Bias odolnosti - přehled, příklady, typy kognitivních předsudků

Předpětí odolnosti je podvědomá tendence předpovídat minulé události nebo události dopředu do budoucnosti. Jinými slovy, trvanlivost je typem kognitivního zkreslení Kognitivní zkreslení Kognitivní zkreslení je chyba v poznávání, která vzniká v linii uvažování člověka, když je rozhodnutí vadné kvůli jeho osobní víře. Kognitivní chyby hrají v teorii behaviorálních financí hlavní roli s předpokladem, že minulé trendy budou pokračovat do budoucnosti. Termín zkreslení trvanlivosti se běžně používá v behaviorálním financování Behavioral Finance Behavioral finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální a předpovídají.

Graf zkreslení trvanlivosti

Důsledky zkreslení odolnosti

Předpětí trvanlivosti může mít pro investory výrazně nepříznivý vliv na rozhodování. Pro ilustraci si představte investora, který věří, že společnost, která pravidelně překonala odhady analytiků Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS), je klíčovou metrikou používanou k určení podílu společného akcionáře na zisk společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie a bude tak činit donekonečna. Představte si tedy, že se konkurenční prostředí v odvětví mění a společnost nemění svůj obchodní model IB Pitchbook - obchodní model, prognóza, vlastnictví Obchodní model každé společnosti je jedinečný a jejich provádění klíčových činností je způsob, jakým společnost odvozuje svou konkurenceschopnost výhoda. Je bezpodmínečně nutné, aby investiční bankéř silně porozuměl podnikání a jeho reakci. Časem by tato společnost začala mít nedostatečný výkon a ukázala by se jako špatná investice.

V tomto příkladu nebylo použití minulosti jako reference pro budoucnost dobrý nápad. Místo toho by se měl investor těšit na to, co se může stát v budoucnu, nezávisle na minulosti.

Příklad zkreslení odolnosti

Americké trhy Dow Jones Industrial Average (DJIA) Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „Dow“, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných indexů akciových trhů. výrazný růst, kdy akcie přinášejí nebývalé výnosy díky vzkvétajícímu trhu a rostoucí ekonomice Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu. John je retailový investor a současný student podnikání, který se nedávno začal zajímat o investování. Všiml si působivých přírůstků akcií s názvem „Finance About Corporate Finance Institute® (Finance) Finance - Corporate Finance Institute® - je světovým lídrem v online finančních kurzech a certifikacích ve finanční modelování, oceňování, finanční analýza. “, který zaznamenal meziroční nárůst cen o 15%. John dochází k závěru, že pokud dnes do akcie investuje 10 000 $, vzhledem k meziročně YoY (Year over Year) YoY znamená Year over Year a je typ finanční analýzy používané pro srovnání dat časových řad. Užitečný pro měření růstu, detekci 15% nárůstu trendů u akcií, za pět let skončí s 20 000 USD.

Ve výše uvedeném příkladu vykazuje John zkreslení trvanlivosti. Předpokládá, že vzhledem k tomu, že akcie financí zaznamenaly roční nárůst o 15%, bude tak činit i v dohledné budoucnosti. Pravdou je, že minulá výkonnost akcie nemusí nutně znamenat budoucí výkonnost.

Případové studie zkreslení odolnosti

Níže jsou uvedeny dvě známé společnosti, které nedokázaly inovovat nebo změnit svůj obchodní model v neustále se měnícím obchodním prostředí, které bylo přičítáno zkreslení odolnosti, což vedlo k jejich zániku:

Trhák

Společnost Blockbuster, která byla založena v roce 1985, byla jednou z nejznámějších značek ve videopůjčovně. Blockbuster, na svém vrcholu, zaměstnával více než 84 000 lidí po celém světě a chlubil se více než 9 000 obchody. Společnost, zaslepená svým úspěchem v oblasti pronájmu videopůjčoven, se nepodařilo přejít na digitální obchodní model a v roce 2010 podala návrh na bankrot.

Je ironií, že Netflix oslovil Blockbuster v roce 2000 s nabídkou na prodej jejich společnosti za 50 milionů USD. CEO CEO A CEO, zkratka pro Chief Executive Officer, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis práce Blockbuster, který si myslel, že Netflix je velmi malá specializovaná firma. Dnes má Netflix po celém světě více než 100 milionů předplatitelů s tržbami vyššími než 9 miliard dolarů.

Hračky R Us

Společnost Toys R Us, založená v roce 1957, byla světově proslulým řetězcem hračkářství. Na začátku roku 2000 si společnost Toys R Us vedla ve svých kamenných obchodech mimořádně dobře. Ale i při vzniku společností v oblasti elektronického obchodování, jako je Amazon, se společnost Toys R Us rozhodla držet se svého tradičního obchodního modelu a neusilovat o přítomnost elektronického obchodování. Společnost Toys R Us promarnila příležitost vybudovat vlastní platformu elektronického obchodování a v důsledku toho společnost v září 2017 podala návrh na konkurz.

Klíčové jídlo

Zkreslení trvanlivosti může mít nepříznivý vliv na investory i podniky. Společnosti a jednotlivci, kteří se dokážou vyhnout zkreslení trvanlivosti, neustále zpochybňují předpoklady budoucí míry růstu. Společnosti, které jsou chyceny v předpětí odolnosti a nemění své obchodní modely v měnícím se prostředí, podléhají selhání.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení týkající se zkreslení odolnosti. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Potvrzení zaujatosti Potvrzení zaujatosti Potvrzení zaujatosti je tendence lidí věnovat zvláštní pozornost informacím, které potvrzují jejich víru, a ignorovat informace, které jí odporují. Jedná se o typ zaujatosti v behaviorálním financování, který omezuje naši schopnost činit objektivní rozhodnutí.
  • Narativní klam Narativní klam Jedním z omezení naší schopnosti objektivně vyhodnotit informace je to, co se nazývá narativní klam. Milujeme příběhy a necháváme, aby naše preference dobrého příběhu zakrývala fakta a naši schopnost racionálního rozhodování. Toto je důležitý koncept v behaviorálním financování.
  • Seznam kognitivních předsudků Kognitivní předsudky Kognitivní předpojatost je chyba v poznávání, která vzniká v linii uvažování člověka, když je rozhodnutí chybné kvůli jeho osobní víře. Kognitivní chyby hrají v teorii behaviorálních financí hlavní roli
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce bezplatným finančním modelováním Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found