Vyjednatelný nákladový list - přehled, jak to funguje, příklad

Obchodovatelný konosament je druh konosamentu. Lading je akce naložení lodi nebo lodi nákladem. Obchodovatelný nákladní list se vyznačuje tím, že smlouva může být převedena na třetí stranu.

Vyjednávací nákladní list

Co je nákladní list?

Konosament, známý také jako nákladní list, je právní dokument vydaný přepravcem přepravci s logistickými údaji, jako je typ nákladu, množství a místo určení zboží. Nákladní list funguje také jako příjem a potvrzení zásilky, když dopravce doručí náklad předepsanému příjemci.

Konosament je důležitým dokumentem v logistice. Logistics Logistics, nebo logistické plánování, odkazuje na proces, který podnik používá ke koordinaci svých operací dodavatelského řetězce. Zahrnuje širokou škálu procesů a musí být podepsán oprávněným personálem odesílatele, dopravce a příjemce. Je to v zásadě dokument s následujícími třemi účely:

  1. Je to dokument o titulu.
  2. Je to potvrzení o nákladu.
  3. Jedná se o uzavřenou přepravní smlouvu mezi příjemcem a přepravcem.

Jedná se o základní dokument pro logistické účely, který zajišťuje, že náklad byl řádně odeslán, přepraven a potvrzeno, že byl přijat. Nákladní list je rovněž nezbytný k zabránění krádeži zajištěním konzistence dokumentace přijímače i odesílatele.

Praktický příklad

Předpokládejme příklad, kdy „restaurace A“ dostává každý týden čerstvé produkty z místní „farmy Z“. Manažer restaurace A musí zkontrolovat, které druhy ovoce a zeleniny jsou pro tento týden nutné, a vyplnit nákupní objednávku (PO) Nákupní objednávka Nákupní objednávka je komerční zdrojový dokument, který vydává obchodní „nákupní oddělení při zadávání objednávky v podniku“ prodejci nebo to je předloženo na farmu Z. Pracovníci na farmě Z shromáždí požadované položky a připraví se na odeslání dodávkovým vozem.

Řidič dodávkového vozu přepraví produkty spolu s konosamentem, který obsahuje informace o nákupní objednávce a další specifikace. Když řidič dodávkového vozu dorazí do restaurace A, vedoucí restaurace ověří, že informace uvedené v nákladním listu jsou stejné jako informace požadované v objednávce.

Pokud se tyto dva dokumenty shodují, může manažer potvrdit nákup a napsat šek Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak šek vystavit. Tato příručka vám krok za krokem ukáže platby na farmě Z. Pokud se však neshoduje, může dojít k možné chybě nebo krádeži. Konosament je proto zásadní pro zajištění toho, aby manažer restaurace obdržel požadované zboží a také zaplatil správnou částku.

Vyjednatelný vs. nevyjednatelný nákladový list

Jak již bylo zmíněno dříve, klíčovým rozdílem mezi obchodovatelným a neobchodovatelným nákladním listem je, že smlouva o obchodovatelném nákladním listu může být převedena na třetí stranu. Děje se to prostřednictvím procesu odeslání, což je ujednání, ve kterém je název zboží převeden z odesílatele na příjemce. Příjemcem je třetí strana, která bude prodávat zboží jménem výrobce, obvykle výběrem provize. Komise Komise odkazuje na náhradu vyplácenou zaměstnanci po splnění úkolu, kterým je často prodej určitého počtu výrobků nebo služeb.

Příjemce přebírá finanční odpovědnost a právní vlastnictví zboží. Obchodovatelný nákladní list je přepravován od dopravce od odesílatele k příjemci, aby byla zajištěna platnost smlouvy. Aby byla smlouva platná, musí to být čistý nákladní list.

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že nevymahatelný nákladní list má představovat převod zboží do jednoho charakteristický příjemce, příjemce nebo kupující, kterému musí být zboží odesláno. Vzhledem k tomu, obchodovatelný nákladní list umožňuje přepravu zboží do žádný příjemce, příjemce nebo kupující, který je vlastníkem převoditelné faktury.

Čistý nákladní list a přímý nákladní list

1. Vyčistěte nákladní list

Dopravce vystaví čistý nákladní list, který zajistí, že zboží bylo přijato v uspokojivém stavu, bez poškození nebo vad. Při kontrole zboží vystaví přepravce „čistý“ konosament, aby se ujistil, že je v odpovídajícím stavu.

Pokud je však zboží vadné, nákladní list se považuje za „doložený“ nebo „zkažený“, aby se zjistilo poškození nebo vada.

2. Přímý nákladní list

Přímý konosament je v podstatě neprodejný konosament. Jedná se o konosament, který omezuje odpovědnost dopravce. Nelze jej převést na žádného příjemce, příjemce nebo kupujícího; musí být převeden na konkrétního příjemce.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Průvodce založením na činnostech podle nákladů Správa podle činností (ABM) Správa podle činností je způsob analýzy a hodnocení obchodních aktivit společnosti prostřednictvím kalkulace podle činností a analýzy hodnotového řetězce.
  • Smlouva o prodeji a koupi Smlouva o zastoupení prodávajícího Smlouva o zastoupení prodávajícího, známá také jako smlouva o zařazení do seznamu, je dohoda mezi prodejcem nemovitostí a makléřskou společností, která poskytuje podrobné informace o prodávané nemovitosti. Tvoří základ jednání mezi prodávajícím a kupujícím prostřednictvím agenta.
  • Freight on Board (FOB) Freight on Board (FOB) Freight on Board (FOB), označovaný také jako Free on Board, je pojem mezinárodního obchodního práva, který vydává Mezinárodní obchodní komora (ICC).
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found