Pro-Rata Right - Definice, Jak fungují práva Pro-Rata

Poměrné právo je právní pojem, který popisuje právo, ale nikoli povinnost, kterou může mít investor k udržení své počáteční úrovně procentního vlastnictví. Akcionáři Akciové Akciové akciové společnosti (také známý jako Akciový vlastní kapitál) je účet na společnosti rozvahu, která se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - Závazky ve společnosti během následujících kol financování.

Pro-Rata správně

Jinými slovy, pokud investor s poměrným právem původně získal 10% akciový podíl ve společnosti, pak má možnost investovat více v příštích kolech financování společnosti, aby udržel 10% podíl. Termín poměrné právo se běžně používá ve financování rizikového kapitálu. Rizikový kapitál Rizikový kapitál je forma financování, která poskytuje prostředky rané fázi rozvíjejícím se společnostem s vysokým růstovým potenciálem výměnou za vlastní kapitál nebo vlastnický podíl. Rizikoví investoři riskují investice do začínajících společností s nadějí, že pokud dosáhnou úspěchu, dosáhnou významných výnosů. .

Jak fungují poměrná práva?

Myšlenka poměrného práva v zásadě souvisí s konceptem ředění. Každé nové kolo kapitálového financování zahrnuje vydání nových akcií. Když jsou vydávány nové akcie, procento kapitálového podílu současných akcionářů (zakladatelé Founders Stock Founders akcie odkazuje na kapitál, který je dán časným zakladatelům organizace. Tento typ akcií se liší několika důležitými způsoby od běžných akcií prodaných Klíčové rozdíly spočívají v tom, že (1) akcie zakladatelů mohou být vydávány pouze v nominální hodnotě a (2) je dodáván s časovým rozvrhem., investoři) je zředěn. Jinými slovy, současní akcionáři ztrácejí část své hlasovací síly vypočítané v procentech.

Aby se zabránilo takovému scénáři, mohou investoři požádat společnost, aby zahrnula ustanovení, které jim poskytuje poměrná práva. Investor s poměrným právem je poté schopen udržet procento svého podílu na vlastním kapitálu a hlasovací síly i při vydávání nových akcií.

Pamatujte, že poměrné právo není povinností a lze jej uplatnit podle uvážení jeho držitele. Někteří investoři s poměrnými právy se mohou rozhodnout nevyužít možnost investovat do dalších kol financování. Důvody pro opuštění práv zahrnují špatný výkon nebo rozvoj společnosti, stejně jako extrémně velké další investice potřebné k udržení počátečního procenta vlastnictví.

V některých případech navíc investoři nezískávají poměrná práva. Některé společnosti se rozhodnou udělit taková práva cenným investorům, kteří významně ovlivnili podnikání.

Poměrná práva jsou obecně udělována investorům, kteří investují do počátečních kol financování, nebo o ně požádají Financování série A Financování série A (také známé jako série A nebo financování série A) je jednou z fází získávání kapitálu proces spuštěním. Série A je v zásadě druhou fází financování při spuštění a první fází financování rizikovým kapitálem. . Investoři často nejsou ochotni uplatnit svá práva v pozdějších fázích financování kvůli vysoké požadované výši investice.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení poměrného práva. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Angel Investor Angel Investor Angel investor je osoba nebo společnost, která poskytuje kapitál pro začínající podniky výměnou za majetkovou účast nebo převoditelný dluh. Mohou poskytnout jednorázovou investici nebo průběžnou kapitálovou injekci, aby pomohly podnikům projít obtížnými počátečními fázemi.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Proxy Vote Proxy Vote Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností
  • Vydání práv Vydání práv Vydání práv je nabídka práv stávajícím akcionářům společnosti, která jim dává příležitost koupit další akcie přímo od společnosti za sníženou cenu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found