Kniha objednávek - přehled, komponenty a výhody

Kniha objednávek je seznam objednávek, které představují různé nabídky od kupujících a prodejců pro konkrétní cenný papír. Zobrazuje ceny a objemy, za které jsou lidé na trhu ochotni koupit a prodat cenný papír.

Kniha objednávek

Knihy objednávek se původně používaly na burzách, ale nyní se stávají populární také v obchodování s kryptoměnami (tj. Bitcoin Bitcoin Bitcoin je předchůdcem trhu s kryptoměnami. Bitcoin pracuje na technologii blockchain a má narušit měnový trh. Vynalezeno v roce 2008) . Knihy jsou obvykle elektronické, takže jsou dostupné online pro obchodníky po celém světě.

Kniha objednávek je užitečným nástrojem pro obchodníky a finanční analytiky Popis pracovní pozice finančního analytika Níže uvedený popis pracovní pozice finančního analytika poskytuje typický příklad všech dovedností, vzdělání a zkušeností potřebných k získání pozice analytika v bance, instituci nebo korporace. Provádějte finanční prognózy, vykazování a sledování provozních metrik, analyzujte finanční data, vytvářejte finanční modely, protože poskytuje okamžité a cenné informace o tržních cenách přes zaznamenané zabezpečení.

Součásti knihy objednávek

Osnova knihy objednávek se může u zaznamenaných cenných papírů lišit. Obvykle se však skládá z několika komponent, které jsou uvedeny níže:

1. Strana kupujícího a strana prodejce

Kniha objednávek je záznamník tržních cen. Zahrnuje tedy stranu kupujícího a stranu prodejce - dva hlavní účastníky trhu.

2. Nabídněte a zeptejte se

Místo použití na straně kupujícího a na straně prodejce používají některé knihy objednávek výrazy „nabídka“ a „dotaz“. Kupující jsou ti, kteří „nabízejí“ určitý počet akcií za stanovenou cenu, a prodejci „žádají“ o konkrétní cenu za své akcie.

Pravidlem je, že strana kupujícího (nabídka) je vlevo a strana prodejce (dotaz) vpravo, barevně zeleně a červeně.

3. Ceny

Kniha objednávek zaznamenává hodnotový zájem obou stran. Číslo ve sloupcích kupujícího nebo prodávajícího představuje částku, kterou nabízejí nebo požadují, a za jakou cenu.

4. Celkem

Celkem sloupce představují kumulativní částky konkrétního cenného papíru prodaného z různých cen.

5. Vizuální ukázka

Kniha objednávek obvykle přichází s tabulkou čísel, která se skládá z cen a celkových částek ze dvou stran. Abychom lépe reprezentovali vztah mezi kupujícími a prodávajícími, je u většiny knih objednávek také vizuální demonstrace. Může to být ve formě spojnicového grafu nebo jiných. Tímto způsobem může čtenář rychle dosáhnout celkového porozumění poptávce na trhu a nabídce Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích je množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží stejné. navzájem. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. .

Praktický příklad

Kniha objednávek - příkladZdroj

Na obrázku nahoře jsou kupující nalevo (nabídka) a prodejci vpravo (dotaz).

Příklad: Na straně kupujícího se prodává 778 jednotek za cenu 7 500. Na straně prodejce se 518 kusů prodává za 7600 kusů. Kniha objednávek je naplněna jednotkami, které se prodávají také v jiných cenových úrovních.

Vidíme, že celková částka se akumuluje v závislosti na různých cenových úrovních. Například na straně kupujícího je při cenové úrovni 6 872 částka 49 500. Přidává ji předchozí nabídka 20 000 nabídek a aktuální nabídka 29 500 (20 000 + 29 500 = 49 500).

Kniha objednávek - výhody

Kniha objednávek zobrazuje nákupní a prodejní ceny v reálném čase (neustále se aktualizuje). Umožňuje účastníkům trhu činit informovaná rozhodnutí. Kromě toho pomáhá účastníkům trhu porozumět trendům a dynamice trhu v průběhu času.

Kniha objednávek - použití

Díky charakteristice okamžité aktualizace trhu knihy objednávek lze objednávky spárovat automaticky v závislosti na preferencích obchodníka.

Nejběžnějším příkladem je splnění objednávky na základě aktuální poptávky a nabídky na trhu. Objednávka se kupuje nebo prodává podle aktuální tržní ceny.

Dalším příkladem je situace, kdy obchodník využívá strategie limitních objednávek. V takovém případě mohou obchodníci nastavit určitou cenovou hladinu, za kterou chtějí cenný papír koupit a prodat. Když se tržní cena posune na nastavenou cenu, bude objednávka dokončena automaticky.

Závěr

Kniha objednávek je užitečným nástrojem pro obchodníky. Naučit se, jak to číst, může obchodníkům nesmírně pomoci porozumět trhu, na kterém v současné době obchodují nebo na který vstoupí. Dlouhodobé studium knihy objednávek umožňuje obchodníkům zjistit, zda je trh cenného papíru zdravý. Čím více informací se obchodníci mohou dozvědět o trhu, tím informovanější rozhodnutí mohou učinit o svých objednávkách.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Spotová cena Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.
  • Obchodní objednávka Obchodní objednávka Zadání obchodní objednávky se zdá intuitivní - tlačítko „koupit“ k zahájení obchodu a tlačítko „prodat“ k uzavření obchodu. Přestože je provádění obchodů možné takovým způsobem, je velmi neefektivní, protože vyžaduje neustálé sledování stavu zásob.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found