Pyramidové schéma - přehled, jak to funguje, formuláře a atributy

Pyramidové schéma je neudržitelný obchodní model, ve kterém původní investoři vydělávají peníze náborem jiných, nikoli prodejem skutečných produktů nebo služeb Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby při poskytování služby je nehmotný předmět, který vzniká z. Model funguje tak, že žádá nové investory, aby provedli platbu předem, aby jim bylo umožněno připojit se k systému. Peníze získané od nových rekrutů se používají k výplatě prvních investorů. Novým členům se poté přislíbily výdělky, pokud budou moci do programu získat více lidí.

Pyramidové schéma

I když koncept pyramidových schémat zní jednoduše, je investorům obvykle představen v maskované podobě. Proto je důležité seznámit se s tím, jak to funguje, a také s různými formami, které může mít.

Jak fungují pyramidová schémata

Jak název napovídá, schéma má strukturu pyramidy. Začíná to u jednoho jedince - původního náboráře - který je na vrcholu hierarchie. Jednotlivec najme jednu osobu, která je povinna investovat určitou částku peněz. Platba předem se poté vyplácí původnímu náboráři. Aby nový nábor získal zpět svou investici, musí pod sebou získat více členů, z nichž každý také provede přímou investici.

Pokud se náborovi podaří získat 10 a více lidí, kteří by se přidali, vydělal by podstatnou část zisku z malé investice.

Každý z nově přijatých členů musí získat více lidí, aby se připojili. Za každých 10 lidí, které jednotlivec přivede na palubu, vydělá podstatný zisk minus počáteční platba, kterou zaplatil jednotlivci, který jej přijal.

Nábor pokračuje až do bodu, kdy se program již nemůže podporovat sám. V té době ti na vrcholu pyramidy vydělali obrovské zisky, zatímco ti na základně nakonec přijdou o své investice.

Problém je v tom, že takové schéma nemůže dlouho prospívat. Existuje jen tolik lidí, kteří se mohou připojit. Členové jsou podvedeni, aby si mysleli, že investováním dosáhnou velkého zisku. Ve skutečnosti však režim obvykle nevedl k vytvoření žádného bohatství, ani jeho organizátoři nekoupili žádný majetek.

Pyramidové schéma - Jak to funguje

Formy pyramidových schémat

1. Víceúrovňový marketing (MLM)

Na rozdíl od jiných druhů pyramidových her je víceúrovňový marketing (MLM) ve skutečnosti legální obchodní praktikou. Zahrnuje nábor členů na pomoc s prodejem produktu nebo služby, která poskytuje hodnotu. Náborář získává zisk, když prodává produkt, a nemusí nutně vyžadovat, aby se připojilo více lidí.

Hlavní rozdíl mezi ostatními pyramidovými hrami a víceúrovňovým marketingem tedy spočívá v tom, že druhý poskytuje skutečný produkt nebo službu, zatímco druhý ne.

Ale i tehdy lze najít verzi MLM, která existuje jako pyramidová hra MLM. Znamená to, že varianta by zahrnovala prodej produktů nebo služeb s malou nebo žádnou hodnotou. Může to například zahrnovat prodej tištěných materiálů, například kurzů o investicích. Takový systém se dokáže udržet tím, že láká rekruty na nákup necenných produktů za vysoké ceny.

2. Dárkové akce

Některá schémata jsou maskovaná jako dárkové akce. Často se vyskytují v investičních klubech. Způsob jejich práce spočívá v tom, že náborář dostane dárek. Pokud nový nábor dokáže přimět více lidí, aby se připojili, dostane také dárek od těch, které rekrutuje. Programy jsou často součástí klubových programů a jsou považovány za nezákonné.

Atributy pyramidové hry

Pyramidová schémata mají některé společné vlastnosti, na které by si člověk měl dávat pozor. Oni jsou:

1. Důraz na nábor

Pokud existuje program, který klade velký důraz na to, aby se ostatní připojili - na rozdíl od prodeje produktu nebo služby - je pravděpodobné, že je to nezákonné.

2. Žádný prodej skutečného produktu nebo služby

Měli byste být velmi opatrní ohledně schémat, která nezahrnují prodej žádných originálních produktů nebo služeb. Někteří podvodníci vytvoří fantasticky znějící produkty, které usnadní oklamání lidí.

3. Sliby vysokých výnosů v krátké době

Pokud se jednomu z nich nabízí způsob, jak rychle vydělat hotovost ve velmi krátké době, měl by být skeptický vůči těmto schématům. Jediným způsobem, jak může program přinést rychlé zisky, je použití plateb od nových rekrutů k výplatě raných investorů.

4. Žádný doklad o výnosech z maloobchodního prodeje

Než se zapojíte do jakéhokoli systému, měli byste si vyžádat doklad o příjmu. Mohou například požádat o zobrazení finančních výkazů Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři klíčové výroky jsou složitě zpracované a měly by být ověřeny odbornou CPA. Záznamy ukážou druh aktivit, do kterých je společnost zapojena. Pravidlem by mělo být, že systém by měl získávat příjmy především z prodeje produktů nebo služeb, nikoli z náboru jednotlivců.

souhrn

Pyramidová hra je podvod, který je založen na neudržitelném obchodním modelu. Zahrnuje to, aby se jednotlivci za poplatek zapojili do nějakého druhu investičního schématu. Noví rekruti pak musí přimět více lidí, aby se připojili, aby mohli získat zpět své investice a vydělat zisky.

Proces náboru pokračuje, dokud se cyklus nedokáže udržet sám. V době, kdy se režim rozpadne, si první investoři (ti na vrcholu pyramidy) vydělali značné zisky, zatímco nejnovější členové ztratili své investice.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
  • Schéma Ponzi Schéma Ponzi Schéma Ponzi je považováno za podvodný investiční program. Zahrnuje použití plateb shromážděných od nových investorů k výplatě dřívějších investorů. The
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle
  • Okenní oblékání Okenní obvaz „Okenní oblékání“ označuje způsob, jakým je „okno“ maloobchodního podniku „oblečeno“, aby prodávané zboží a služby vypadaly atraktivněji. V oblasti financí se „dressing“ týká úsilí vynaloženého na to, aby finanční výkazy podniku vypadaly lépe, než budou zveřejněny.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found