Čistá identifikovatelná aktiva - rozdělení kupní ceny, goodwill při fúzích a akvizicích

Čistá identifikovatelná aktiva (NIA) se skládají z aktiv získaných od společnosti, jejíž hodnotu lze měřit v daném časovém okamžiku a je rozpoznatelný její budoucí přínos pro společnost. NIA se používá pro alokaci kupní ceny (PPA) a výpočet goodwillu při fúzích a akvizicích (M&A). Předpona „Čistý“ zde znamená po odečtení závazků, které také přicházejí s akvizicí Proces fúzí a akvizic M&A Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady.

Složky čistého identifikovatelného majetku

Identifikovatelná aktiva jsou aktiva, která získaná společnost zahrnuje do seznamu položek rozvahy. Částka aktiv, která není v rozvaze, má být uvedena v části „Goodwill“. Výše goodwillu se vztahuje k částce, kterou nabyvající společnost zaplatila, a je v zásadě založena na vnímání a předpokladech nabytí společnosti. To je důvod, proč Goodwill Goodwill Impairment Accounting Snížení hodnoty goodwillu nastane, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu auditory, což má za následek snížení hodnoty nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda snížení hodnoty není považováno za součást čistého identifikovatelného majetku.

Příklad - Výpočet čistého identifikovatelného majetku a goodwillu

Pojďme se podívat na koncept čistých identifikovatelných aktiv a dobré vůle na příkladu:

Nabyvatel zaplatil 20 000 $ za nákup jiné společnosti.

Aktiva, která jsou zaúčtována na nabytou společnost, jsou všechna identifikovatelná aktiva. Částka vyplacená nad hodnotu čistých identifikovatelných aktiv - tj. Hodnota celkových aktiv mínus celkové závazky, je částka goodwillu.

Goodwill není zahrnut do rozvahy nabyté společnosti, protože se nejedná o „identifikovatelné aktivum“, a v rozvaze se vykazuje pouze při jeho pořízení.

Hodnota Goodwillu není empiricky ověřitelná, a proto zůstává i po akvizici neidentifikovatelným aktivem. Jeho hodnota je vedlejší k částce, kterou nabyvatel zaplatí během akvizice Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, které se mohou případ od případu lišit.

Screenshot šablony identifikátoru čistého majetku

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Identifikovatelný nehmotný majetek a goodwill

Podle kritérií rozpoznávání aktiv CON5 je aktivum uznáno, pokud splňuje definici aktiva, má relevantní atribut měřitelný s dostatečnou spolehlivostí a informace o něm jsou reprezentačně věrné, ověřitelné, neutrální (tj. Jsou spolehlivé), a je schopen ovlivňovat rozhodování uživatelů (tj. je relevantní).

U nehmotných aktiv Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. k samostatné identifikaci z goodwillu musí být splněno výše uvedené kritérium spolu s kritérii níže:

  1. Právní (nebo smluvní) - Kontrola nad budoucími ekonomickými výhodami aktiva vyplývá ze smluvních nebo jiných zákonných práv (bez ohledu na to, zda jsou tato práva převoditelná nebo oddělitelná od jiných práv a povinností); nebo
  2. Oddělitelnost - Aktivum je možné rozdělit nebo rozdělit a prodat, převést, licencovat, pronajmout nebo vyměnit (bez ohledu na to, zda existuje úmysl tak učinit, nebo zda pro dané aktivum v současné době existuje trh), nebo pokud to nelze jednotlivě lze jej prodat, převést, licencovat, pronajmout nebo vyměnit společně se související smlouvou, aktivem nebo závazkem.

Veškerý nehmotný majetek získaný od jiných podniků nebo jednotlivců, jednotlivě, ve skupinách nebo jako součást podnikové kombinace, je uznán původně a je oceňován na základě jejich příslušných reálných hodnot. Podle ustanovení ASC 350 je však třeba věnovat značné úsilí identifikaci různých získaných nehmotných statků.

Dodatečné zdroje

  • Akvizice aktiv Akvizice aktiv Akvizice aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv namísto jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější
  • Akvizice akcií Akvizice akcií Při akvizici akcií prodávají jednotliví akcionáři svůj podíl ve společnosti kupujícímu. Při prodeji akcií kupující předpokládá vlastnictví aktiv i pasiv - včetně potenciálních závazků z minulých akcí podniku. Kupující pouze vkročí do kůže předchozího majitele
  • Statutory Merger Statutory Merger Při zákonném sloučení mezi dvěma společnostmi (kde se společnost A spojuje se společností B), bude jedna ze dvou společností pokračovat v přežití i po dokončení transakce. Toto je běžná forma kombinace v procesu fúzí a akvizic.
  • M&A Buy-side vs. Sell-side Buy Side vs Sell Side M&A Poradci na straně nákupu a prodeje M&A transakce se liší, pokud jde o jejich role a způsob, jakým jsou kompenzováni. Nákupní strana znamená spolupráci s kupujícími při příležitostech pro získání dalších podniků. Prodejní fúze a akvizice na druhé straně znamená spolupráci s prodejci

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found