Investice do akcií: Více informací o strategiích investování do hodnoty

Od publikace „The Intelligent Investor“ od Benjamina Grahama se z toho, co je obecně známé jako „value investing“, stala jedna z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod sběru akcií Strategie investování do akcií Strategie investování do akcií se týkají různých typů investování akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik. . Slavný investor Warren Buffet Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett je dobře známý tím, že nemá rád EBITDA. Warren Buffett se zaslouží za to, že řekl: „Myslí si vedení, že zubní víla platí za CapEx?“, Zatímco ve skutečnosti používá kombinaci principů růstového investování a hodnotového investování, veřejně připsal velkou část svého bezkonkurenčního úspěchu ve světě investic na dodržování Grahamových základních rad vyhodnocení a výběr akcií pro jeho portfolio.

Vzhledem k tomu, že se trhy během více než půl století měnily, mění se i hodnota investic. V průběhu let byla investiční strategie a investiční analytici, kteří se zaměřili na zlepšení toho, jak dobrý je investiční přístup k hodnotám, upravena, upravena a rozšířena Grahamova původní investiční strategie. Dokonce i sám Graham vymyslel další metriky a formulace zaměřené na přesnější stanovení skutečné hodnoty akcie.

Investice do hodnotyV této příručce nabízíme řadu přístupů a metrik oceňování akcií, které byste měli zvážit, abyste zjistili, zda aktuální podíl ceny akcie představuje dobrý „hodnotný“ nákup. Mějte však na paměti, že kdykoli hodnotíte společnost a její cenu akcií, musíte interpretovat čísla ve světle věcí, jako je konkrétní odvětví a obecné ekonomické podmínky.

Dobrá analýza akcií navíc vyžaduje, abyste vždy zkontrolovali minulé a současné finanční metriky Analýza finančních výkazů Jak provádět analýzu finančních výkazů. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti. s ohledem na budoucnost, promítající, jak dobře si myslíte, že se společnosti bude dařit kupředu, vzhledem k jejím současným financím, aktivům, závazkům, postavení na trhu a plánům na expanzi.

Je také důležité vyvarovat se ztracení v čistě numerické analýze až do bodu, kdy pro stromy takřka ztratíte dohled z lesa. Mezi nečíselné „hodnotové“ faktory, které by investoři neměli přehlížet, patří například to, jak efektivně vedení společnosti dosahuje cílů, posouvá společnost vpřed způsobem, který je v souladu s plněním jejího poslání. Společnost může v tuto chvíli prokazovat působivou ziskovost, ale na dnešním příliš konkurenčním trhu bude společnost, která pečlivě nezmapuje, neplánuje a nekontroluje (a v případě potřeby přesměruje) svůj pokrok, téměř vždy nakonec zastíněna společnost, která je dělat ty věci.

Investice do hodnoty vs investice do růstu

Než přejdeme k přezkoumání tradičního investování do hodnoty a poté se podíváme na některé z novějších strategií alternativního investování do hodnoty, je důležité si uvědomit, že „investování do hodnoty“ a „investování do růstu“ nejsou dva protichůdné nebo vzájemně se vylučující přístupy k výběru akcií. Základní myšlenka hodnotového investování - výběr aktuálně podhodnocených akcií, u kterých očekáváte, že v budoucnu zvýší jejich hodnotu - je určitě zaměřen na očekávaný růst.

Rozdíly mezi hodnotovými investičními a růstovými investičními strategiemi mají tendenci být spíše otázkou zdůraznění různých finančních metrik (a do určité míry rozdílem v toleranci vůči riziku, přičemž investoři v růstu jsou obvykle ochotni akceptovat vyšší úrovně rizika). V konečném důsledku má investování do hodnoty, investování do růstu nebo jakýkoli jiný základní přístup k hodnocení akcií stejný konečný cíl: výběr akcií, které investorovi poskytnou nejlepší možnou návratnost investice.

Základy tradičního investování do hodnoty

Ben Graham je oslavován jako „otec“ hodnotového investování. V „Inteligentním investoru“ navrhl a vysvětlil Graham metodu prověřování akcií, kterou vyvinul, aby pomohl i těm nejnezkušenějším investorům s výběrem portfolia akcií. Ve skutečnosti jde o jednu z hlavních výzev přístupu společnosti Graham k investování do hodnoty - skutečnost, že není příliš složitá ani komplikovaná, a může ji tedy průměrný investor snadno využít.

Stejně jako u jakéhokoli typu investiční strategie zahrnuje Grahamova hodnotová investiční strategie některé základní koncepty, které tvoří základ nebo tvoří základ nebo základ této strategie. Pro Grahama byl klíčovým konceptem vnitřní hodnota - konkrétně vnitřní hodnota společnosti nebo její akcie. Podstatou hodnotového investování je použití metody analýzy akcií k určení skutečné hodnoty akcií s ohledem na nákup akcií, jejichž aktuální cena akcie je pod její skutečnou hodnotou nebo hodnotou.

Hodnotoví investoři v zásadě uplatňují stejnou logiku jako opatrní nakupující při hledání identifikace akcií, které jsou „dobrým nákupem“ a které prodávají za cenu nižší, než je skutečná hodnota, kterou představují. Hodnotový investor prohledá a zjistí, co určí, že jsou podhodnocené akcie, s vírou, že trh nakonec „opraví“ cenu akcie na vyšší úroveň, která přesněji představuje její skutečnou hodnotu.

Grahamův základní investiční přístup k hodnotě

Grahamův přístup k hodnotovému investování byl zaměřen na vývoj jednoduchého procesu pro prověřování akcií, který by průměrný investor mohl snadno využít. Celkově se mu podařilo udržet věci celkem jednoduché, ale na druhou stranu investování do klasické hodnoty je trochu více zapojeno než jen často uváděný refrén „Kupujte akcie s poměrem cena / kniha (P / B) méně než 1,0. “

Směrnice poměru P / B pro identifikaci podhodnocených akcií je ve skutečnosti pouze jedním z řady kritérií, která mu Graham pomohl identifikovat podhodnocené akcie. Mezi nadšenci pro investování do hodnot existuje nějaký argument, zda se má použít 10bodový kontrolní seznam kritérií, který vytvořil Graham, delší 17bodový kontrolní seznam, destilace některého ze seznamů kritérií, která se obvykle objevuje ve formě čtyř- nebo pětibodový kontrolní seznam nebo jeden či druhý z několika metod výběru akcií podle jednoho kritéria, které také prosazoval Graham.

Ve snaze vyhnout se co největšímu zmatku zde představíme hlavní kritéria, která sám Graham považoval za nejdůležitější při identifikaci akcií s dobrou hodnotou, tj. Ty, jejichž skutečná hodnota je vyšší než jejich tržní cena.

1) Hodnota akcie by měla mít poměr P / B 1,0 nebo nižší; poměr P / B je důležitý, protože představuje srovnání ceny akcií s aktivy společnosti. Jedním z hlavních omezení poměru P / B je to, že funguje nejlépe, když se používá k hodnocení kapitálově náročných společností, ale je méně efektivní, když se používá u kapitálově náročných společností.

Poznámka: Spíše než hledat absolutní poměr P / B nižší než 1,0, mohou investoři jednoduše hledat společnosti s poměrem P / B, který je relativně nižší než průměrný poměr P / B podobných společností v jeho průmyslovém nebo tržním sektoru.

2) Poměr cena / zisk (P / E) Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E) je poměr mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současného (nebo budoucího) výdělku, která by měla být nižší než 40% nejvyššího P / E akcií za posledních pět let.

3) Hledejte cenu akcií, která je nižší než 67% (dvě třetiny) hmotné účetní hodnoty akcie, A méně než 67% čisté hodnoty současných aktiv společnosti (NCAV).

Poznámka: Kritérium ceny akcie vůči NCAV se někdy používá jako samostatný nástroj pro identifikaci podhodnocených akcií. Graham považoval NCAV společnosti za jedno z nejpřesnějších vyjádření skutečné skutečné hodnoty společnosti.

4) Celková účetní hodnota společnosti by měla být vyšší než její celkový dluh.

Poznámka: Související nebo možná alternativní finanční metrika k tomu zkoumá základní poměr dluhu - současný poměr - který by měl být alespoň větší než 1,0 a doufejme vyšší než 2,0.

5) Celkový dluh společnosti by neměl překročit dvojnásobek hodnoty NCAV a celkové krátkodobé závazky a dlouhodobý dluh by neměly být vyšší než celkový vlastní kapitál společnosti.

Investoři mohou experimentovat s použitím různých Grahamových kritérií a sami si určit, které z metrik nebo pokynů pro oceňování považují za zásadní a spolehlivé. Existují někteří investoři, kteří stále používají pouze posouzení poměru P / B akcie k určení, zda je akcie podhodnocena. Jiné se spoléhají, ne-li výlučně, na srovnání aktuální ceny akcií s NCAV společnosti. Opatrnější a konzervativní investoři mohou nakupovat pouze akcie, které projdou všemi Grahamovými doporučenými screeningovými testy.

Myslíme si, že zjistíte, že začlenění alespoň části Grahamovy investiční strategie do procesu výběru portfolia zlepší váš celkový výkon investování do akcií.

Alternativní metody stanovení hodnoty

Hodnotoví investoři nadále věnují pozornost Grahamovi a jeho hodnotovým metrikám investování. Vývoj nových úhlů, z nichž lze vypočítat a posoudit hodnotu, však znamená, že také vznikly alternativní metody identifikace podhodnocených akcií.

Jednou rostoucí metrikou populární hodnoty je vzorec diskontovaných peněžních toků (DCF) vzorec diskontovaných peněžních toků DCF Vzorec diskontovaných peněžních toků DCF je součet peněžních toků v každém období dělený jednou plus diskontní sazba zvýšená na sílu období # . Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku.

Ocenění DCF a reverzní DCF

Mnoho účetních a dalších finančních profesionálů se stalo nadšenými fanoušky DCF analýzy DCF Model Training Free Guide Model DCF je specifický typ finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou neuvolněného volného peněžního toku společnosti. DCF je jednou z mála finančních metrik, které zohledňují časovou hodnotu peněz - představa, že peníze, které jsou nyní k dispozici, jsou cennější než stejné množství peněz, které bude k dispozici v určitém okamžiku v budoucnosti, protože jakékoli peníze, které jsou nyní k dispozici, lze investovat a tím slouží k generování více peněz.

Analýza DCF využívá budoucí volný peněžní tok (FCF) Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je distribuována diskrečním způsobem, projekce a diskontní sazby, které se počítají použití váženého průměru nákladů na kapitál (WACC) WACC WACC je vážený průměr nákladů na kapitál společnosti a představuje jeho smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení pro odhad současné hodnoty společnosti, přičemž základní myšlenkou je, že její vnitřní hodnota do značné míry závisí na schopnost společnosti generovat peněžní toky.

Základní výpočet analýzy DCF je následující:

Reálná hodnota = hodnota podniku společnosti - dluh společnosti

(Hodnota podniku je alternativní metrika k hodnotě tržní kapitalizace. Představuje tržní kapitalizaci + dluh + preferované akcie - celková hotovost, včetně peněžních ekvivalentů).

Pokud DCF analýza společnosti vykreslí hodnotu za akcii vyšší než aktuální cena akcie, pak je akcie považována za podhodnocenou.

Analýza DCF Projděte mě DCF Otázka, projděte mě DCF analýza je běžná v rozhovorech s investičním bankovnictvím. Naučte se, jak vyřešit otázku pomocí podrobného průvodce odpověďmi Finance. Sestavte si pětiletou předpověď nezajištěných volných peněžních toků, vypočítejte koncovou hodnotu a pomocí WACC diskontujte všechny tyto peněžní toky na současnou hodnotu. je zvláště vhodný pro hodnocení společností, které mají stabilní a relativně předvídatelné peněžní toky, protože primární slabinou DCF analýzy je, že závisí na přesných odhadech budoucích peněžních toků.

Někteří analytici upřednostňují použití reverzní DCF analýzy, aby překonali nejistotu budoucích projekcí peněžních toků. Reverzní analýza DCF začíná známým množstvím - aktuální cenou akcie - a poté vypočítá peněžní toky, které by byly potřebné k vygenerování aktuálního ocenění. Jakmile je stanoven požadovaný peněžní tok, je vyhodnocení stavu společnosti jako podhodnocené nebo nadhodnocené stejně jednoduché jako posouzení toho, jak rozumné (nebo nepřiměřené) je očekávat, že společnost bude schopna generovat požadované množství peněžních toků nezbytných pro udržet nebo posunout aktuální cenu akcie.

Podhodnocená akcie je identifikována, když analytik určí, že společnost může snadno generovat a udržovat více než dostatečný peněžní tok, aby ospravedlnila aktuální cenu akcie.

Nový poměr ceny a výdělku

Katsenelsonův absolutní model P / E

Katsenelsonův model vyvinutý společností Vitally Katsenelson je dalším alternativním nástrojem analýzy investic do hodnot, který je považován za obzvláště ideální pro hodnocení společností, které mají silně pozitivní a dobře zavedené výsledky. Katsenelsonův model se zaměřuje na poskytování spolehlivějšímu poměru P / E investorům, známému jako „absolutní P / E“.

Model upravuje tradiční poměr P / E v souladu s několika proměnnými, jako je růst výnosů, dividendový výnos a předvídatelnost výnosů. Vzorec je následující:

Absolutní PE = (růstové body zisku + dividendové body) x [1 + (1 - obchodní riziko)] x [1 + (1 - finanční riziko)] x [1 + (1 - viditelnost zisku)]

Body růstu výdělků se určují počínaje hodnotou P / E bez růstu 8 a poté přidáním 0,65 bodu za každých 100 základních bodů se předpokládaná míra růstu zvyšuje, dokud nedosáhnete 16%. Nad 16% se přidává 0,5 bodu za každých 100 bazických bodů v předpokládaném růstu.

Vyrobené absolutní číslo P / E se poté porovná s tradičním číslem P / E. Pokud je absolutní číslo P / E vyšší než standardní poměr P / E, znamená to, že akcie jsou podhodnoceny. Je zřejmé, že čím větší je rozdíl mezi absolutním P / E a standardním P / E, tím lepší je výhodná cena akcie. Například pokud je absolutní P / E akcie 20, zatímco standardní poměr P / E je pouze 11, pak je skutečná vnitřní hodnota akcie pravděpodobně mnohem vyšší než aktuální cena akcie, protože absolutní P / E číslo naznačuje, že investoři jsou pravděpodobně ochotni zaplatit mnohem více za současné výdělky společnosti.

Ben Grahamovo číslo

Abyste našli metriku investování do alternativní hodnoty, nemusíte se nutně dívat jinam než Ben Graham. Graham sám vytvořil alternativní vzorec pro hodnocení hodnoty, který se investoři mohou rozhodnout použít - Ben Grahamovo číslo.

Vzorec pro výpočet čísla Ben Graham je následující:

Ben Graham Number = druhá odmocnina z [22,5 x (zisk na akcii (EPS)) x (účetní hodnota na akcii)]

Například Ben Grahamovo číslo pro akcii s EPS 1,50 USD a účetní hodnotou 10 USD na akcii se vypočítá na 18,37 USD.

Graham obecně cítil, že poměr P / E společnosti by neměl být vyšší než 15 a že její poměr cena / kniha (P / B) by neměl překročit 1,5. Odtud je odvozeno 22,5 ve vzorci (15 x 1,5 = 22,5). S úrovněmi ocenění, které jsou v dnešní době běžné, by se však maximální povolený P / E mohl posunout na přibližně 25.

Jakmile spočítáte Ben Grahamovo číslo akcie, které je navrženo tak, aby představovalo skutečnou vnitřní hodnotu společnosti na akcii, porovnejte ji s aktuální cenou akcie.

  • Pokud je aktuální cena akcie nižší než Ben Grahamovo číslo, znamená to, že akcie jsou podhodnoceny a lze je považovat za nákup.
  • Pokud je aktuální cena akcie vyšší než Ben Grahamovo číslo, pak se akcie jeví jako nadhodnocené a nejedná se o slibný kandidát na koupi.

Sečteno a podtrženo

Hodnotoví investoři se vždy snaží koupit podhodnocené akcie se slevou, aby dosáhli zisku s minimálním rizikem. Existuje řada nástrojů a přístupů, které mohou investoři použít k pokusu o určení skutečné hodnoty akcie a o tom, zda je nebo není vhodná pro jejich investiční portfolio.

Nejlepší proces oceňování akcií nikdy není jen matematický vzorec, do kterého člověk zapojí čísla a na oplátku obdrží pevné a zaručené určení konkrétní akcie jako „dobré“ nebo „špatné“ investice. I když je třeba vzít v úvahu důležité vzorce oceňování akcií a finanční metriky, proces hodnocení akcií jako potenciálního přírůstku do vašeho investičního portfolia je v konečném důsledku částečně umění a část vědy - a částečně dovednost, kterou lze zvládnout pouze časem a praxí.

Související čtení

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie Akciové investiční strategie se týkají různých typů investování do akcií. Těmito strategiemi jsou zejména hodnota, růst a indexové investování. Strategie, kterou si investor zvolí, je ovlivněna řadou faktorů, jako je finanční situace investora, investiční cíle a tolerance rizik.
  • Technická analýza: Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Jak číst burzovní grafy Jak číst burzovní grafy Pokud se chystáte aktivně obchodovat s akciemi jako investor na akciovém trhu, musíte vědět, jak číst akciové grafy.Dokonce i obchodníci, kteří primárně používají základní analýzu k výběru akcií, do kterých investují, stále často používají technickou analýzu pohybu cen akcií k určení konkrétního nákupu a prodeje, mapování akcií

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found