Pozitivní smlouvy - přehled, funkce, příklad

Pozitivní nebo kladná smlouva obvykle předepisuje podmínku zachování provozního blahobytu a stability podnikání vypůjčující strany. Nazývají se „pozitivní“ smlouvy o dluhu z důvodu činností, které získávají, nebo podmínek, které předepisují. Je to proto, že smlouvy vyžadují, aby si vypůjčující strana zachovala určitou úroveň standardu nebo stability pro podnikání, což potvrzuje finanční zdraví a pohodu společnosti.

Pozitivní smlouvy

Porušení smlouvy související se smlouvou o pozitivním dluhu obvykle vede k tomu, že věřitel získá určitá kontrolní práva, jako je volání celé částky úvěru, zajištění majetku nebo zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo subjekt nabízí věřiteli jako jistota za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. (pokud bylo dříve dohodnuto) výměnou za porušení smlouvy, nebo účtování vyšší úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou v procentech jistiny. na půjčku, než co již bylo na místě.

Vlastnosti pozitivních smluv

1. Požadavek na zachování určité stanovené mezní hodnoty poměrů

Pozitivní smlouvy o dluhu mohou mít formu požadavku, aby si vypůjčující strana udržovala určitou hranici pro finanční poměry. Může to být pro jeden konkrétní poměr nebo sadu poměrů v závislosti na podmínkách věřitele. Nejoblíbenějšími poměry, které věřitelé běžně používají, jsou ukazatele solventnosti, jako je dluh / (EBIDTA - kapitálové výdaje), ukazatele likvidity, jako jsou rychlá aktiva / krátkodobé závazky, nebo ukazatele ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory měřit a hodnotit schopnost společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období. Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku, jako jsou čistý zisk / čistý prodej.

I když se může zdát omezující, když společnost potřebuje udržovat určitý finanční poměr, jedná se spíše o udržení dobrého finančního postavení, které v konečném důsledku pomůže spíše posílit než omezit provoz. Proto se takové typy smluv považují za pozitivní smlouvy o dluhu.

2. Požadavek na kontrolu pojistných smluv ovlivňujících podnikání

Pozitivní smlouvy o dluhu mohou mít také podobu požadavku na uzavření všech vhodných a požadovaných pojistných smluv pro podnikání. Obvykle se to děje s cílem chránit podnik před potenciálními ztrátami nebo nepříznivými událostmi, ke kterým v blízké budoucnosti dojde v ekonomickém, finančním, provozním nebo sociálním prostředí.

3. Povinnost platit daně

Pozitivní smlouvy o dluhu mohou mít také podobu požadavku na placení daní. Může se konkrétně týkat daně z příjmu, daně z příjmu právnických osob nebo daně z práce.

4. Požadavek na udržení celkových aktiv podniku

Pozitivní smlouvy o dluhu mohou mít formu požadavku na ochranu a udržování celkových aktiv podniku. Dělá se to konkrétně pro dluhové smlouvy týkající se čistého jmění, kde se úvěrová smlouva zaměřuje na údržbu čistého jmění vypůjčující strany. Věřitelé upřednostňují takový typ pozitivních smluv o dluhu pro základní skutečnost, že čisté jmění je obvykle dobrým ukazatelem toho, zda dlužník bude schopen podporovat aktuální úroveň dluhu.

Ilustrativní příklad

Společnost XYZ žádá o půjčku od banky ABC. Výše půjčky je 12 000 000 USD. Po vyhodnocení finančních výkazů a úvěrové historie společnosti Úvěrová způsobilost Jednoduše řečeno, úvěruschopnost je tak „hodná“ nebo si zaslouží úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. , banka souhlasí s poskytnutím půjčky společnosti ve výši 10 000 000 USD, pokud tato společnost souhlasí s určitými podmínkami, které banka uvedla ve smlouvě o půjčce.

Při důkladném vyhodnocení finančních výkazů společnosti banka poznamenala, že v uplynulém finančním roce byla za účelem vypořádání dlouhodobého úvěru odprodána značná hodnota aktiv. Formulovaná prohlášení o finanční projekci však vykazovala pozitivní prognózy pro nadcházející finanční rok.

Banka proto navrhla podmínku, že společnosti půjčí za předpokladu, že si po dobu trvání půjčky udrží minimální hmotné čisté jmění ve výši 1 000 000 USD. Jedná se o příklad pozitivní smlouvy o dluhu v čistém jmění, protože vyžaduje, aby si vypůjčující strana zachovala určité aspekty svého podnikání, místo aby jakýmkoli způsobem omezovala své činnosti.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Komerční půjčka Komerční půjčka Komerční půjčka je půjčka poskytovaná finančním institucím podnikům. Komerční půjčky se obvykle používají k nákupu dlouhodobého majetku nebo k financování každodenních provozních nákladů.
  • Analýza půjčky Analýza půjčky Analýza půjčky je metoda hodnocení, která určuje, zda jsou půjčky poskytovány za reálných podmínek a zda potenciální dlužníci mohou a jsou ochotni půjčku splatit. Kontroluje způsobilost potenciálního dlužníka podle kritérií stanovených pro půjčování.
  • Nefinanční smlouvy Nefinanční smlouvy Nefinanční smlouvy jsou sliby nebo dohody vypůjčující strany, které nemají finanční povahu. Sliby jsou buď funkční,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found