Stanné právo - přehled, důvody pro uložení, příklady

Stanné právo se týká okolností, kdy vláda ukládá přímou vojenskou kontrolu nad zemí nebo částí země namísto běžné civilní kontroly. Druhá okolnost je mnohem častější, protože stanné právo je zřídka vynuceno v celé zemi - i když k němu někdy dochází v nerozvinutých zemích nebo zemích, kde vládne komunistická vláda nebo diktátor.

Stanné právo

Když je vyhlášeno stanné právo, občanské svobody a běžné právní postupy Probate Probate je právní a finanční proces, který nastává po smrti jednotlivce a konkrétně se zabývá jeho vůlí, majetkem a je často pozastaven nebo přísně omezen. Příkladem je uvalení omezení zákazu vycházení, když se občané mohou volně pohybovat v oblasti kontrolované stanným právem.

Účelem zavedení stanného práva je obnovit pořádek a / nebo zachovat současnou vládu země. Občané, kteří se staví proti stannému právu, mohou být souzeni spíše vojenským soudem než obvyklými civilními nebo trestními soudy.

souhrn

  • Stanné právo odkazuje na zavedení vojenské vlády namísto obvyklých civilních úřadů.
  • Uložení stanného práva může být buď pozitivním krokem k obnovení pořádku, nebo negativní akcí k potlačení nesouhlasu.
  • V průběhu historie Spojených států bylo stanné právo v omezené míře ukládáno.

Důvody pro uložení stanného práva

Stanné právo může být uloženo vůdcem nebo vládou země z několika důvodů. Může být použit k řešení protestů, vzpour nebo možné revoluce. Lze jej také uvalit, pokud existuje rozsáhlý chaos v důsledku přírodních katastrof, jako je hurikán nebo tornádo.

V takových případech je však mnohem běžnější jednoduše pracovat podle protokolů o civilní nouzi, než vyhlásit stanné právo.

Stanné právo může být vnímáno pozitivně nebo negativně v závislosti na okolnostech, na které se vztahuje. Když je v totalitním národě uvaleno stanné právo za účelem potlačení protestů nebo občanských nepokojů, zbytek světa to obvykle vnímá negativně.

Na stanné právo však lze nahlížet pozitivně, pokud je uloženo pouze za účelem udržení veřejného pořádku - jak se ve Spojených státech používalo během hnutí za občanská práva v 60. letech.

Mezinárodní příklady

Po skončení druhé světové války došlo v Německu a Japonsku ke dvěma hlavním příkladům použití stanného práva. Vlády v obou zemích se zhroutily v důsledku prohrané války. Rovněž velká část infrastruktury zemí byla zničena bombovými útoky a desítky tisíc lidí zůstaly bez domova.

Došlo k rozsáhlému hladovění a civilní a sociální orgány, které mohly poskytovat služby občanům, se zhroutily. Z těchto důvodů zavedly okupační země v Německu a USA za pomoci Britského společenství v Japonsku stanné právo.

Ačkoli stanné právo bylo uloženo těmi, které v podstatě okupovaly národy, bylo obecně považováno za pozitivní krok uvnitř i vně okupovaných zemí. Bylo to proto, že účelem zavedení stanného práva bylo především nastolit pořádek. Bylo určeno na pomoc trpícímu civilnímu obyvatelstvu Německa a Japonska a na opravu a výměnu zničené infrastruktury. Stručně řečeno, použití stanného práva bylo považováno spíše za humanitární než za represivní úsilí.

Příklady stanného práva ve Spojených státech

V různých oblastech Spojených států bylo uvaleno stanné právo, jehož počátky sahají až k povstání whisky v roce 1792. K nejrozsáhlejšímu zavedení stanného práva došlo po občanské válce v období nazvaném Rekonstrukce, které trvalo přibližně od roku 1865 do roku 1877.

Stejně jako Německo a Japonsko v předchozích příkladech byla i po skončení občanské války velká část Jihu v naprostém chaosu. Zničena byla nejen velká část infrastruktury této oblasti - například železnice -, ale zničena byla i celá velká města spolu s celými oblastmi zemědělské půdy.

Důvody pro zavedení stanného práva v různých oblastech na jihu se velmi lišily. Částečně to bylo uloženo na pomoc při obnově a obnově jižní ekonomiky. To bylo také používáno k ochraně bezpečnosti a práv nově osvobozených otroků, kteří čelili odporu v mnoha oblastech.

Podpora rekonstrukce i stanného práva na jihu se v polovině 70. let 20. století vytratila, částečně kvůli nákladům a částečně kvůli převzetí kontroly nad Kongresem demokraty. Do roku 1877 byla americká armáda stažena ze všech jižních států.

Během hnutí za občanská práva v 60. letech vyhlásil stanné právo guvernér Alabamy za účelem boje proti hnutí a federální vláda na podporu hnutí a prosazování federálního práva.

Mezi občanskou válkou a začátkem druhé světové války omezilo několik soudních rozhodnutí budoucí použití stanného práva ve Spojených státech. Po rekonstrukci navíc americký Kongres přijal legislativu zakazující použití stanného práva pro vymáhání práva bez souhlasu legislativní větve.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika Kontrakční měnová politika je druh měnové politiky, jehož cílem je snížit míru měnové expanze v boji proti inflaci. Růst inflace je považován za primární ukazatel přehřáté ekonomiky. Tato politika snižuje peněžní zásobu v ekonomice
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Makroekonomický faktor Makroekonomický faktor Makroekonomický faktor je vzorec, charakteristika nebo podmínka, která vychází z širšího aspektu ekonomiky, nebo se vztahuje k němu, spíše než k
  • Znárodnění Znárodnění Znárodnění je proces, při kterém země nebo stát převezme kontrolu nad konkrétní společností nebo průmyslovým odvětvím. Se znárodněním to jednou ovládejte

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found