Poplatek za pohotovostní režim - přehled, použití a příklady poplatků za pohotovostní režim

Pohotovostní poplatek je termín používaný v bankovním sektoru Investiční bankovnictví Investiční bankovnictví je rozdělení banky nebo finanční instituce, která slouží vládám, korporacím a institucím poskytováním poradenských služeb v oblasti upisování (získávání kapitálu) a fúzí a akvizic (M&A). Investiční banky jednají jako zprostředkovatelé, kteří odkazují na částku, kterou dlužník zaplatí věřiteli, aby tak kompenzoval závazek věřitele půjčovat finanční prostředky. Dlužník kompenzuje věřiteli záruku za půjčku ke konkrétnímu datu v budoucnosti. Na oplátku věřitel poskytuje záruku, že poskytne dohodnutou částku půjčky k určitému datu v budoucnosti za dohodnutou úrokovou sazbu Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu dluhu obecně vyjádřeno jako procento jistiny. , i když v mezidobí dojde ke změnám na finančních trzích.

Poplatek za pohotovostní režim

U úvěrových smluv je pohotovostní poplatek většinou spojen s nevyužitými úvěrovými linkami, které mohou dlužníci v budoucnu využít. Dlužník využívá úvěrovou linii věřitele v případě, že neexistují žádné preferované úvěrové podmínky, ke kterým by věřitelé měli přístup. Pokud dlužník neuzavře úvěr ve sjednané lhůtě nebo poruší podmínky úvěru, pohotovostní poplatek propadá ve prospěch věřitele.

Poplatek za pohotovostní režim vs. úroková sazba u úvěrových smluv

Výpočet

Pojmy „pohotovostní poplatek“ a „úroková sazba“ jsou často zaměňovány kvůli své podobnosti a jejich použití při poskytování úvěru. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma pojmy je v tom, jak jsou počítány. Zatímco pohotovostní poplatek se počítá z částky nevyužitého úvěru, který má dlužník u věřitele, úroková sazba se vypočítá z výše úvěru, který byl dlužníkovi vyplacen. Úrokovou sazbu úvěru lze vypočítat jako pevně stanovenou pravidelnou splátku nebo jako procento úvěru na základě redukce zůstatku.

Splátkový kalendář

Dalším rozdílem mezi těmito dvěma podmínkami je splátkový kalendář Dluhový rozvrh Dluhový rozvrh stanoví v rozvrhu veškerý dluh, který má podnik, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů. Poplatek za pohotovostní režim se věřiteli vyplácí jako jednorázový poplatek, pokud věřitel slíbil, že dlužníkovi poskytne úvěr. Poplatek se platí bez ohledu na to, zda si dlužník půjčku vezme, či nikoli, pokud věřitel zaručil poskytnutí půjčky ve stanoveném časovém rámci.

Na druhé straně se z částky poskytnuté půjčky a vyplacené dlužníkovi účtuje úrok. Splátky úroků jsou prováděny pravidelně podle dohodnutých úrokových sazeb a časových harmonogramů, jako jsou měsíční nebo čtvrtletní splátky.

Příklad: Poplatek za pohotovostní režim v úvěrových smlouvách

Banka ABC požaduje, aby všichni dlužníci zaplatili 0,25% pohotovostní poplatek z částky vypůjčeného úvěru. Předpokládejme, že společnost XYZ, která se zabývá zpracováním vína, si chce zajistit půjčku ve výši 1 milion USD, aby usnadnila akvizici společnosti EFG, která se zabývá výrobou sklenic na víno.

Banka ABC zašle společnosti XYZ dopis o závazku s podrobnými podmínkami půjčky, pohotovostním poplatkem a dalšími poplatky souvisejícími s půjčkou. Pokud dlužník souhlasí s podmínkami půjčky, podepíše a vrátí závazek spolu s pohotovostním poplatkem ve výši 2 500 USD.

Příklad: Poplatek za pohotovostní režim u hypotéky

V realitním průmyslu Real Estate Real estate je nemovitý majetek, který se skládá z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva dávají vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou nerosty, rostliny, zvířata, voda atd., Hypoteční věřitelé často posuzují schopnost svých klientů splácet hypotéku, než se rozhodnou o poskytnutí úvěru. Kromě úroků z hypotéky může věřitel požadovat, aby věřitel zaplatil pohotovostní poplatek nebo poplatek za závazek výměnou za to, že věřitel souhlasí s ponecháním úvěrové hranice v budoucnu. Poplatek však mohou různí věřitelé vnímat odlišně. Někteří věřitelé mohou poplatek za závazek považovat za obecný poplatek za zpracování půjčky, zatímco jiní jej mohou považovat za poplatek za proces upisování.

Dalším scénářem, kdy se v realitách platí pohotovostní poplatek, je, když se dlužník domnívá, že úrokové sazby v budoucnu pravděpodobně vzrostou, když bude třeba vzít si hypotéku Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivec ke koupi domu. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. . Dlužník se může s věřitelem dohodnout na uzamčení aktuální úrokové sazby zaplacením poplatku za závazek. Dohoda zajišťuje, že když si dlužník vezme hypotéku v budoucnu, bude na hypotéku účtována převládající úroková sazba v době platby pohotovostního poplatku.

Poplatek je kombinován s dalšími náklady na uzavření, které dlužníci platí k datu uzávěrky. Pokud však úrokové sazby k tomuto budoucímu datu dále poklesnou, dlužníkovi bude nadále účtována dohodnutá úroková sazba. To znamená, že dlužník může být nucen hledat lepší podmínky hypotéky u jiných věřitelů a propadnout poplatek za pohotovostní režim.

Závazek k upisování v pohotovostním režimu

Při vydávání akcií pro veřejnost uzavře společnost vydávající akcie a upisovatel dohled nad nabídkou akcií formální dohodu označovanou jako pohotovostní závazek. V dohodě upisovatel souhlasí s upisováním sekundární emise Sekundární nabídka Ve financích se sekundární nabídkou rozumí situace, kdy se na sekundárním trhu prodává velké množství akcií veřejné společnosti od jednoho investora k druhému. V takovém případě veřejná obchodní společnost neobdrží žádnou hotovost ani nevydá žádné nové akcie. zásob veřejnosti za určitých dohodnutých podmínek. Upisovateli se poté platí poplatek za závazek za služby upisování bez ohledu na počet prodaných akcií.

Poplatek za závazek může být sjednán tak, že počáteční poplatek je zaplacen na začátku, následovaný týdenními platbami během období nabídky. Poplatek představuje minimální platbu, kterou upisovatel vydělá za provedení nabídky.

Někdy je pohotovostní upisování Upisování V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě majetkových nebo dluhových cenných papírů. Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům lepší porozumění dohodě o procesu navyšování nebo upisování kapitálu, která může stanovit platbu dalších poplatků nad rámec poplatku za závazek. Například pokud upisovatel zaručuje odkoupení neprodaných akcií, může emitent souhlasit se zaplacením dalšího poplatku za kompenzaci jeho činnosti. Dodatečný poplatek se označuje jako pohotovostní poplatek. Emitent vyžaduje jistotu finančních prostředků a poplatek za pohotovostní režim pomáhá zajistit, aby emitent získal veškerý kapitál, který plánoval z emise shromáždit.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dopis o závazku Dopis o závazku Dopis o závazku je formální závazná dohoda mezi věřitelem a dlužníkem. Nastiňuje podmínky půjčky a povahu budoucí půjčky. Slouží jako dohoda, která zahajuje oficiální proces zapůjčení půjčky.
  • Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné Poplatek za zádržné je počáteční cena placená jednotlivcem za služby poradce, konzultanta, právníka, nezávislého pracovníka nebo jiného odborníka.
  • Poplatek za úspěch Poplatek za úspěch Ve financích je poplatek za úspěch provizí vyplacenou poradci (obvykle investiční bance) za úspěšné dokončení transakce. Poplatek závisí na úspěšné pomoci klientovi dosáhnout jeho cíle, a tím sladí zájmy klienta a poradce. Typicky procento hodnoty dohody
  • Obchodní úvěr Obchodní úvěr Obchodní úvěr je dohoda nebo porozumění mezi obchodními agenty, které umožňují výměnu zboží a služeb

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found