Kreditní křivka - definice, typy a použití úvěrových křivek

Kreditní křivka je grafické znázornění vztahu mezi návratností nabízenou cenným papírem (nástroj vytvářející úvěr) a dobou do splatnosti cenného papíru. Měří sentiment investorů ohledně rizika. Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. a může ovlivnit návratnost investic. Rozdíl mezi první splatností na křivce (krátký konec) a poslední splatností křivky (na dlouhém konci) určuje strmost křivky.

Porozumění úvěrovým křivkám

  • Strmost křivky je obvykle větší (vzestupná) u společností v cyklických průmyslových odvětvích, jako je maloobchod. Je to proto, že pravděpodobnost, že takové společnosti v průběhu času selžou, je větší.
  • Některé společnosti vykazují plochou křivku; je to známka toho, že pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka na splátkách úvěru a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice. je jednotná v různých bodech dospělosti.
  • Klesající nebo převrácená křivka dolů ukazuje, že společnost pravděpodobně v blízké budoucnosti selže, ale z dlouhodobého hlediska je mnohem méně pravděpodobná.

Druhy úvěrových křivek

Kreditní křivka odráží okamžitou, krátkodobou a dlouhodobou sazbu cenných papírů a dává investorovi informaci o tom, kam směřuje ekonomika. Křivka může být normální, strmá nebo obrácená.

1. Normální křivka

Krátkodobé dluhopisy obvykle nabízejí nižší výnosy, a proto nižší rizika. Je to proto, že když investoři zůstanou investováni do určitého cenného papíru po delší dobu, budou za svůj závazek odměněni. Odráží se to v normální výnosové křivce, kde se sklon pohybuje nahoru. Normální křivka také naznačuje, že investoři očekávají, že se ekonomika bude pohybovat normálním tempem bez výraznějších bodů obratu, jako je recese nebo inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). .

Normální křivka

2. Strmá křivka

Když se kreditní rozpětí rozšíří, má to za následek strmější úvěrovou křivku. Je to také známka toho, že v ekonomice dojde k ekonomickému růstu nebo inflaci. Křivka se stává strmější hned po poklesu, když vláda sníží krátkodobé úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. zvýšit růst ekonomiky. Během této doby hrozí držitelům dlouhodobých dluhopisů riziko zablokování na nízké sazby, což může ovlivnit jejich kupní sílu. Výsledkem je, že pro svůj dlouhodobý závazek požadují vyšší úrokové sazby.

3. Obrácená křivka

Někdy může být kreditní křivka obrácena, když jsou držitelé dlouhodobých dluhopisů ochotni spokojit se s nižšími výnosy ve srovnání s krátkodobými investory. Je to proto, že když se dlouhodobí investoři domnívají, že úrokové sazby budou ještě dále klesat, stanou se pro emitenty dluhopisů méně náročnými.

Nízké úrokové sazby naznačují, že to bude zpomalení ekonomiky, ke kterému dojde, když se křivka obrátí. Investoři musí být v pohotovosti, když je křivka obrácená, protože nízké úrokové sazby povedou k recesi.

Obrácená křivka

4. Hrbatá křivka

Než se kreditní křivka invertuje, prochází fází, kdy se krátkodobá úroková sazba blíží dlouhodobým úrokovým sazbám. Křivka, která představuje fázi, je plochá s malou elevací uprostřed. Je známá jako hrbolatá křivka. Ne všechny hrbolaté křivky se však promění v obrácené křivky, ale je to známka ekonomického zpomalení a nízkých úrokových sazeb.

Hrbatá křivka

Jak se používají kreditní křivky?

Kreditní křivka ukazuje řadu splatností při různých úrokových sazbách. Mohou se lišit podle investice. Jedním z nejdůležitějších použití výnosové křivky je její schopnost předvídat pohyb a sílu ekonomiky.

Výnosová křivka Treasury je nejčastěji používanou úvěrovou křivkou. Používá se jako srovnávací křivka, vůči které se měří všechny ostatní kreditní křivky. Výnos křivky Treasury je obvykle nízký, protože je podporován vládou. Lze jej však použít jako měřítko pro rizikovější dluhopisy, jako jsou podnikové dluhopisy s hodnocením AAA.

Rozdíl mezi agenturními dluhopisy a vládními dluhopisy se nazývá „spready“. Pokud je rozdíl mezi nimi nízký, zvyšuje se jistota investora v investování do dluhopisu, který není podporován vládou. Rozdíl v dluhopisech (rozpětí) se během recese zvyšuje, protože agenturní dluhopisy se stávají rizikovými. Snižuje se při růstu ekonomiky, protože do dluhopisů je nyní bezpečnější investovat.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka Invertovaná výnosová křivka často indikuje náskok před recesí nebo ekonomickým zpomalením. Výnosová křivka je grafickým znázorněním vztahu mezi úrokovou sazbou placenou aktivem (obvykle vládními dluhopisy) a dobou do splatnosti.
  • Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti jsou cenné papíry, které společnosti nakupují a mají v úmyslu držet, dokud nebudou splatné. Je to na rozdíl od cenných papírů k obchodování nebo cenných papírů k prodeji, kde společnosti obvykle nedrží cenné papíry, dokud nedosáhnou splatnosti.
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Nulová dolní hranice Nulová dolní hranice Nulová dolní hranice označuje přesvědčení, že úrokové sazby nelze snížit za nulu. Centrální banky tradičně pomocí měnové politiky manipulovaly s úrokovou sazbou v ekonomice, aby dosáhly svých fiskálních cílů. Proto by banky během recese úrokovou sazbu snížily

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found