Přímé hlasování - definice, jak to funguje a příklad

Přímé hlasování, obecně známé jako zákonné hlasování, je systém podnikového hlasování, který lze použít k volbě členů představenstva. Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. nebo hlasovat o důležitých věcech (např. hlasování o auditorech, fúze a akvizice, atd.). V souvislosti s volbou ředitele má každá akcie obvykle nárok na jeden hlas za každé místo ředitele.

Rovné hlasování

Například pokud akcionář vlastnil 100 akcií a tři ředitelé byli voleni, může akcionář odevzdat až 100 hlasů na ředitele, což je celkem 300 hlasů. Upozorňujeme, že každý ředitel může být zvolen pouze do 100 - akcionář nemůže přidělit více než počet akcií vlastněných každému členovi představenstva.

Příklad přímého hlasování

John je akcionářem společnosti ABC Company. Na výroční valné hromadě společnosti (AGM) je voleno pět ředitelů. John vlastní 1 000 akcií ve společnosti ABC a každá akcie opravňuje Johna k jednomu hlasu. V rámci přímého hlasování může John hlasovat 1000krát za každého z pěti ředitelů, celkem tedy 5 000 hlasů.

Zde je možný scénář, ve kterém může John hlasovat o svých podílech přímým hlasováním:

  • 1 000 hlasů pro ředitele 1
  • 500 hlasů pro ředitele 2
  • 300 hlasů pro ředitele 3
  • 100 hlasů pro ředitele 4
  • 50 hlasů pro ředitele 5

Zde je možný scénář, který by nebyl povolen pro Johna v přímém hlasování:

  • 1 500 hlasů pro ředitele 1 (nepovoleno)
  • 1050 hlasů pro ředitele 2 (nepovoleno)
  • 300 hlasů pro ředitele 3
  • 100 hlasů pro ředitele 4
  • 50 hlasů pro ředitele 5

Při přímém hlasování, protože John vlastní pouze 1 000 akcií, je maximum, které může hlasovat pro každého ředitele, 1 000 hlasů.

Nevýhoda přímého hlasování

S přímým hlasováním je inherentní problém: zastoupení menšinových akcionářů. To znamená, že majoritní akcionář se 100 akciemi bude mít větší vliv na to, kdo je zvolen, než menšinový akcionář s 50 akciemi, protože majoritní akcionář je schopen hlasovat až 100krát na kandidáta, zatímco menšinový akcionář je schopen hlasovat pouze až 50krát na kandidáta.

Vzhledem k tomu, že hlasy jsou přiděleny proporcionálně každému řediteli, který je volen, bude většinový akcionář vždy schopen přehlasovat menšinového akcionáře. Při přímém hlasování mají proto menšinoví akcionáři menší šanci ovlivnit, kdo bude zvolen do představenstva. K řešení tohoto problému lze použít kumulativní hlasování jako alternativu k přímému hlasování.

Rovné hlasování vs. kumulativní hlasování

Klíčový rozdíl mezi přímým hlasováním a kumulativním hlasováním spočívá ve skutečnosti, že při kumulativním hlasování může akcionář odevzdat celkový počet svých hlasů pro libovolného kandidáta nebo v jakémkoli poměru, po kterém touží. Proto kumulativní hlasování jako alternativa k přímému hlasování umožňuje větší zastoupení menšinových akcionářů. S tím, co bylo řečeno, kumulativní hlasování zřídka využívá většina společností S&P 500.

Příklad kumulativního hlasování

Chcete-li efektivně porovnat kumulativní hlasování s přímým hlasováním, předpokládejte stejný model faktů v předchozím příkladu přímého hlasování. Pro zjednodušení se příkladový scénář opakuje níže:

John je akcionářem společnosti ABC. Na valné hromadě je voleno pět ředitelů. John vlastní 1 000 akcií ve společnosti ABC a každá akcie opravňuje Johna k jednomu hlasu. V rámci kumulativního hlasování může John hlasovat celkem 5 000 hlasů pro libovolného režiséra, kterého má rád.

Zde je možný scénář, ve kterém může John hlasovat o svých podílech v kumulativním hlasování:

  • 1 500 hlasů pro ředitele 1
  • 1050 hlasů pro ředitele 2
  • 300 hlasů pro ředitele 3
  • 100 hlasů pro ředitele 4
  • 50 hlasů pro ředitele 5

Připomeňme, že v příkladu přímého hlasování výše uvedený scénář nebyl možný, protože přímé hlasování umožnilo Johnovi pouze 1 000 hlasů na ředitele. Při kumulativním hlasování může John hlasovat celkem za své hlasy (5 000), jakkoli se mu líbí.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) ™. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Menšinový podíl Menšinový podíl Menšinový podíl označuje podíl ve společnosti, který představuje méně než 50% celkových akcií, pokud jde o hlasovací práva. Menšinoví investoři v zásadě nevykonávají kontrolu nad společností prostřednictvím hlasování, což jim ponechává malý vliv na celkový rozhodovací proces.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Proxy Vote Proxy Vote Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found