Likvidace čistých aktiv - definice, typy a příklady

Čistá likvidace aktiv nebo rozpuštění čistých aktiv je proces, kterým podnik prodává svá aktiva a poté ukončí svoji činnost. Čistá aktiva jsou nadhodnotou aktiv firmy nad jejími závazky. Výnosy z prodeje čistých aktiv Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv (NAV) je však definována jako hodnota aktiv fondu snížená o hodnotu jeho závazků. Pojem „čistá hodnota aktiv“ se běžně používá ve vztahu k podílovým fondům a používá se k určení hodnoty držených aktiv. Podle SEC jsou podílové fondy a podílové fondy podílových fondů (UIT) povinny vypočítat svou NAV na trhu, která se může lišit od jejich zaznamenané účetní hodnoty Účetní hodnota Účetní hodnota je hodnota vlastního kapitálu společnosti uvedená v jejích finančních výkazech. Na hodnotu účetní hodnoty se obvykle pohlíží ve vztahu k hodnotě akcií společnosti (tržní kapitalizace) a určuje se tak, že se vezme celková hodnota aktiv společnosti a odečte všechny závazky, které společnost stále dluží. .

Podnik obvykle prodává svá aktiva, protože si již nemůže dovolit splácet své dluhy. To se liší od dobrovolného odprodeje. Odprodej Odprodej je akt společnosti, která odprodá aktivum. Zatímco prodej může odkazovat na prodej jakéhokoli aktiva, nejčastěji se používá v souvislosti s prodejem vedlejší obchodní jednotky. Prodej lze považovat za přímý opak akvizice. Odprodej může vytvořit injekci hotovosti do podnikové strategie, která se provádí za účelem zlepšení provozní / finanční efektivity.

Likvidace čistého majetku

Druhy likvidace majetku

1. Kompletní likvidace

Úplná likvidace je proces, při kterém podnik prodá veškerá svá čistá aktiva a ukončí činnost. Po úplné likvidaci Hodnota likvidace Hodnota likvidace je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva, podnik přestane existovat a přestane být platnou entitou. Úplnou likvidací může být úplná dobrovolná likvidace nebo úplná likvidace vyvolaná věřitelem.

2. Částečná likvidace

Částečná likvidace je proces, při kterém podnik prodává část svých aktiv a snižuje rozsah své činnosti. Po částečné likvidaci podnik nadále existuje jako platná entita, i když s menším rozsahem provozu. Částečnou likvidací může být částečná dobrovolná likvidace nebo částečná likvidace vyvolaná věřitelem.

3. Dobrovolná likvidace

K dobrovolné likvidaci dochází, když podnik zastaví provoz z vlastní vůle. Rozhodnutí o dobrovolné likvidaci může vycházet z poznání, že podnik již není schopen vykonávat ziskové operace. Například společnost, která vyrábí psací stroje, se možná rozhodla dobrovolně zlikvidovat svá aktiva, když si uvědomila, že nástup osobních počítačů znamenal, že trh s psacími stroji brzy zmizí. Dobrovolnou likvidací může být úplná dobrovolná likvidace nebo částečná dobrovolná likvidace.

4. Likvidátorem vyvolaná likvidace

Likvidátorem vyvolaná likvidace nastane, když věřitelé podniku přinutí podnik zastavit provoz a prodat svá aktiva. Věřitelé, kteří podniku půjčili peníze, již nemusí mít důvěru ve schopnost podniku splácet půjčky. Výsledkem je, že pokud podnik neprovede plánované splátky půjčky, věřitelé se mohou pokusit tyto půjčky získat zpět tím, že podnik přinutí k likvidaci jeho aktiv.

Likvidací vyvolaná likvidace může být úplná likvidace vyvolaná věřitelem nebo částečná likvidace vyvolaná věřitelem.

5. Vládou vyvolaná likvidace

Likvidace vyvolaná vládou se liší od likvidace vyvolané věřitelem, protože vláda nemusí mít v podnikání žádný finanční zájem. Vládou vyvolané likvidace jsou často odůvodněny netržními argumenty. Například:

  • Argument pro životní prostředí: Ziskový výrobní podnik může být požádán o likvidaci svých operací, protože vytváří velké znečištění.
  • Morální argument: Společnost zabývající se výrobou zbraní a střeliva může být požádána o likvidaci svých operací, protože vláda je považuje za neetické.

Vládou vyvolané likvidace mohou být také úplné nebo částečné.

Další informace: Stáhněte si bezplatnou šablonu hodnoty likvidace společnosti Finance Šablona hodnoty likvidace Tato šablona hodnoty likvidace vám pomůže vypočítat hodnotu likvidace vzhledem k celkovým závazkům a aktivům společnosti v hodnotě aukce. Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji aktiva, obvykle v procesu rychlého prodeje. Busi.

Příklady likvidace majetku

Dokončete dobrovolnou likvidaciVýrobce psacích strojů prodává veškerá svá aktiva
Dokončete likvidaci vyvolanou věřitelemVěřitelé výrobce psacích strojů jej přinutili odprodat veškerá svá aktiva
Dokončete likvidaci vyvolanou vládouVláda nutí výrobce psacích strojů, aby odprodal veškerá svá aktiva, protože výroba psacích strojů znečišťuje životní prostředí
Částečná dobrovolná likvidaceVýrobce psacích strojů prodává veškerá svá aktiva kromě své dceřiné společnosti na výrobu klávesnic
Částečná likvidace vyvolaná věřitelemVěřitelé výrobce psacích strojů jej přinutili odprodat veškerá svá aktiva kromě své dceřiné společnosti vyrábějící klávesnice
Částečná likvidace vyvolaná vládouVláda nutí výrobce psacích strojů, aby prodal polovinu svých aktiv a získané výnosy použil na instalaci filtrů znečištění

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Finanční modelování odprodeje Finanční modelování odprodeje
  • Mergers Acquisitions M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Likvidace majetku Likvidace majetku Likvidací majetku se rozumí odstranění dlouhodobého majetku z účetních záznamů společnosti. Je to důležitý koncept, protože se primárně týká kapitálových aktiv společnosti, která jsou nezbytná pro úspěšné obchodní operace.
  • Manuál pro investiční bankovnictví Manuál pro investiční bankovnictví Kniha Investiční bankovnictví financí je zdarma a je k dispozici ke stažení všem ve formátu PDF. Přečtěte si o účetnictví, oceňování, finančním modelování, Excelu a všech dovednostech potřebných k tomu, abyste mohli být analytikem investičního bankovnictví. Tato příručka obsahuje 466 stránek podrobných pokynů, které musí každý nový nájem v bance vědět, aby uspěl

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found