrovské množství futures kontraktů Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. pro konkrétní komoditu, nafouknutí ceny a nakonec se snaží prodat a přinést obrovský zisk.

Většina společností si klade za cíl ovládnout své příslušné trhy, aby pro sebe měla větší zisky. Společnost XYZ může chtít účtovat více za produkt nebo řadu zboží. Tím, že ovládnou trh získáním požadované zásoby komodity, jsou pak schopni účtovat, co chtějí, aniž by se obávali ztráty podstatného obchodu zvýšením cen.

Nevýhody zatáčení trhu

Přes jeho převládání v obchodování s komoditami je obtížné ovládnout trh. Rohové obvykle ustupují pod tlakem své vlastní velikosti. Je to silná pozice, kterou je třeba držet, a většině společností chybí infrastruktura nebo prostředky k úspěšnému rozjezdu. Je-li pokus o zatáčku znám mnoha stranám, stává se to mnohem obtížnějším, když se náhle vyvíjí tlak ze strany jiných společností ve stejném prostoru, které brání akci v zatáčce.

Vláda může také zasáhnout, aby zabránila zatáčení. Například marže Zisková marže V účetnictví a financích je zisková marže měřítkem výdělků společnosti v poměru k jejím výnosům. Tři hlavní metriky ziskové marže jsou hrubý zisk (celkové výnosy minus náklady na prodané zboží (COGS)), provozní zisk (výnosy minus COGS a provozní náklady) a čistý zisk (výnosy minus všechny náklady) požadavky na komoditní futures kontrakty mohou být významně vzrostl a ctižádostivý hráč v zatáčce může postrádat dostatek finančních prostředků, aby vytvořil další marži potřebnou k udržení své pozice. Poté jsou skutečně nuceni prodat část svých podílů.

Příklad zatáčení trhu

Řekněme, že cílem je ovládnout trh se výrobky ze dřeva od dřevařské společnosti A. Akcie společnosti musí být nakupovány ve velkém množství a hromaděny. Nákup tolika akcií okamžitě začne zvyšovat cenu. Rostoucí ceny obvykle přitahují více kupujících. To má za následek zvýšenou poptávku, což znamená, že ceny rostou ještě dramatičtěji.

Nepřirozený růst cen umožňuje, aby hráč v koutku začal s prodejem hromaděných akcií. Zaujmout krátkou pozici v takovém bodě je do značné míry dáno, protože hráč v koutě ví, že jakmile jsou akcie uvolněny zpět na trh, organická nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické pojmy, které uvádějí, že v efektivním trzích, množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží se navzájem rovnají. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. síly se vrátí a ceny klesnou zpět dolů.

Proč je zatáčení na trhu nelegální

Zjednodušeně řečeno, zatáčení na trhu je nezákonné, protože je zcela nespravedlivé a manipulativní. Výhoda spočívá pouze na jednotlivci nebo entitě, která provádí zatáčení. Vlastně vlastní výhradní právo stanovit cenu za „komoditu“ v rohu, což by potenciálně mohlo vyřadit z provozu další podniky ve stejném prostoru.

Jiné společnosti nejsou schopné fungovat a soutěžit o podnikání. Tato praxe, protože nepřirozeně zvyšuje ceny, je také škodlivá pro celkovou ekonomiku. Výsledkem je, že Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry . Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burzy cenných papírů a opcí obvykle monitorují, kolik akcií konkrétního cenného papíru zakoupila stejná strana.

Válka o zatáčení na trhu

Trh obvykle poskytuje způsob, jak přirozeně napravit všechny pokusy o průjezd zatáčkou. Faukeři v podstatě určují cenu za komoditu, kterou zatáčejí. Když se však veřejnost dozví strana, která provádí zatáčení, stane se tato entita zranitelnou.

Hrozba pro daný trh se setkává s protichůdnými pozicemi, fungujícími jako zeď proti rohu. Tím se začíná snižovat hodnota akcií, které vlastní hráč v rohu. Rohový hráč pak čelí potížím s opuštěním své pozice, aniž by poslal ceny dolů.

Závěrečné slovo

Kout na trhu je vysoce nelegální. Poskytuje zatáčce rozhodně nespravedlivou výhodu a umožňuje jim manipulovat s cenami za účelem dosažení zisku. Ve většině případů jsou pokusy o zatáčení neúspěšné, protože proti zatáčce stoupají opoziční síly, které oslabují její pozici.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Tržní síla Tržní síla Tržní síla je míra schopnosti společnosti úspěšně ovlivňovat ceny svých produktů nebo služeb na celkovém trhu. Faktory, jako je povaha poptávky a překážky vstupu do odvětví, ovlivňují tržní sílu.
  • Predátorské ceny Predátorské ceny Predátorská cenová strategie, termín běžně používaný v marketingu, označuje cenovou strategii, při které je zboží nebo služby nabízeno za velmi nízkou cenu
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found