Výměna volatility - přehled, definice swapu, výplata a příklad

Výměna volatility označuje finanční derivát, jehož výplata je založena na volatilitě podkladového aktiva daného cenného papíru, což je forwardová smlouva Forwardová smlouva Forwardová smlouva, často zkrácená jen na „forward“, je dohoda o koupi nebo prodat aktivum za konkrétní cenu k určitému datu v budoucnosti.

Výměna volatility

Výměny volatility umožňují investorům obchodovat s volatilitou aktiva bez výslovného obchodování s podkladovým aktivem. Výplata, což je rozdíl mezi realizovanou nebo skutečnou volatilitou a volatilitou, je vypořádána v hotovosti.

souhrn

  • Výměna volatility označuje finanční derivát, jehož výplata je založena na volatilitě podkladového aktiva daného cenného papíru.
  • Swap je derivátový nástroj, který představuje smlouvu dvou stran, kde souhlasí s výměnou peněžních toků za dané období.
  • Výplata se vypočítá vynásobením pomyslné hodnoty kontraktu rozdílem mezi skutečnou a předem stanovenou volatilitou.

Co je to Swap?

Swap je derivátový nástroj, který představuje smlouvu dvou stran, kde souhlasí s výměnou peněžních toků za dané období. Vzhledem k tomu, že smlouvy jsou založeny na vzájemné dohodě, mohou investoři uplatňovat flexibilitu v podobě, struktuře a konkrétních podmínkách smluv. Existuje tedy několik variací swapů a každá z nich je přizpůsobena tak, aby splňovala potřeby stran.

Swapy také nabízejí investorům další finanční výhodu alternativního přílivu hotovosti. Pomáhají diverzifikovat jejich tok příjmů. Umožňují také stranám zmírnit nebo zajistit hedging Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. riziko spojené s dluhovými závazky s pohyblivou sazbou.

Swapy volatility se liší od tradičních swapů, protože jsou nástrojem založeným na výplatách. Tradiční swapy zahrnují směnu peněžních toků, která může být založena na pevných nebo měnících se sazbách. Swapy volatility jsou naproti tomu založeny na volatilitě.

Ve struktuře se volatilita swapů podobá rozptylovým swapům, ale rozptylové swapy se běžněji obchodují na akciových trzích. Vzhledem k tomu, že volatilitní swapy jsou mimoburzovní (OTC) deriváty Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. . OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. , existuje několik způsobů jejich konstrukce. Běžné příklady zahrnují výpočet rozdílu v volatilitě na denní bázi, nikoli na konci smlouvy, a také výpočet rozdílů v volatilitě na roční bázi.

Výplata za výměnu volatility

Používání swapů volatility umožňuje investorům spekulovat o směru a stupni pohybu volatility podkladového aktiva. Pohyb musí být nezávislý na veškerých pohybech cen nebo změnách hodnoty podkladového aktiva.

V době vypořádání smlouvy je nutné vypočítat výplatu. To se provádí vynásobením pomyslné hodnoty kontraktu rozdílem mezi skutečnou a předem stanovenou volatilitou. Tato předem stanovená úroveň volatility je pevné číslo, které je odrazem očekávání trhu v době vzniku forwardové smlouvy. Toto se nazývá volatilita.

To se liší od implikované volatility, která se používá v opcích. Na počátku smlouvy je stávka na volatilitu nastavena tak, že Čistá současná hodnota Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti investice zlevněno do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, investiční bezpečnost, výplata se rovná nule. Na počátku smlouvy se navíc nevyměňuje žádná pomyslná částka.

Výplata = Pomyslná částka * (Volatility - Volatility Strike)

Když se realizovaná volatilita liší od volatility, je výplata.

Příklad swapu volatility

Vezměme si situaci, kdy institucionální obchodník chce volatilitu na indexu, jako je S&P 500. Kontrakt má pomyslnou hodnotu 10 000 $ a splatnost 12 měsíců. Implikovaná volatilita je podle převládajícího sentimentu investorů 15%. Tedy volatilita stávky u kontraktu je 15%.

Po 12 měsících se skutečná volatilita ukáže být 20%. Stává se z toho realizovaná volatilita. Vzhledem k tomu, že mezi realizovanou volatilitou a stávkou existuje rozdíl 5% (20% - 15%), dojde k výplatě, která je 500 $ (10 000 $ * 5%).

Vypořádání bude: Prodejce swapu volatility musí kupujícímu zaplatit částku 500 $.

Obdobně, pokud by volatilita po 12 měsících následně klesla na 10%, kupující by byl povinen zaplatit prodejci částku 500 $.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti (deriváty) Datum vypršení platnosti v derivátech označuje datum, do kterého vyprší platnost opcí nebo futures. Jinými slovy, datum vypršení platnosti je poslední den
  • Burza cenných papírů Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a obligace. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování.
  • Volatility Arbitrage Volatility Arbitrage Volatility arbitráž odkazuje na typ strategie statistické arbitráže, která je implementována v obchodování s opcemi. Z rozdílu vytváří zisky
  • Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita - nebo jednoduše IV - používá cenu opce k výpočtu toho, co trh říká o budoucí volatilitě opce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found