Neúrokové výdaje - přehled, komponenty, typy

Neúrokový náklad je provozní náklad Provozní výdaje Provozní výdaje, provozní výdaje neboli „opex“ označují výdaje vzniklé v souvislosti s provozními činnostmi podniku. Jinými slovy, vznikly v bance a jsou odděleny od úrokových nákladů z vkladů zákazníků. Zahrnuje provozní a režijní náklady banky, jako jsou platy a bonusy zaměstnanců, daň z nezaměstnanosti, provoz a údržba zařízení, pronájem vybavení, marketing, pojištění, nábytek a amortizace nehmotných aktiv.

Bezúročné výdaje

Neúrokové výdaje jsou obecně nezbytné pro každodenní provoz banky, a proto musí banka udržovat své provozní náklady na optimální úrovni, aby maximalizovala své roční zisky.

Pokud nejsou provozní náklady řádně spravovány, přímo ovlivní zisky. Úroky banky, které nejsou úroky, jsou obvykle kompenzovány poplatky za služby Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, označuje poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k kupovanému produktu nebo službě. od vzniku půjčky, ročních poplatků, poplatků za půjčky a pozdních poplatků za půjčky.

Složky neúrokových nákladů

Neúrokový náklad představuje provozní náklady vzniklé bankám. Většina neúrokových nákladů zahrnuje osobní náklady, náklady na informační technologie, náklady na právní zastoupení, poradenské služby, poštovné a kancelářské potřeby, složky nákladů na materiál a náklady spojené s pronájmem nebo leasingem budov a dalšího stálého majetku. Banka s nižšími provozními náklady má úspory z rozsahu Úspory z rozsahu Úspory z rozsahu se vztahují k nákladové výhodě, se kterou se společnost setká, když zvyšuje svoji úroveň výstupu. Výhoda vzniká díky inverznímu vztahu mezi fixními náklady na jednotku a množstvím vyrobeno. Čím větší je množství vyrobené produkce, tím nižší jsou fixní náklady na jednotku. Typy, příklady, průvodce v bankovnictví, protože to může rozdělit provozní náklady na velké výnosy.

Protože neúrokové náklady jsou hlavní složkou celkových nákladů banky, považují se za bankovní režii a používají se k výpočtu poměru režijních nákladů. Poměr režijních nákladů se vypočítá vydělením neúrokových nákladů průměrnými aktivy. Nízký režijní poměr je upřednostňován, protože ukazuje, že společnosti vznikají nižší provozní náklady.

Pokud však banka vykazuje vysoký poměr režijních nákladů po dlouhou dobu, znamená to, že čelí vysokým provozním nákladům, které mohou ovlivnit její vykázané výdělky. Banky tento problém řeší minimalizací svých osobních nákladů, protože tvoří většinu neúrokových nákladů.

Co je poměr efektivity banky?

Poměr efektivity banky je finanční nástroj používaný k určení finanční výkonnosti banky. Jde o poměr neúrokových nákladů k čistým provozním výnosům.

Vzorec pro poměr efektivity banky je následující:

Poměr efektivity banky - vzorec

Poměr efektivity ukazuje provozní náklady vynaložené na vydělání každého dolaru výnosů a liší se mezi bankovními společnostmi. Obvykle se poměr účinnosti pohybuje od 50% do 80%. Poměr účinnosti 50% je optimální poměr, což znamená, že každý 1 $ výdajů banka vydělá 2 $ na výnosech.

Vyšší poměr efektivity naznačuje, že banka čelí vyšším provozním nákladům, které mohou přímo ovlivnit výsledek hospodaření. Při výpočtu poměru efektivity banky se čísla potřebná k výpočtu poměru získají z výkazu zisku a ztráty banky.

Provozní zisk

Banky používají svůj provozní příjem Provozní příjem Provozní příjem, který se také označuje jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), je částka zbývajícího příjmu po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozních výnosů nezohledňují k vyrovnání jejich neúrokových nákladů. Provozní výnosy zahrnují čisté úrokové výnosy z půjček a bezúročné výnosy.

1. Čistý úrokový výnos

Čistý úrokový výnos je příjem získaný bankami z půjček a je získán zjištěním rozdílu mezi úrokem účtovaným za půjčky a úrokem placeným z vkladů zákazníků. Když zákazníci vloží své peníze do banky, banka je obvykle investuje vydáním různých typů půjček, jako jsou osobní půjčky, půjčky MSME a hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka - poskytovaná hypotékou nebo bankou - která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. .

Banka může také investovat peníze do akcií, dluhopisů a dalších investic na různých finančních trzích. Úroky z půjček a investic na finančním trhu se ve výkazu zisku a ztráty banky zaznamenávají jako úrokové výnosy. Banka poté platí úroky z vkladů zákazníků, obvykle za nižší sazbu, než jakou účtují půjčky poskytnuté dlužníkům. Rozdíl mezi úrokovým výnosem a úrokovým nákladem je čistý úrokový výnos.

2. Neúrokový příjem

Neúrokový příjem je výnos získaný z poplatků jiných než úrokový výnos z půjček. Příklady neúrokových příjmů zahrnují poplatky za založení hypotéky, pokuty za pozdní platby a poplatky za přečerpání, poplatky za výměnu karet vydaných bankami a měsíční poplatky za správu účtů. Příjmy pomáhají doplňovat úrokové výnosy z půjček a investic na finančních trzích.

Bezúročné výdaje v různých typech bank

Investiční banky mají sklon k vyšším neúrokovým nákladům než komerční banky. Obecně se investiční banky angažují v náročnějších investičních činnostech, jako je správa aktiv, emise IPO, poradenství v oblasti kapitálových trhů atd., Které vyžadují větší zapojení zaměstnanců.

Proto tvoří kompenzace zaměstnanců většinu celkových neúrokových nákladů, přičemž zbývající část neúročních nákladů tvoří ostatní provozní činnosti. Na druhé straně se komerční banky zaměřují hlavně na zadržování vkladů klientů a vytváření půjček pro potenciální dlužníky, což nevyžaduje stejnou míru zapojení zaměstnanců a odměňování ve srovnání s investičními bankami.

Komerční banky jsou rovněž omezeny regulačními požadavky na investiční aktivity, do nichž se mohou zapojit, a na to, jak využívají prostředky vkladatelů.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Pojistné náklady Pojistné náklady Pojistné náklady představují částku, kterou společnost platí za získání pojistné smlouvy a případných dalších plateb pojistného. Platba provedená společností je uvedena jako výdaj za účetní období. Pokud se pojištění používá k pokrytí výroby a provozu
  • Režijní náklady Režijní náklady jsou obchodní náklady, které souvisejí s každodenním provozem firmy. Na rozdíl od provozních nákladů nelze režijní náklady vysledovat ke konkrétní nákladové jednotce nebo obchodní činnosti. Místo toho podporují celkové obchodní činnosti generující příjmy.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Seznam nejlepších investičních bank Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazených podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found