Kontrola poukazu - přehled, výhody a způsob použití

Šekový poukaz je varianta šeku, ke které jsou připojeny dva poukázky. Poukaz obvykle vysvětluje účel a obsah šeku. Jsou prezentovány na úplném listu papíru se šekem nahoře a poukázkami na odnímatelné části níže.

Kontrola poukazuZdroj

Perforace v listu usnadňují oddělení sekcí. Jeden poukaz si příjemce šeku ponechá pro lepší vedení záznamů před proplacením šeku. Nositel šeku si ponechá druhý poukaz.

Mnoho společností používá pro zpracování mezd formát kontroly poukazů Mzdové účetnictví Mzdové účetnictví je v podstatě výpočet, správa, evidence a analýza odměn zaměstnanců. Kromě toho mzdové účetnictví zahrnuje také sesouhlasení výhod a srážkové daně a odpočty spojené s odměnami zaměstnanců. . Je to proto, že vouchery umožňují zapsat četné podrobnosti. Zaměstnanci, který obdrží šek na voucher, se také zobrazí odpočty daně a další srážky.

Poskytuje zaměstnanci lepší pochopení příjmů před zdaněním a po něm a je prezentován v organizovaném formátu. Před vložením šekového poukazu je poukaz odpojen a uložen. Protože nabízí záznam pro obě strany účastnící se transakce, může také pomoci při řešení sporů v budoucnu.

souhrn

  • Voucher check je typ šeku, ke kterému jsou připojeny vouchery, které obsahují podrobnosti o transakci a slouží k lepšímu vedení záznamů.
  • Kontroly poukazů se běžně používají ke zpracování mezd, protože mnoho podrobností lze vysvětlit prostřednictvím systému poukazů.
  • Údržba šekových poukázek je časově náročná a zdlouhavá, ale přináší také řadu výhod.

Výhody šekového poukazu

Mnoho lidí může považovat za zdlouhavé a časově náročné udržovat systém šekových poukázek, ale nabízí řadu výhod.

1. Úplnost dokumentů

Chcete-li udržovat systém šekových poukazů, všech příslušných dokumentů, jako jsou faktury, stvrzenky a objednávky Nákupní objednávka Nákupní objednávka je komerční zdrojový dokument, který vydává obchodní oddělení nákupu při zadávání objednávky obchodním prodejcům nebo musí být přiložen ke zpracování platby. Proto jsou všechny dokumenty automaticky udržovány v případě systému šekového voucheru.

2. Organizované podání

Vzhledem k tomu, že šeky jsou očíslovány, zajišťuje, že nedochází k žádným nesrovnalostem, všechny kontroly jsou v pořádku a záznamy jsou vedeny v chronologickém pořadí.

3. Vedení účetnictví

Proces vedení účetnictví Co je účetnictví? Vedení účetnictví zahrnuje každodenní zaznamenávání finančních transakcí společnosti. Při správném vedení účetnictví jsou společnosti schopny sledovat všechny informace ve svých knihách a činit klíčová provozní, investiční a finanční rozhodnutí. Účetní jsou jednotlivci, kteří spravují finanční údaje pro společnosti, což je zjednodušeno, když jsou použity šeky, protože dokumenty jsou snadno dostupné, neporušené a platné. Kromě toho, pokud jsou šeky vystaveny na počítači, zaznamená se také automatický vstup.

4. Snadnější interní kontrola a audit

Vzhledem ke své povaze kontrolujte poukázky, které zajistí, že dokumenty budou přehledně uspořádány. Snižuje počet chyb, což zase snižuje potřebu nákladných kontrol a auditů. Přijetí systému šekových poukazů proto činí kontrolu a audit méně nezbytnými.

5. Snadné sledování nevyřízených a placených šeků

Šekové poukázky, které jsou nevyřízené (neplacené), se obvykle nepodávají a podávají se pouze šekové (placené) šeky.

Jak použít šek?

Šekové poukázky se snadno připravují a používají. Níže jsou vyjmenovány některé základní kroky:

1. Shromažďování a analýza všech dokumentů a informací

Všechny příslušné dokumenty, jako jsou faktury Šablona faktury (Word) Tato šablona faktury (Word) bude pro vás sloužit jako vodítko při vytváření prodejních faktur k vedení záznamů o transakcích. , výpisy z účtů, smlouvy, nákupní objednávky atd., je třeba nejprve shromáždit. Měly by být poskytnuty některé důležité informace o dokumentu, jako je jméno dodavatele, datum dokumentu, datum splatnosti platby, podrobnosti transakce, částka transakce, ekvivalentní daně atd.

2. Příprava šeku a šeku

Po kontrole a analýze všech dokumentů může být kontrola napsána. Šek voucheru je poté připraven pomocí dokumentů a písemného šeku.

Důležité položky zapsané v šeku jsou: datum poukazu, číslo poukazu, podrobnosti šeku, název banky, částka šeku, příslušné daně, datum splatnosti, referenční číslo dokladu atd.

3. Připevnění šeku a dokladů v šeku

Krok zahrnuje tisk připraveného šeku a jeho seskupení s dokumenty a písemným šekem.

4. Podpis šekového poukazu

Obvykle existují dva případy:

  • Pokud oprávněný signatář připravuje šekový poukaz: Šek a poukaz musí být řádně podepsány.
  • Pokud oprávněný signatář nepřipravuje šekový poukaz: Šek, voucher a dokumenty musí být předloženy autorizovanému signatáři ke kontrole a schválení. Po schválení musí být podepsán.

5. Uvolnění šekového poukazu

Po dokončení všech výše uvedených kroků musí prodejce nebo příjemce potvrdit přijetí šeku a musí také podepsat šekový poukaz.

6. Založení poukazu

Posledním krokem je zajistit, aby byl poukaz vložen s přiloženými dokumenty, pokud byla platba úspěšná.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Jak napsat šek Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka vás krok za krokem ukáže
  • Kontrola účtů vs. kontrola účtů vs spořicí účty Klient banky se může rozhodnout otevřít kontrolu účtů vs spořicí účty v závislosti na několika faktorech, jako je účel, snadnost přístupu nebo jiné atributy. Běžný účet je typ bankovního účtu, který se používá pro každodenní transakce. Jedná se o nejzákladnější účet, který nabízejí banky, družstevní záložny a malí věřitelé. Spořicí účty Kontrolní účty vs Spořicí účty Klient banky se může rozhodnout otevřít kontrolní účty vs. spořicí účty v závislosti na několika faktorech, jako je účel, snadnost přístupu nebo další atributy. Běžný účet je typ bankovního účtu, který se používá pro každodenní transakce. Jedná se o nejzákladnější účet, který nabízejí banky, družstevní záložny a malí věřitelé.
  • Zdrojové dokumenty Zdrojové dokumenty Papírová stopa finančních transakcí společnosti se v účetnictví označuje jako zdrojové dokumenty. Ať už jsou šeky zapsány k výplatě, prodej je prováděn za účelem generování stvrzenek, fakturační faktury jsou zasílány dodavateli, nebo je pracovní doba zaznamenána do pracovního výkazu zaměstnance - všechny příslušné dokumenty jsou zdrojovými dokumenty.
  • Potvrzení trezoru Potvrzení trezoru Potvrzení trezoru je dokument používaný k označení vlastnictví komodity uložené v bance, trezoru, depozitáři nebo skladu a pravidelně používaný jako dodávka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found