Prezidentský cyklus - definice, předpoklady a historie

Prezidentský cyklus je teorie, která naznačuje, že americká burza cenných papírů New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 největších společností na světě. Jedná se o veřejně obchodovatelnou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej zkušeností s poklesem v prvním roce nástupu nového prezidenta do úřadu. Teorii poprvé vytvořil Yale Hirsch, historik akciového trhu. Naznačuje to, že americké prezidentské volby mají předvídatelný účinek na ekonomiku. Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je výroba zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu. Podle teorie se akciový trh začíná zlepšovat ve druhém roce po prezidentských volbách.

Prezidentský cyklus - ruka, která vloží hlasovací lístek do volební urny

Hirschova teorie byla prokázána jako platná po většinu 20. století. Někteří investoři dokonce použili prezidentský cyklus jako indikátor načasování trhu pro akciový trh. Od té doby však ztratila svou prediktivní sílu. V 21. století došlo v počátečním roce předsednictví k prudkému nárůstu akciového trhu. Index S&P 500 vzrostl v prvních letech vlády Trumpa, Bushe a Obamy.

Důvod za prezidentským cyklem

Hirsch nabídl své úvahy o tom, proč volba nového prezidenta ovlivňuje výkonnost akciového trhu.

Když je prezident zvolen, musí pracovat na plnění svých volebních slibů. To může zahrnovat přijetí opatření, která mají negativní dopad na trh.

Ve třetím a čtvrtém roce předsednictví zahájí zasedání prezident znovu kampaň. Mít silnou ekonomiku je skvělý způsob, jak získat hlasy. Předseda proto pravděpodobně upřednostní programy, jejichž cílem je ohřát ekonomiku. Pokud takové programy uspějí, může to logicky mít pozitivní dopad na akciový trh.

Je cyklus přesný?

Minulá historie výkonnosti akciového trhu ukazuje, že použití prezidentského cyklu jako indikátoru akciového trhu má určitou platnost. Cyklus se však jako indikátor na počátku 21. století ukázal jako nespolehlivý. Investorům se proto nedoporučuje používat prezidentský cyklus jako samostatný indikátor. Místo toho by měli zvážit další faktory, které mohou potenciálně ovlivnit ekonomické a tržní podmínky Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu.

Existují obě systematická rizika Systematická rizika Systematická rizika jsou ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. a idiosynkratická rizika Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například do akcií - na trhu, které jde daleko za prezidentské volby.

Prezidentovi USA navíc chybí pravomoc kontrolovat, co se děje v globálním politickém prostředí. Akce prezidenta nebo Kongresu mohou jistě ovlivnit finanční trhy.

Načasování prezidentova funkčního období ve vztahu k akciovému trhu je jen jedním z faktorů ovlivňujících tržní riziko. Mezi další faktory patří psychologie investorů, úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. a výkon globální ekonomiky.

Případová studie: Výkonnost S&P 500 během prezidentských volebních cyklů

Schwabovo centrum pro finanční výzkum analyzovalo tržní výkonnost S&P 500 v letech 1950 až 2015, aby zjistilo, jak úzce souvisí tržní výkonnost s prezidentskými cykly. Studie zkoumala 16 volebních cyklů, ve kterých se první rok cyklu kryje s prvním rokem funkčního období prezidenta USA. Ukázalo se, že v devíti ze 16 analyzovaných cyklů skončil index v prezidentově funkčním období níže než ve zbývajících letech.

Třetí rok cyklu byl nejlepším rokem pro akcie, rostl ve všech až dvou ze 16 analyzovaných cyklů a vykazoval průměrný výnos 16,4%. Bylo také shledáno, že minulý rok cyklu, který je také příštím volebním rokem, byl vhodný pro akcie. Celkově akcie vzrostly v 81% analyzovaných cyklů a dosáhly průměrného výnosu 6,6%.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení teorie prezidentského cyklu. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Americký sen „Americký sen“ „Americký sen“ je jakýmsi étosem nebo souborem přesvědčení, které pohánějí mnoho občanů USA, když se snaží vytvořit život pro sebe. Tyto ideály
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Politická ekonomie Politická ekonomie Politická ekonomie je sociální věda, která studuje výrobu, obchod a jejich vztah k zákonům a vládě. Jedná se o studium toho, jak ekonomické teorie ovlivňují různé sociálně-ekonomické systémy, jako je socialismus a komunismus, spolu s tvorbou a prováděním veřejné politiky.
  • Reaganomika Reaganomika Reaganomika označuje hospodářskou politiku, kterou navrhl americký prezident Ronald Reagan během jeho prezidentování v 80. letech. Tyto politiky byly zavedeny v boji proti dlouhému období pomalého ekonomického růstu, vysoké nezaměstnanosti a vysoké inflace, ke kterému došlo za prezidentů Geralda Forda a Jimmyho Cartera.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found