Indikátor víru (VI) - přehled, jak to funguje, jak vypočítat

Indikátor víru (VI) je technický indikátor používaný k identifikaci nových nebo stávajících trendů na finančních trzích. Stejně jako ostatní technické ukazatele používá vírový indikátor k předpovídání trendů v cenách akcií historické cenové údaje, komodity Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou komodity suroviny nebo měny.

Indikátor víru (VI)

Indikátor víru se skládá ze dvou linií indikátorů, z nichž každá představuje pozitivní nebo negativní cenové trendy. Když jsou konstruovány jako součást vírového indikátoru, čáry se protínají a vytvářejí tvar víru. Typicky se vírové indikátory používají jako součást obchodních strategií Directional Trading Strategies Directional opční strategie jsou obchody, které sázejí na pohyb nahoru nebo dolů na trhu. Pokud se například investor domnívá, že trh roste, je navržen tak, aby na základě stávajících údajů předpověděl vzestupný nebo sestupný cenový trend.

souhrn

  • Indikátor víru (VI) je technický indikátor používaný k identifikaci nových nebo stávajících trendů na finančních trzích.
  • Indikátor víru se skládá ze dvou linií indikátoru, z nichž každá představuje pozitivní nebo negativní cenový trend.
  • Obecně indikátorová čára (VI + nebo VI-), která zůstává nahoře, indikuje, zda akcie zažívají vzestupný nebo sestupný trend.

Porozumění indikátoru víru

Indikátor víru je technický indikátor, který využívá historické cenové údaje k identifikaci trendů v ceně aktiv, jako jsou akcie. Základy VI zahrnují použití cenových pruhů. Cenový pruh je jednoduše reprezentace nejvyšší a nejnižší ceny akcie v průběhu času.

Například denní cenová lišta Amazonu by zobrazovala nejvyšší a nejnižší ceny akcií Amazonu během jediného obchodního dne. Indikátor víru spojuje maxima cenových pruhů trhu s minimy dalšího cenového pruhu.

Zároveň jsou minima tržních cenových pruhů spojena s maximy následného cenového pruhu. Dvě linie indikátorů poskytují cenné informace o trendech v ceně akcie. Během období silných cenových trendů Indikátor trendu objemových cen (VPT) Indikátor trendu objemových cen (VPT) je indikátor akciového trhu, který pomáhá obchodníkům spojovat cenu akcie a objem obchodování. Pomáhá při identifikaci, dvě indikační čáry se budou od sebe vzdalovat. Naproti tomu linie indikátorů, které se přibližují k sobě, naznačují slabé trendy nebo období relativní cenové stability.

Pozitivní vír a negativní vír

Dvě čáry indikátoru představují pohyby indikátoru víru nahoru nebo dolů. Při analýze indikátoru víru se vzestupné trendy označují jako pozitivní vír (VI +), zatímco sestupné trendy se označují jako negativní vír (VI-).

Když pozitivní vír (VI +) protne záporný vír (VI-), znamená to potenciál pro vzestupnou hybnost, a pokud VI + zůstane nad VI-, dále to posílí pozitivní cenový trend. To platí také v opačném scénáři - když VI- překročí VI +, znamená to potenciální hybnost směrem dolů, a pokud VI- zůstane nad VI +, potvrzuje to dále negativní cenový trend.

Výpočet indikátoru víru

Výpočet indikátoru víru vyžaduje pět kroků:

1. Nejprve musíme vypočítat pohyby nahoru a dolů:

• Pohyb nahoru (VM +) se počítá jako aktuální maximum minus předchozí minimum.

• Pohyb dolů (VM-) se počítá jako aktuální minimum minus předchozí maximum.

2. Vypočítejte počet období:

• Pokud je ve vířivém indikátoru 50 období, vypočítejte takto:

VM50 + = 50 období součet VM +

VM50- = 50 období součet VM-

3. Vypočítejte skutečný rozsah (TR):

• Skutečný rozsah je maximum některého z následujících:

Aktuální vysoký mínus nízký proud

Aktuální minimum minus předchozí uzavření

Aktuální vysoká mínus předchozí uzavření

* Výše ​​uvedené musí být absolutní hodnoty

4. Vypočítat za stanovené období:

Pro 50 období: TR50 = součet TR za 50 období

5. Vypočítejte VI + a VI-

VI50 + = VM50 + / TR50

VI50- = VM50- / TR50

Indikátor víru - Jak vypočítat

Interpretace indikátoru víru

Při interpretaci vírového indikátoru je důležitým aspektem počet období zapojených do výpočtu. Dlouhodobí obchodníci mohou upřednostňovat vírové ukazatele, které pokrývají mnoho období, zatímco krátkodobí obchodníci mohou upřednostňovat vírové ukazatele, které pokrývají několik období.

Se zvyšujícím se počtem období klesá citlivost indikátoru. Připomeňme si dříve, že VI je konstruováno pomocí cenových pruhů. Jeden cenový pruh se rovná jednomu období a každé období se může rovnat jednomu dni, jedné hodině nebo libovolnému časovému období.

V kontextu obchodování mohou vírové indikátory poskytovat informace o nových nebo stávajících trendech na finančních trzích. Když kladný vír (VI +) protne záporný vír (VI-) a zůstane nahoře, naznačuje to potenciál pro vzestup cenové hybnosti, a proto by vyprodukoval signál nákupu.

Naproti tomu, když negativní vír (VI-) překročí pozitivní vír (VI +) a zůstane nahoře, naznačuje to potenciál pro pokles cenové hybnosti a vytvořil by prodejní signál. Obecně indikátorová čára (VI + nebo VI-), která zůstává nahoře, indikuje, zda akcie zažívají vzestupný nebo sestupný trend.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Pokročilá technická analýza Pokročilá technická analýza Pokročilá technická analýza obvykle zahrnuje použití buď více technických indikátorů, nebo poměrně propracovaného (tj. Komplexního) indikátoru. "Sofistikovaný"
  • Ukazatele hybnosti Ukazatele hybnosti Ukazatele hybnosti jsou nástroje využívané obchodníky k lepšímu pochopení rychlosti nebo rychlosti, za kterou se mění cena cenného papíru. Hybnost
  • Jednoduchý klouzavý průměr (SMA) Jednoduchý klouzavý průměr (SMA) Jednoduchý klouzavý průměr (SMA) označuje průměrnou závěrečnou cenu akcie za určité období. Důvodem, proč se průměr nazývá „pohyblivý“, je to, že se jedná o akcie
  • Trojúhelníkové vzory Trojúhelníkové vzory - technická analýza Trojúhelníkové vzory jsou běžné grafové vzory, které by měl každý obchodník znát. Vzory trojúhelníků jsou důležité, protože pomáhají naznačovat pokračování býčího nebo medvědího trhu. Mohou také pomoci obchodníkovi při zjišťování obrácení trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found