Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP - přehled,

Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP označuje metriku, která se používá k vyhodnocení toho, zda je daný trh oceněn přesně podle historického průměru. Poměr lze vypočítat pro konkrétní trh, jako je London Stock Exchange (LSE) London Stock Exchange (LSE) London Stock Exchange (LSE) se sídlem v Londýně ve Velké Británii je jedním z předních akciových trhů ve světě. Společnost LSE, kterou vlastní London Stock Exchange Group, byla založena v roce 1571, což z ní činí jednu z nejstarších burz na světě nebo ji lze dokonce použít na globálním trhu. Vypočítává se vydělením tržní kapitalizace ekonomiky hrubým domácím produktem dané oblasti.

Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP

Tento termín popularizoval zkušený investor a jeden z nejbohatších lidí na světě, Warren Buffet Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett je dobře známý tím, že nemá rád EBITDA. Warren Buffett je připočítán k výroku „Myslí si vedení, že zubní víla platí za CapEx?“ A následně se stal známým jako „Buffet Indicator“. Tvrdí, že jde o nejlepší měřítko toho, kde v daném okamžiku stojí ocenění daného cenného papíru.

souhrn

  • Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP označuje metriku, která se používá k vyhodnocení toho, zda je daný trh oceněn přesně podle historického průměru.
  • Vzorec pro totéž je: Tržní kapitalizace k HDP = (SMC / GDP) * 100
  • Hodnotu poměru tržního stropu k HDP ovlivňuje podíl společností, které jsou veřejné, na rozdíl od počtu soukromých společností a trendů IPO v ekonomice.

Matematický výraz pro poměr kapitalizace akciového trhu k HDP

Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP je vyjádřen v poměru nebo v procentech a je vypočítán podle následujícího vzorce:

Tržní kapitalizace k HDP = (SMC / GDP) * 100

Kde:

  • SMC - Kapitalizace akciového trhu
  • HDP - Hrubý domácí produkt

Celkovou hodnotu všech veřejně obchodovaných akcií v USA lze vypočítat pomocí indexu celkového trhu Wilshire 5000. Index představuje celkovou hodnotu všech akcií na finančních trzích v USA. Používá se číslo HDP, které se vykazuje čtvrtletně.

Závěry z poměru kapitalizace akciového trhu k HDP

Poměr kapitalizace akciového trhu k HDP je technické měřítko hodnoty všech veřejně obchodovaných akcií všech společností v dané ekonomice děleno hrubým domácím produktem dané ekonomiky. Poměr umožňuje průměrné srovnání hodnoty zásob ekonomiky s hodnotou celkového výstupu vyprodukovaného touto ekonomikou v daném časovém období. Dává to procento HDP, které odpovídá hodnotě akciového trhu.

Obecně platí, že v situaci, kdy je poměr větší než 1 nebo 100%, to znamená, že trh je v současné době nadhodnocený. Na druhou stranu, když je poměr menší než 0,5 nebo 50%, ukazuje to, že stav této ekonomiky je podceněný. Historický průměr amerického trhu je 0,5.

V situaci, kdy poměr klesá kdekoli mezi 0,5 až 0,75 nebo 50% až 75%, se říká, že v současné době je trh přesně nebo skromně oceněn. Pokud poměr klesne mezi 0,75 až 0,9 nebo 75% až 90%, říká se, že je skromně oceněn nebo oceněn spravedlivě. A konečně, pokud poměr spadá do rozmezí 0,9 až 1,15 nebo 90% až 115%, považuje se to za mírné nadhodnocení trhu.

Faktory, které ovlivňují poměr kapitalizace akciového trhu k HDP

Hodnotu poměru tržního stropu k HDP ovlivňuje podíl společností, které jsou veřejné, na rozdíl od počtu soukromých společností v ekonomice. Trendy v počátečních veřejných nabídkách (IPO) navíc Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, jaké je IPO nově veřejných společností, které také ovlivňují hodnotu tohoto poměru.

Praktický příklad

Zvažte příklad, kdy celková hodnota amerického akciového trhu je 15 bilionů dolarů a skutečný čtvrtletní HDP země je 26 bilionů dolarů. Poměr tržního stropu k HDP by byl přibližně 1,66 (25 bilionů / 15 bilionů). Znamenalo by to, že akciový trh je v současné době nadhodnocen, vzhledem k tomu, že 166% HDP představuje hodnotu akciového trhu.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace Index vážený podle kapitalizace (index vážený podle kapitalizace, CWI) je typ indexu akciového trhu, ve kterém je každá složka indexu vážena vzhledem k její celkové tržní kapitalizaci. V indexu váženém podle kapitalizace mají větší dopad na hodnotu indexu společnosti s větší tržní kapitalizací.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální HDP vs. reálný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) a reálný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli.
  • Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) Burza cenných papírů v New Yorku (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% akcií S&P 500 a 70 největších společností na světě . Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found