Jak se VC dívá na startupy a zakladatele - šance na financování

Získat peníze od společnosti s rizikovým kapitálem (VC) je nesmírně náročné. Šance na obdržení šeku na kapitál od Andreessena Horowitze je pouze 0,7% (viz níže) a šance na úspěšné spuštění jsou poté pouze 8%. Celkově je to 0,05% nebo 1: 2000 úspěšnost.

šance na získání financování VC

Zdroj obrazových dat. Poznámka: graf nemá měřítko.

Jak tedy můžete zvýšit své šance na vybudování společnosti, která uspěje?

Tato příručka zdůrazňuje, co nejlepší firmy v oblasti rizikového kapitálu hledají v podnikatelském nápadu a v zakladateli.

Šance na financování špičkovým VC

Šance, že bude financován Andreessenem Horowitzem, je přibližně 0.7%.

Marc Andreessen (zakládající partner firmy Venture Capital Andreessen Horowitz) nedávno v rozhovoru na Stanford Graduate Business School poskytl zajímavý rozpis pravděpodobnosti, že startup dostane financování od své firmy.

V rozhovoru Andreessen vysvětluje, že existuje přibližně 4 000 startupů ročně, které se snaží získat financování rizikovým kapitálem.

Ze 4 000 startupů, které hledají financování, dívají se na asi 3 000 ročně, většinou z příchozího zájmu. Toto číslo se rozpadá na přibližně 12 příležitostí denně (50 týdnů za rok, 5 dní v týdnu).

Z 3 000, které sledují, dívají se na 200 velmi vážně.

Nakonec oni investujte do přibližně 20 startupů každý rok (0,7%).

Šance na úspěch u startupu, který je financován špičkovým VC

Andreessen dále vysvětluje, že z celkového pohledu fond špičkové VC financuje přibližně 200 startupů ročně.

Vzhledem k tomu, že existuje 4 000 společností, které hledají financování, znamená to šance na 5,0%.

Z 200 na, které jsou financovány špičkovými VC, 15 z těchto startupů vygeneruje téměř veškerou ekonomickou návratnost. Zbytek buď jde na nulu, nebo kulhá, aniž by generoval větší návratnost.

Dokonce i tank nejvyššího VC přesahuje polovinu jejich obchodů. Musí být tedy velmi opatrní a jsou poněkud paranoidní, že se mýlí.

Celková šance na úspěch je 1 v roce 2000

Pokud je pravděpodobnost financování 0,7% a pravděpodobnost úspěchu financované společnosti 8%, bude celková šance na úspěch 0,05% (1 v roce 2000).

Co VC hledá při spuštění?

Když sponzor jako Andreessen zvažuje financování startupu, hledá několik hlavních věcí.

Tři vlastnosti, které při spuštění hledají, jsou:

  • Obrovský trh
  • Diferenciační technologie
  • Neuvěřitelní lidé

Tato kritéria jsou zcela logická. Pokud je trh příliš malý, nezáleží na tom, jak skvělý je produkt nebo služba, prostě to nebude mít velký dopad. Pokud je technologie příliš podobná jiným konkurentům, pak je šance na odtržení od smečky nízká. A konečně, bez neuvěřitelných lidí, nezáleží na žádném z dalších dvou kritérií.

co dělá dobrý spouštěcí diagram

Co hledá nejlepší VC u zakladatele?

Z výše uvedených tří kritérií (trh, technologie, lidé) většina firem v oblasti rizikového kapitálu řekne, že rozhodnutí do značné míry závisí na lidech, protože názory na trhy a technologie jsou extrémně náročné, aby byly správné, a nemusí být nutně tak relevantní.

Z hlediska lidí jsou to dva nejdůležitější rysy:

  • Odvaha - nevzdávat se tváří v tvář nepřízni osudu; odhodlaný uspět; se může poučit z chyb
  • Génius - nápady, způsob myšlení; těžší se k tomu přinutit / více vnitřní

Z těchto dvou vlastností se jeden může naučit (kondicionováním), druhý nikoli.

Všichni se rodíme s určitým odvahovým kvocientem, ale toto číslo lze výrazně zlepšit prostřednictvím životních zkušeností, kondice a tréninku.

Génius je naopak velmi těžké rozvíjet. Inteligenci lze zlepšit čtením, nepřetržitým učením atd., Ale nemusí zvýšit vaši šanci na úspěch.

To neznamená, že genialita je důležitější než odvaha - vůbec ne. Mít vůli a nezastavovat se na žádné překážce je zásadní.

Co dělá dobré a špatné hřiště?

Dobrá hřiště

Dobré hřiště vás podle Andresseena provede „bludištěm myšlenek“, jak se od svého původního konceptu dostali ke komerčnímu nápadu, který bude ve skutečnosti fungovat. Je jen krátké časové období, které je třeba předložit investičnímu výboru, takže příběh musí být velmi stručný, logický a přesvědčivý.

Špatná hřiště

Špatné hřiště v zásadě postrádá vlastnosti dobrého seznamu hřiště výše.

Konkrétně může mít špatná výška tónu následující vlastnosti:

  • - Idea bludiště není dobře vysvětleno (ztratí se v bludišti)
  • - Malý trh, běžná technologie, obyčejní lidé
  • - Zakladatel se nedrží své pozice, když je vyzván
  • - Strategie „já taky“ (např. Je to jako snapchat pro kočky)

Užitečné zdroje pro startupy a zakladatele

Pokud doufáte, že získáte peníze od špičkové firmy s rizikovým kapitálem, pak pro vás práce určitě bude! Abychom vám pomohli připravit se na vaše hřiště, máme spoustu nástrojů a zdrojů, které vás podporují. Relevantní zdroje zahrnují:

  • Průvodce oceňováním soukromé společnosti Ocenění soukromé společnosti 3 techniky oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Techniky modelování DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti
  • Šablony finančního modelování
  • Excel kurzy

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found