Rozsah - definice, aplikace ve financích, způsob výpočtu

Ve statistice a matematice je rozsah rozdílem mezi největší a nejmenší hodnotou v datové sadě. Rozsah je jedním z měřítek rozptylu dat.

Rozsah

Rozsah v oblasti financí

Ve financích je rozpětí definováno jako rozdíl mezi nízkou a vysokou cenou cenného papíru po určitou dobu. Toto statistické měřítko primárně používají obchodníci při své technické analýze (známé také jako rozsah obchodování). Dobře zavedené vysoké a nízké ceny v obchodním rozsahu jsou považovány za úrovně odporu (vysoká cena) a podpory (nízká cena). Kromě toho je rozsah téměř vždy uveden ve zprávách o akciích.

Rozsah se také používá jako měřítko volatility Volatilita Volatilita je míra rychlosti fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen cenného papíru. Velikost rozsahu odpovídá úrovni rizika zabezpečení. Obecně platí, že bezpečné cenné papíry, jako jsou nástroje s pevným výnosem (např. Státní dluhopisy Treasury Bills (T-Bills) Treasury Bills (nebo zkráceně T-Bills)), jsou krátkodobým finančním nástrojem, který je vydáván americkou státní pokladnou s dobami splatnosti v rozmezí od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Jsou považovány za nejbezpečnější investice, protože jsou podpořeny plnou vírou a důvěrou vlády Spojených států.) mají tendenci vykazovat menší rozpětí cen, zatímco rizikovější typy cenné papíry, jako jsou akcie, vykazují větší rozpětí.

Rozsah cen cenného papíru může být ovlivněn několika faktory, včetně základních proměnných, i makroekonomickými faktory.

Přestože rozsah může poskytnout jednoduchou a zasvěcenou příležitost posoudit riziko spojené s konkrétním zabezpečením, neměli byste se spoléhat pouze na něj. Statistické opatření může být zavádějící, pokud váš datový soubor (např. Ceny cenného papíru pro konkrétní období) obsahuje odlehlé hodnoty. Velké odlehlé hodnoty mohou rozsah zvětšit, aniž by odrážely skutečné rozptyl datové sady.

Jak vypočítat rozsah?

Na rozdíl od jiných měr rozptylu, jako je směrodatná odchylka, která vyžaduje zdlouhavé výpočty, lze rozsah vypočítat snadno. Chcete-li najít rozsah v datové sadě, postupujte takto:

  1. V dané datové sadě vyhledejte minimální a maximální hodnoty.
  2. Vypočítejte rozdíl mezi maximální a minimální hodnotou.

Rozsah = Max - Min

V oblasti financí lze rozsah najít pomocí výše uvedeného vzorce. Ve finanční analýze Typy finanční analýzy Finanční analýza však zahrnuje použití finančních údajů k vyhodnocení výkonnosti společnosti a doporučení, jak se může do budoucna zlepšit. Finanční analytici primárně provádějí svou práci v aplikaci Excel, pomocí tabulky analyzují historická data a vytvářejí projekce. Typy finanční analýzy, ne vždy chcete rozsah cen cenného papíru pro všechna dostupná období. Místo toho je zadáno určité časové období (týden, měsíc, rok atd.).

Příklad rozsahu

Jste obchodník s akciemi Obchodník s akciemi Obchodník s akciemi je někdo, kdo se podílí na nákupu a prodeji akcií společnosti na akciovém trhu. Podobně jako někdo, kdo by investoval na trzích s dluhovým kapitálem, obchodník s akciemi investuje na trzích s akciovým kapitálem a místo dluhopisů vyměňuje své peníze za akcie společnosti. Kariéra v bance platí v bance velmi dobře. V současné době plánujete provést novou transakci pomocí akcií společnosti ABC Corp., která se obchoduje za 14 USD za akcii. Chcete určit rozsah obchodování akcií a určit nejlepší transakční cenu pro obchod.

Analýzou cen akcií za poslední rok jste zjistili, že nejvyšší dosažená cena akcií byla 17 $ za akcii, zatímco nejnižší cena byla 8 $ za akcii. Rozsah cen akcií společnosti ABC Corp. je tedy:

Rozsah = 17 $ - 8 $ = 9 $

Abyste mohli z obchodu těžit, možná budete chtít počkat, až se cena akcií přiblíží horní marži obchodního rozsahu (17 $) a nakoupit akcie krátce, nebo počkat, až se přiblíží spodní části rozsahu a nakoupit sklad.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Tabulka kumulativní frekvence Kumulativní distribuce frekvence Kumulativní distribuce frekvence je forma distribuce frekvence, která představuje součet třídy a všech tříd pod ní. Pamatujte si tu frekvenci
  • Frekvenční polygon Frekvenční polygon Frekvenční polygon je vizuální reprezentace distribuce. Vizualizační nástroj slouží k pochopení tvaru distribuce. V zásadě
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found