Proti praní špinavých peněz - přehled, proces a historie

Anti-Money Laundering (AML) je sada zásad, postupů a technologií, které zabraňují praní peněz. Je implementován v rámci vládních systémů a velkých finančních institucí za účelem monitorování potenciálně podvodné činnosti.

Proti praní špinavých peněz

souhrn

  • Anti-Money Laundering (AML) je sada zásad, postupů a technologií, které zabraňují praní peněz.
  • V praní peněz existují tři hlavní kroky (umisťování, vrstvení a integrace) a zavádějí se různé kontroly, které sledují podezřelou činnost, která by mohla být součástí praní peněz.
  • Některé ovládací prvky proti praní peněz zahrnují znalost vašich zákazníků, filtrování softwaru a implementace období zadržení.

Co je praní peněz?

Praní špinavých peněz se týká procesu získávání nelegálně získaných peněz a vytváření jejich legitimního zdroje. Zahrnuje uvedení peněz do řady obchodních transakcí za účelem „vyčištění“ peněz.

Například peníze mohou být umístěny do podniku a maskované jako tržby z prodeje Tržby z prodeje Výnosy z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. za účelem maskování jeho původu. Praní špinavých peněz je samo o sobě nezákonné.

Praní špinavých peněz - proces

Obrázek níže ukazuje tři kroky praní peněz a některé kontroly, které se používají k jeho prevenci. Praní peněz se provádí umístěním do finanční instituce, která provádí řadu transakcí za účelem maskování jejich původního zdroje (vrstvení) a získávání / používání vyčištěných peněz (integrace).

Praní špinavých peněz - proces

Proti praní špinavých peněz - kontroly

1. Kriminalizace

Mnoho vlád, finančních institucí a podniků zavádí kontroly, které zabrání praní peněz. Prvním je kriminalizace ze strany vlády. Úmluva Organizace spojených národů proti nadnárodnímu organizovanému zločinu stanovila pokyny, které pomáhají vládám stíhat jednotlivce zapojené do programů praní peněz.

2. Poznejte své zákazníky

Finanční instituce musí mít také zavedeny zásady „poznej svého zákazníka“, které pomáhají předcházet praní peněz. To zahrnuje sledování aktivity klientů a pochopení typů transakcí, které by měly zvýšit varovné příznaky. Finanční instituce jsou povinny hlásit podezřelou činnost útvaru finančního vyšetřování.

3. Správa záznamů a filtrování softwaru

Finanční instituce a podniky také vedou podrobné záznamy o transakcích a implementují software, který může označit podezřelou aktivitu. Údaje o zákaznících lze klasifikovat na základě různých úrovní podezření a transakcí odepřených, pokud splňují určitá kritéria.

4. Období pozastavení

Mnoho bank Typy retailových bank Obecně lze říci, že existují tři hlavní typy retailových bank. Jsou to komerční banky, družstevní záložny a některé investiční fondy, které nabízejí služby retailového bankovnictví. Všichni tři pracují na poskytování podobných bankovních služeb. Patří mezi ně běžné účty, spořicí účty, hypotéky, debetní karty, kreditní karty a osobní půjčky. požadovat, aby vklady zůstaly na účtu stanovený počet dní (obvykle přibližně pět). Toto období držení pomáhá řídit riziko spojené s přesunem peněz přes banky k praní peněz.

5. Nová technologie

Technologie použitá k identifikaci podezřelé aktivity spojené s praním peněz se stále vyvíjí a je stále přesnější. Technologie, jako je AI a software Big Data, umožňují, aby se tyto systémy staly propracovanějšími.

Historie boje proti praní peněz

První struktury proti praní peněz vznikly s finanční akční skupinou (FATF). Zajišťuje zavedení mezinárodních standardů, které zabrání praní peněz.

Od teroristických útoků v roce 2001 nyní FATF zahrnuje také teroristický dozor ve snaze zmírnit financování terorismu. V poslední době je kryptoměna Cryptocurrency Cryptocurrency forma digitální měny, která je založena na blockchainových sítích. Kryptoměna jako bitcoin a ethereum se stávají široce přijímanými. prošel kontrolou, protože poskytuje svým uživatelům anonymitu. To umožnilo zločincům provádět při svých transakcích méně rizikovou metodu.

Proti praní peněz ve finančních institucích

Finanční instituce dodržují vysoké standardy, pokud jde o následující postupy pro identifikaci praní peněz. Všichni zaměstnanci banky jsou do určité míry proškoleni v identifikaci a sledování podezřelé aktivity zákazníků. Větší finanční instituce budou mít také specializovaná oddělení pro sledování podvodů a praní peněz.

Mnoho institucí zavedlo opatření „poznej svého klienta“, které může pomoci označit podezřelé transakce založené na konkrétních klientech. Transakce a procesy ve finančních institucích jsou rozsáhle zaznamenávány, aby donucovací orgány mohly sledovat trestné činy zpět ke zdroji.

I když jsou tyto instituce ze zákona povinny dodržovat předpisy proti praní peněz, pokud se týkají země, ve které působí, ne všechny s nimi souhlasí. Provádění politik je často nákladné a neúčinné a často přichází v úvahu čistá výhoda jejich zavedení.

Proti praní peněz ve finančních institucích

Případová studie: Skandál praní peněz HSBC

HSBC prošla obdobím restrukturalizace a snižování nákladů, což způsobilo, že zmenšili velikost svého oddělení dodržování předpisů. Výsledkem bylo oslabení mnoha kontrolních systémů pro odhalování podvodů a praní peněz.

Později bylo zjištěno, že HSBC umožnila transakce, které zahrnovaly teroristické skupiny na Středním východě a drogové kartely v Mexiku. HSBC nakonec zaplatí pokutu 1,9 miliardy USD, protože regulační orgány souhlasily s tím, že jejich kontrolní procesy byly při chytání podezřelé aktivity neúčinné.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Podvod Podvod Podvodem se rozumí jakákoli klamná činnost prováděná jednotlivcem s cílem získat něco prostředky, které porušují zákon. Jedno klíčové slovo v
  • Druhy due dililence Druhy due dililence Jedním z nejdůležitějších a zdlouhavých procesů v rámci fúzí a akvizic je due diligence. Proces due diligence je něco, co kupující provádí, aby potvrdil přesnost tvrzení prodávajícího. Potenciální dohoda o fúzích a akvizicích zahrnuje několik typů náležité péče.
  • Finanční kontroly Finanční kontroly Finanční kontroly jsou postupy, zásady a prostředky, kterými organizace monitoruje a kontroluje směr, alokaci a použití jejích
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found