Nominální částka jistiny - přehled, příklad, aplikace

Pojmová částka jistiny se vztahuje k předem stanovené částce dolaru v úrokovém swapu Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný, na kterém jsou založeny úrokové platby. Jedná se o nominální hodnotu, která se používá k výpočtu plateb úroků z finančních nástrojů.

Nominální částka jistiny

Fiktivní částka jistiny nemění majitele, a proto žádná strana nikdy částku nevyplácí ani nepřijímá. Jediné transakce, které mění majitele mezi transakčními stranami, jsou platby úrokové sazby. Nominální částka jistiny je v podstatě hodnota aktiva, které osoba vlastní.

Například pokud osoba zaplatí za dluhopis 1 000 USD, odpovídá pomyslná jistina dluhopisu částce zaplacené za nákup dluhopisu, tj. 1 000 $. Nominální hodnota jistiny je kótována různými finančními nástroji, jako jsou swapy, opce Opce: Hovory a kupní opce Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum určitou datum (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli a futures.

souhrn

  • Nominální částka jistiny je předpokládaná částka jistiny finanční smlouvy, na níž jsou založeny směňované úrokové sazby.
  • Je to teoretická částka, která nikdy nezmění majitele mezi stranami.
  • Nominální částka jistiny se používá jako nominální hodnota finančního nástroje při výpočtu splatných úrokových plateb.

Porozumění nominální částce jistiny

Nominální částka jistiny je předpokládaná částka jistiny, která se použije jako základní částka při výpočtu částky vyměněného úroku. Částka jistiny je funkčně oddělena od transakce a jedinou skutečnou součástí transakce jsou platby úrokové sazby.

Nominální částka jistiny je teoretický údaj, který se používá pouze při výpočtu splácení úroků. Úrokový náklad Úrokový náklad vzniká ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo leasingu kapitálu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením. Při provádění plateb úroků strany odkazují na specifikovaný index na pomyslné jistině pro příslib zaplatit podobné částky.

Splatný úrok je založen na nominální hodnotě jistiny, která může být v jakékoli nominální hodnotě. Pomyslná částka jistiny také nemusí být peněžní hodnotou a může se rovnat hodnotě držby vlastního kapitálu.

Praktický příklad

Předpokládejme, že dvě strany, Mary a John, uzavřou smluvní dohodu o vzájemné výměně úrokových plateb. Mary drží investici v hodnotě 1 milion $ a každý měsíc vydělává úrok LIBOR + 1%. Vzhledem k tomu, že LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro změny krátkodobých úrokových sazeb pravidelně, úrokové platby, které Mary přijímá, nejsou konstantní a mění se s fluktuacemi tržních sazeb.

John naproti tomu vlastní podobnou investici ve výši 1 000 000 USD, která platí měsíční úrokovou sazbu ve výši 2%. Úrokové platby, které John dostává, zůstávají po celý rok konstantní. Obě strany se dohodly na uzavření smlouvy o úrokových swapech za účelem výměny plateb úroků mezi sebou. To znamená, že Mary bude každý měsíc dostávat stálé splátky ve výši 2%, zatímco John začne každý měsíc dostávat platby s variabilním úrokem ve výši Libor + 1%.

Vzhledem k tomu, že strany souhlasí pouze s platbami úrokových sazeb, úrok se počítá z částky jistiny 1 000 000 USD. Částka je pomyslná částka jistiny a jedná se o teoretickou částku, která nemění ručitele mezi protistranami.

Pokud je sazba LIBOR v průběhu měsíce ledna 0,5%, obdrží Mary platby úroků ve výši 15 000 USD (1 000 000 x x (0,5% + 1%). Ve stejném měsíci obdrží John platby ve výši 20 000 USD (1 000 000 x 2%).

Podle podmínek dohody o úrokových swapech Mary zaplatí Johnovi 15 000 USD, zatímco John zaplatí Marii 20 000 USD. Transakce se navzájem částečně kompenzovaly a John bude dlužit Mary úroky ve výši 5 000 $ (20 000–15 000 $).

Aplikace pomyslné jistiny

Níže jsou uvedeny klíčové příklady investic, kde se používá nominální jistina:

1. Úrokové swapy

K úrokovému swapu dochází, když si dvě strany půjčují finanční prostředky navzájem, ale s odlišnými podmínkami, tj. Splátkovým kalendářem a úrokovými sazbami. Pomáhá posunout riziko nebo návratnost investice na jinou stranu, kde jedna investice přichází s proměnlivou návratností, zatímco druhá strana nabízí pevnou míru návratnosti.

Takový typ ujednání přináší výhody jedné straně, přičemž druhá strana utrpěla ztrátu. Nominální částka jistiny je teoretická částka, na které jsou založeny platby úroků. Částkou může být jakákoli měna nebo kombinace měn.

2. Celková návratnost swapů

Swap s celkovým výnosem je finanční smlouva, která přenáší úvěrové a tržní riziko podkladového aktiva. V swapu s celkovým výnosem provádí jedna strana platby úroků na základě pevné nebo variabilní sazby, která se vynásobí pomyslnou částkou jistiny plus odpisy.

Druhá strana ve smlouvě počítá splátky úroků na základě návratnosti podkladového aktiva, tj. Generovaného příjmu plus případného zhodnocení kapitálu. Podkladovým aktivem může být dluhopis, půjčka nebo akciový index.

Swap celkového výnosu je strukturován tak, že strany získávají úrok z referenčního aktiva, aniž by jej vlastnily. Například pokud je podkladovým aktivem dluhopis, strana A zaplatí straně B sazbu LIBOR vynásobenou pomyslnou částkou jistiny plus odpisy, zatímco strana B zaplatí straně A výnos podkladového aktiva, včetně generovaného příjmu a kapitálu zisky z aktiva.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Platná federální sazba (AFR) Platná federální sazba (AFR) Platná federální sazba (AFR) je úroková sazba, která se vztahuje na osobní půjčky. Jedná se o minimální sazbu použitelnou na tyto půjčky podle právních předpisů USA.
  • Úrokové výdaje Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením
  • Smlouva o swapu akcií Smlouva o swapu akcií Smlouva o swapu akcií je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu jednoho proudu (části) peněžních toků založených na akciích spojených s výkonem akcie nebo akciového indexu s jiným proudem (část) peněžních toků s pevným výnosem.
  • Složený úrok Složený úrok Složený úrok označuje platby úroků, které se provádějí ze součtu původní jistiny a dříve splaceného úroku. Jednodušší způsob, jak uvažovat o složeném úroku, je to, že jde o „úrok z úroku“, kde je výše úrokové platby založena na změnách v každém období, spíše než aby byla stanovena na původní částku jistiny.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found