Kumulativní hlasování - definice, příklad a dopad

Kumulativní hlasování, nazývané také akumulační hlasování nebo vážené hlasování, je systém více hlasování používaný společnostmi k podpoře proporcionálnějšího zastoupení akcionářů. Při kumulativním hlasování může každý akcionář Akcionář Akcionářem může být osoba, společnost nebo organizace, která má akcie v dané společnosti. Akcionář musí vlastnit minimálně jednu akcii v akciích nebo podílových fondech společnosti, aby se stal částečným vlastníkem. má nárok na jeden hlas na akcii vynásobený počtem dostupných pozic ředitelů, přičemž hlasy jsou rozděleny v jakémkoli poměru, který akcionář preferuje.

Kumulativní hlasování

Porozumění kumulativnímu hlasování

Kumulativní hlasování se používá k tomu, aby menšinovým akcionářům poskytlo více pravomocí ovlivňovat výsledek volby představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. . V rámci kumulativního hlasování může akcionář přidělit všechny své hlasy jednomu kandidátovi. Ačkoli metoda hlasování poskytuje menšinovým akcionářům větší volební sílu, nejedná se o běžně používaný hlasovací systém mezi S&P 500 S&P - Standard and Poor's Standard a Poor's (S&P) je lídrem na trhu v oblasti poskytování analýz finančního trhu, zejména v oblasti poskytování srovnávacích a investovatelných společností.

Hewlett-Packard (HPE) je příkladem společnosti, která v minulosti používala kumulativní hlasování. V roce 2016 však společnost Hewlett-Packard tuto praxi vyloučila a citovala „kumulativní hlasování je nekompatibilní a zásadně v rozporu se standardem většinového hlasování pro volbu ředitelů - protože umožňuje relativně malým akcionářům volit ředitele, kteří nejsou podporováni většinou akcionářská základna společnosti. “

Příklad kumulativního hlasování

Zvažte akcionáře, který drží 100 akcií ve společnosti, která používá kumulativní hlasování. Kromě toho společnost v současné době usiluje o volbu dvou ředitelů.

Při kumulativním hlasování by akcionář získal celkem 200 hlasů - akcionář může hlasovat počet akcií, které dluží, vynásobený počtem křesel, která jsou volitelná. S 200 hlasy se akcionář může rozhodnout, že bude hlasovat podle toho, co se mu líbí: může je utratit všechny na jednoho kandidáta, rozdělit je rovnoměrně mezi kandidáty nebo věnovat například 150 hlasů jednomu kandidátovi a 50 hlasů druhému.

Kumulativní hlasování vs. přímé hlasování

V hlasování akcionářů společnost obecně používá jeden ze dvou hlasovacích systémů - buď kumulativní hlasování, nebo přímé hlasování. Pro ilustraci rozdílu mezi těmito dvěma systémy zvažte následující příklad:

V současné době existuje 100 akcií v oběhu s pěti křesly ředitelů pro volby. Menšinový akcionář v současné době vlastní 20 ze 100 zbývajících akcií.

v přímé hlasování, má menšinový akcionář jeden hlas na akcii vlastněných akcií s ohledem na každé dostupné místo ředitele. V takovém případě proto může jednomu řediteli odevzdat maximálně 20 hlasů.

v kumulativní hlasování, 20 akcií akcionáře se vynásobí počtem volných křesel ředitele - pět - což zvyšuje jejich celkový potenciální počet hlasů - pro každé z pěti křesel ředitele - na 100 (20 x 5 = 100). Jinými slovy, mohou odevzdat až 100 hlasů - spíše než 20, jako by tomu bylo v případě přímého hlasování - pro každého jednotlivého kandidáta na ředitele.

Dopad na menšinové akcionáře

Kumulativní hlasování je prospěšné pro menšinové akcionáře, protože posiluje jejich schopnost volit ředitele. Na rozdíl od přímého hlasování mohou akcionáři při kumulativním hlasování odevzdat všechny své hlasy pro jednoho kandidáta.

Připomeňme si výše uvedený příklad, kde je 100 akcií v oběhu, pět členů ředitele pro volby a menšinový akcionář, který v současné době vlastní 20 ze 100 akcií v oběhu. Pro ilustraci výhod menšinových akcionářů z kumulativního hlasování předpokládejme také, že existuje majoritní akcionář, který vlastní zbývajících 80 akcií společnosti.

Při volbě pěti křesel ředitelů získává menšinový akcionář 100 hlasů a většinový akcionář 400 hlasů. Celkem je zde 500 hlasů. Připomeňme, že při přímém hlasování může menšinový akcionář hlasovat pro každého kandidáta pouze 20krát. To však zjevně nestačí k zajištění volby kandidáta. Při kumulativním hlasování může menšinový akcionář přidělit všech 100 svých hlasů jednomu kandidátovi a pomoci zajistit, aby byl kandidát zvolen.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Poměrné právo Poměrné právo je právní pojem, který popisuje právo, ale ne povinnost, kterou může mít investor k zachování počáteční úrovně procentního podílu ve společnosti během následujících kol financování .
  • Proxy Vote Proxy Vote Proxy Vote je delegace hlasovacího orgánu na zástupce jménem původního držitele hlasu. Strana, která obdrží hlasovací oprávnění, je známá jako zmocněnec a původní držitel hlasu je známý jako zmocněnec. Koncept je důležitý na finančních trzích, zejména u veřejných společností
  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found