Bezhotovostní poplatek - přehled, typy a příklady

Bezhotovostní poplatek je účetní náklad, který nezahrnuje žádný peněžní odtok. Na rozdíl od skutečných výdajů, které využívají hotovost, se nepeněžní poplatek považuje pouze za účetní náklad ve výkazu zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která vykazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. .

Bezhotovostní poplatek

Nepeněžní poplatky mohou zahrnovat výdaje, jako např. Odpisy Odpisy Výdaje Odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a zařízení tak, aby odpovídaly jejich použití a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. , amortizace a vyčerpání. Ve všech zmíněných případech je ve výkazu zisku a ztráty účtován účetní náklad, ale do transakce není zahrnuta žádná hotovost.

Například pokud se kancelářský notebook odepisuje každý rok o 100 $, bude účtován jako náklad ve výkazu zisku a ztráty, přestože z účtu společnosti nezůstává žádná skutečná hotovost.

souhrn

  • Bezhotovostní poplatek je účetní náklad, který nezahrnuje peněžní odtok.
  • Bezhotovostní poplatky mohou zahrnovat výdaje, jako jsou odpisy, amortizace a vyčerpání.
  • Protože nepeněžní poplatky jsou stále zahrnuty jako výdaje, budou účtovány jako odpočty ve výkazu zisku a ztráty a nižší celkové výdělky.

Porozumění bezhotovostním poplatkům

Jednoduše řečeno, bezhotovostní poplatky jsou výdaje, které nezahrnují žádný peněžní odtok. Nepeněžní poplatky jsou obvykle výsledkem výdajů, které společnost nemůže ovlivnit, jako jsou amortizace nebo amortizace. Amortizace Amortizace označuje úkon splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem stanovených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. .

V případě bezhotovostních poplatků se náklad zaúčtuje do výkazu zisku a ztráty, ale neproběhne žádná hotovostní transakce. U bezhotovostních poplatků, jako jsou odpisy, se hotovostní transakce spojená s nákupem aktiva zaznamenává pouze jednou v roce, ve kterém bylo aktivum zakoupeno.

Vzhledem k tomu, že se produkt nadále odepisuje, nedochází k žádným dalším hotovostním transakcím, takže náklady na odpisy se zaznamenávají jako nepeněžní poplatky. V některých případech lze bezhotovostní poplatky označovat také jako bezhotovostní výdaje nebo bezhotovostní transakce.

Účtování bezhotovostních poplatků

Bezhotovostní poplatky jsou důležité, protože snižují celkové výdělky společnosti. Protože nepeněžní poplatky jsou stále zahrnuty jako výdaje, budou účtovány jako odpočty v čistém příjmu společnosti, ale neovlivní celkový peněžní tok.

V případě nepeněžních poplatků, jako jsou odpisy, může být obtížné předpovědět, jak se aktiva budou odepisovat nebo měnit v průběhu času, takže se zaznamenávají jako odhady. Jelikož samotný výdaj nezahrnuje žádnou hotovost, nepeněžní poplatky jsou způsob, jak přidat výdaj zpět do výkazu zisku a ztráty.

Druhy bezhotovostních poplatků

1. Odpisy

K odpisu dochází, když hodnota aktiva klesá v důsledku faktorů, jako je zastaralost a opotřebení. Při účtování odpisů je roční snížení hodnoty zahrnuto jako nepeněžní poplatek do výkazu zisku a ztráty.

Odpisy jsou zahrnuty jako nepeněžní poplatek každý rok, dokud se hodnota aktiva nestane nulovou.

2. Vyčerpání

Vyčerpání je způsob, jak korporace zohledňují snížení množství přírodních rezerv produktu, a nejčastěji se používá v odvětvích zdrojů, jako je těžba, dřevo nebo zemní plyn. Jelikož jsou zásoby produktu vyčerpány, náklady na vyčerpané zdroje se zaznamenávají jako bezhotovostní poplatek.

3. Amortizace

Odpisy se týkají nákladů na nehmotná aktiva, jako jsou ochranné známky, autorská práva nebo patenty. Při účtování amortizace je cena aktiva alokována v čase a zaznamenána jako nepeněžní poplatek ve výkazu zisku a ztráty.

Ačkoli výše uvedené jsou nejběžnější typy, další výdaje, jako je kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií (nazývaná také kompenzace na základě akcií nebo majetková kompenzace), je způsob vyplácení zaměstnanců a ředitelů společnosti s majetkovými podíly v podnikání. Obvykle se používá k motivaci zaměstnanců nad rámec jejich běžné hotovostní odměny a k sladění jejich zájmů se zájmy společnosti. , odložené daně z příjmů a odpisy zásob jsou také příklady nepeněžních poplatků.

Příklady bezhotovostních poplatků

  1. Technologická společnost nakupuje zcela nové notebooky pro 200 zaměstnanců a každý notebook se odepisuje ve výši 100 USD ročně. Po prvním roce společnost zahrne do výkazu zisku a ztráty bezhotovostní poplatek ve výši 20 000 USD (200 x 100 USD). Výdaje budou zahrnuty každý rok, dokud se hodnota notebooku nestane nulovou. Je to příklad odpisového bezhotovostního poplatku.
  2. Kanadská ropná společnost nakupuje ropnou rezervu obsahující 150 000 barelů ropy. Pokud společnost utratí 50 000 dolarů za vytěžení 5 000 barelů, vykáže společnost bezhotovostní poplatek 1 667 $ (50 000 $ x 5 000/150 000). Je to příklad vyčerpání bezhotovostního poplatku.
  3. Farmaceutická společnost kupuje patent na nový lék za 500 000 $. Pokud je patent platný po dobu 25 let, společnost zahrne bezhotovostní poplatek ve výši 20 000 USD (500 000 ÷ 25) po dobu 25 let. Je to příklad amortizačního bezhotovostního poplatku.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě
  • Výdaje účtů Výdaje účtů Výdaje v účetnictví jsou vynaložené peníze nebo náklady vynaložené podnikem v jejich úsilí o generování výnosů. Náklady na účty v zásadě představují náklady na podnikání; jsou součtem všech činností, jejichž výsledkem je (doufejme) zisk.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti není platba v hotovosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found