Poskytování hlasování o supermajoritě - přehled, jak to funguje, příklad

Ustanovení o hlasování nadpoloviční většiny, novela podnikové listiny společnosti, je ustanovení, které uvádí, že některé podnikové akce vyžadují k přijetí mnohem více než pouhou většinu - obvykle 67% - 90% - souhlas jejích akcionářů. Jinými slovy, ustanovení o hlasování nadpoloviční většiny vyžaduje, aby schválení určitých podnikových akcí bylo větší než schválení většinovým akcionářem.

Supermajorita

Jak funguje ustanovení o hlasování Supermajority

Ustanovení o hlasování nadpoloviční většiny se používá pro podnikové akce, které mohou významně ovlivnit budoucnost společnosti. Mezi podnikové akce, které mohou vyžadovat hlasování supermajority, patří:

  • Najímání a propouštění členů vrcholového managementu
  • Fúze nebo akvizice
  • Investiční banky, které mají být zveřejněny s počáteční veřejnou nabídkou (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO
  • Investiční banka (banky), se kterou se stane soukromou
  • Spin-off Spin-Off Firemní spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům. obchodního segmentu

Důvodem ustanovení supermajority je zajistit, aby velká většina akcionářů byla zapojena do dotyčné podnikové akce. Ustanovení o supermajoritě, na rozdíl od prosté většiny, snižuje možnost, že mnoho akcionářů bude zklamáno výsledkem hlasování.

Supermajorita vs. jednoduchá většina

Supermajorita se obecně používá pro hlavní firemní akce, zatímco prostá většina se používá pro akce, které nemají za následek významný dopad na společnost.

  • Supermajorita obvykle vyžaduje kdekoli od 67% - 90% souhlasu akcionářů před schválením akce.
  • Prostá většina vyžaduje před schválením akce pouze 50,1% souhlasu akcionářů.

Je použito ustanovení o nadřazenosti, aby se zajistilo, že velká většina akcionářů schválí podnikovou akci. Při hlasování nadpoloviční většiny je snížena možnost, že mnoho akcionářů bude zklamáno výsledkem hlasování.

Zvažte například výsledek, kdy 51% akcionářů schválí navrhovanou fúzi. Pokud by se použila jednoduchá většina, fúze by prošla, i když 49% akcionářů transakci neschválilo. Místo toho, pokud společnost vyžadovala 67% supermajoritu, dalo by to vedení větší důvěru v to, že dělají správné podnikové rozhodnutí.

Důsledky ustanovení o nadřazenosti

Přestože ustanovení o hlasování nadpoloviční většiny pomáhá zajistit, aby se velká část akcionářů účastnila podnikové akce, může to způsobit zmatek mezi akcionáři a nepříznivě ovlivnit firemní efektivitu společnosti - ztěžuje to přijetí podnikových akcí. Ustanovení o hlasování nadpoloviční většiny může menšině umožnit blokovat preference většiny.

Zvažte následující příklad:

Společnost A hlasuje o tom, zda vyčlenit nerentabilní obchodní segment. Vedení společnosti věří, že analytici si neuvědomují potenciální hodnotu svého podnikání kvůli nejistotě v jednom ze svých nerentabilních obchodních segmentů. Charta společnosti zahrnuje ustanovení o hlasování supermajority, které vyžaduje 90% souhlasu akcionářů, než bude možné podniknout akci.

V takovém případě, pokud by menšinový akcionář, který má 15% hlasovacích práv, hlasoval proti vedlejšímu návrhu, byly by blokovány preference většiny akcionářů. Majoritní akcionáři společnosti A by byli poškozeni na úkor menšinového akcionáře.

Přestože se používá supermajorita k zajištění velké většiny akcionářů ve prospěch podnikové akce, může také působit jako dvojsečný meč a poškodit majoritní akcionáře, pokud je požadavek supermajority příliš vysoký.

Příklad hlasování o supermajoritě

Americká automobilová a elektrická společnost Tesla vyžaduje hlasování supermajoritů, aby schválila hlavní podnikové akce, jako jsou fúze, akvizice a změny v odměňování představenstva Odměna Odměna je jakýkoli druh kompenzace nebo platby, které jednotlivec nebo zaměstnanec obdrží jako platbu za své služby nebo práci, kterou dělají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími typy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které. Ustanovení o hlasování společnosti Tesla vyžaduje schválení alespoň dvou třetin akcionářů, aby mohla podniknout opatření.

Ačkoli je společnost Tesla kritizována mnoha akcionáři a analytiky, obhájila omezená ustanovení o hlasování společnosti a uvedla, že „umožňují společnosti plnit dlouhodobé zájmy jejích akcionářů, aniž by byla narušena těmito krátkodobými odchylkami a příležitostnými scénáři, které často přitahují. “

S uvedením toho společnost Tesla na svém zasedání akcionářů v roce 2019 oznámila, že navrhuje eliminovat příslušné požadavky na hlasování supermajoritů.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní strategie Firemní strategie Firemní strategie se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii
  • Pre-offer Defense Mechanism Pre-Offer Defense Mechanism Pre-offer Defense Mechanism je obecný termín pro širokou skupinu obranných strategií v M&A transakcích. Mechanismus obrany před nabídkou je v zásadě preventivní strategie podniknutá cílovou společností, aby se chránila před možnou nabídkovou nabídkou od nepřátelského nabyvatele.
  • Odpuzovač žraloků Odpuzovač žraloků Odpuzovač žraloků označuje opatření, která společnost používá k zamezení nepřátelských pokusů o převzetí. Opatření mohou být vyvíjena pravidelně nebo nepřetržitě
  • Hlasovací trust Hlasovací trust Trustovací hlasovací systém je uspořádání, při kterém jsou hlasovací práva akcionářů převedena na správce na určité období. Akcionáři tedy jsou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found